Det var den svenske avisa Arbetarbladet som i januar avslørte skandalene rundt det kommunale forsikringsselskapet Svenska Kommun Försäkrings AB (SKFAB), hvor Trondheim kommune er en av eierne.

156 000 kroner

Adresseavisen omtalte tirsdag at kommuneansatte, private konsulenter og forsikringsfolk har spist og drukket for rundt 156 000 svenske kroner på skattebetalernes regning de siste fem årene. Dette har skjedd på representasjonsmøter/middager.

- Det ble konsumert uvanlig mye alkohol på noen av disse middagene. Jeg vil si at det har vært en ukultur, sa finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune til Adresseavisen tirsdag.

Saken som omtales som «alkoholskandalen» i svenske medier har ført til at administrerende direktør har fått beskjed om at han ikke lenger har styrets tillit. En rekke personer er dessuten politianmeldt av svenske lokalpolitikere.

Ubesvarte spørsmål

Avsløringen har ført til at Reitan har bedt om at saken førstkommende tirsdag diskuteres i kontrollutvalget, som består av leder og nestleder i kontrollkomiteen, sekretariatet og revisjonsleder.

- Det ser ut til å være en alvorlig sak, og det er en god del spørsmål vi må få besvart for å finne ut alvorlighetsgraden i saken, sier Reitan.

Og eksemplifiserer:

* Hvor mye har Trondheim deltatt?

* Hvorfor er utgiftene såpass store i Trondheim?

* Hvorfor har ingen bjeller ringt hvis det var så mye alkohol knyttet til disse møtene?

- Vi har såpass stort etisk fokus i kommunen, og det er rart at ingen har tenkt at dette er rart. Men dette er bare noen spørsmål som vi må komme til bunns i, sier hun.

- Mandatet vårt

Det er utvalget som i fellesskap må vurdere om saken skal til komiteen, men Reitan håper de blir enige om å behandle saken.

- Dette er mandatet vårt, og denne saken gjelder fellesskapets penger. Hensikten med å få den opp i komiteen er at alle medlemmene skal få anledning til å ta stilling til om dette er noe vi skal gå videre med, da opplysningene stammer fra ekstern rapport og ikke fra revisjonen, sier hun.

- Er det noe spesielt du reagerer på som du vil kommentere nå?

- Det er en del spørsmål jeg vil ha svar på før jeg vil si noe mer, og det skal vi nå ta tak i.

Ellen Reitan (Ap)

Særlig dyrt i Trondheim

Det var den 15. januar at Arbetarbladet for første gang skrev om topplederens bruk av uvanlig mye penger på «representasjon» – særlig middager, sprit og annen alkohol.

Dette førte til at SKFAB bestilte en uavhengig granskningsrapport fra Ernst & Young. Den viser at representasjonen i Trondheim har vært særlig dyr. Den har omfattet kjøp av store mengder sprit, øl og vin, også i sammenhenger der det ikke ble servert middag.

Noen av funnene er:

  • En SKFAB-ansatt brukte 140 000 kroner under sine reiser til Trondheim, mens topplederen, som nå har fått beskjed om at han må gå, brukte 16 000 kroner.

  • En leder i Trondheim kommune knyttes til 22 kvitteringer. Denne personen jobber der fremdeles (se tilsvar nederst).

  • En rådgiver i kommunen knyttes til 52 kvitteringer. Denne personen jobber ikke lenger i kommunen.

  • Minst tre private konsulenter fra Trondheim og Oslo har deltatt. En av dem knyttes til 67 kvitteringer.

  • Noen andre ansatte i Trondheim kommunen har også deltatt på noen møter.