På det som omtales som Midttuns avskjedsmiddag med selskapet i 2015, ble det spist og drukket for 6700 kroner fordelt på fem personer.

Nesten 3000 kroner ble brukt på vin, ifølge en granskningsrapport fra Ernst & Young.

I januar avslørte svenske Arbetarbladet skandalene rundt det kommunale forsikringsselskapet Svenska Kommun Försäkrings AB (SKFAB), hvor Trondheim kommune er en av eierne. Adresseavisen omtalte tirsdag at kommuneansatte, private konsulenter og forsikringsfolk har spist og drukket for rundt 156 000 svenske kroner i Trondheim på fem år – på skattebetalernes regning.

- Det ble konsumert uvanlig mye alkohol på noen av disse middagene. Det har vært en ukultur, sa finansdirektør Olaf Løberg i Trondheim kommune til Adresseavisen tirsdag.

Kjenner seg ikke igjen

Løbergs forgjenger Midttun satt som styremedlem i SKFAB mellom 2009 og høsten 2014. Han nevnes i tilknytning til fem-seks av kvitteringene i granskningsrapporten. Midttun har ingen kommentar til det Løberg har sagt, men sier:

- Man må skille mellom to elementer: Det ene var når adm.dir. i selskapet kom til Trondheim årlig for å orientere eierkommunen om resultat og generell status. Disse møtene, ofte mot slutten av året, ble gjerne avsluttet med middag. Det er ganske vanlig. Når det gjelder den andre aktiviteten som Adresseavisen omtaler, så er ikke det noe jeg har deltatt i eller har kunnskap om, sier Midttun.

- Men kjenner du deg igjen i bildet som tegnes av et selskap som spanderer uvanlig mye alkohol og sprit?

- Nei, det gjør jeg ikke. Det var helt nøkternt. De fleste styremøtene i Sverige ble gjennomført på Arlanda, sier han.

Midttun har mottatt granskningsrapporten, men ikke lest den.

Les også: Dette vil de vite om de kommuneansattes pengebruk

- Avskjedsmiddag for Calle

Han og Løberg nevnes sammen i en middag på To Rom og Kjøkken i mars 2015. Da endte de opp med en regning på 6700 kroner. Fordelt på de fem som spiste, blir det 1340 kroner per person. Statens maksgrenser lå i 2015 på 1197 kroner.

- Jeg er enig i at det var en fin middag, og ikke standarden for hvordan det skal være. Men det var en litt spesiell anledning fordi det var siste møte for Calle (Carl-Jakob Midttun, journ.anm.), som hadde vært styremedlem i mange år, og mitt første møte med ledelsen, sier Løberg.

Ifølge Olaf Løberg var dette avskjedsmiddagen til hans forgjenger Carl-Jakob Midttun. Prisplapp: 6700 kroner.

Midttun kommenterer denne middagen slik:

- Det er et faktum, det står i rapporten. Det var litt over statens satser, sier Midttun.

- Men synes du denne middagen var nøktern?

- Jeg har ingen kommentar til det, sier Midttun.

Ved en annen anledning, i 2012, ble det drukket 15 øl, ti akevitt og to whisky – i tillegg til tre lutefiskmiddager – på én kveld. Det er uklart om det var tre eller fem personer med. Rapporten mener dette «ikke anses å utgjøre normal alkoholforbruk ved middagsrepresentasjon».

- Jeg tar til etterretning at det står i rapporten at jeg var der, men kan nok ikke si at jeg husker å ha vært på akkurat denne restauranten den 22. november for nesten fem år siden, sier Midttun.

- Jeg tar til etterretning at det står i rapporten at jeg var der, men kan nok ikke si at jeg husker å ha vært på akkurat denne restauranten den 22. november for nesten fem år siden, sier Midttun om denne regninga.

- For tidlig å konkludere

Rita Ottervik (Ap) er glad for at SKFAB bestilte gransking.

- Det gjenstår fortsatt en del spørsmål rundt hvordan dette er håndtert. Det er tydelig at man har avdekket en ukultur i selskapet, spesielt til alkoholbruk. Men før vi får klare svar på i hvilken grad ansatte i Trondheim var en del av dette, kan jeg ikke trekke noen konklusjoner, sier ordføreren.

Uavklart: Ordfører Rita Ottervik mener mye er uklart. Foto: jens petter søraa

- Men hvis det stemmer at en leder er knyttet til 22 kvitteringer på fem år, er det for mye?

- Ja, slik det fremstår nå.

- Nåværende og tidligere finansdirektør var med på middag over statens maksgrense?

- Det er uheldig ikke å forholde seg til grensa, med mindre det er helt spesielle anledninger. Man må være veldig obs på dette som leder, sier Ottervik.

Jon Gunnes (V) synes saken er overraskende:

- I de møtene jeg er, blir det mer og mer vanlig at vi betaler drikken vår selv. Jeg skjønner ikke hvorfor det skal være så fint, sier Gunnes.

Geirmund Lykke (KrF) synes det er oppsiktsvekkende at man gang på gang får slike historier.

- Det skapes ukulturer rundt dette med servering og forholdet til alkohol. Det går også ut over kommuneøkonomien, og det er ikke den nøkternheten som man skal ha i et kommunalt selskap. Dette er alvorlig, sier Lykke.

Ingrid Skjøtskift (H) synes det er bra kontrollkomiteen ser på saken.

- Jeg vil gjerne vite mer om hva som er fakta i saken før jeg konkluderer.