- Vi håper løsningen vi kommer med gjør at saken blir endelig avgjort i bystyret tirsdag, sier styreleder i Trondheim Spektrum AS, Kåre Ytre-Eide og prosjektleder Kjell Håvard Nilsen.

Truer med å stoppe utbygging av Spektrum

Billigere bygg

Spektrum-styret har vært klare på at det ikke har vært aktuelt å betale rekkefølgekrav (se faktaboks). Men fredag kom helomvendingen, og dermed et ja til å betale de 20 millioner kroner som kommunen krever.

- Ved å snu bygget 90 grader får vi et fotavtrykk som er nesten 1000 kvadratmeter mindre. Det sparer vi 20 millioner kroner på. På det grunnlaget finner vi at Trondheim Spektrum AS kan bruke 20 millioner kroner i Klostergata som kommunen har foreslått vi skal bidra med, sier styrelederen til Adresseavisen.

Men styret gjør ikke dette helt ubetinget. Bygningsrådets flertall sa for to uker siden ja til alternativ to (se faktaboks). I vedtaket heter det at «tiltaket bør dempes og bedre tilpasses det særegne stedet, lokaliseringen og byens karakter».

Parkering og park

Dette skal gjøres ved følgende justeringer:

* Et område i nordvest skal endres slik at det blir mer parkområde istedenfor asfalt.

* Det bør bli færre parkeringsplasser (reduksjon fra 180 plasser til maks 100).

* Et område i nordøst skal gjøres om til mer parkareal, og det skal ikke tillates at området brukes til messetelt.

* Veggene eller fasaden skal være laget i tre eller tegl, og taket skal ha et vegetasjonsdekke, altså et grøntområde.

LES OGSÅ KOMMENTAREN: Et tapt slag kan være en politisk seier

- Rart med grønt tak

Men før bystyret altså gjør sitt vedtak er Spektrum-styret klare på at vedtaket fra bygningsrådet ikke kan bli stående.

- Vi må få areal rundt bygget som er funksjonelt til de oppgavene vi skal ha i fortsettelsen. Som telt inntil anlegget og trailere som kan snus på fornuftig vis. Og det betinger også at det grønne taket (sedumtak, journ.anm.) som er foreslått fjernes, noe også arkitekten har frarådet. Det vil se helt merkelig ut. I tillegg mener styret at antall parkeringsplasser på 180 opprettholdes, sier styrelederen.

- Vi antar derfor at de punktene kan frafalles etter at vi har godtatt de 20 millionene i Klostergata, legger han til.

- Hvorfor kan dere ikke drive funksjonelt med den løsningen som bystyret skal ta stilling til?

- Det handler om forståelsen av logistikkbehovet. Parkering er en ting. Logistikkplassen er i dag tenkt til parkering i dagligbruk. Men den er stengt når du rigger anlegget, og dermed er det logistikkflate. Hvis politikerne opprettholder parkeringsvedtaket trenger vi ikke så mye flate, men vi trenger den til logistikk. Dette har vi laget skisser på som gjør at politikerne og andre får en bedre forståelse av logistikkbehovet, sier Nilsen, som vil ha dette klart før tirsdagens bystyremøte.

Styret i Trondheim Spektrum AS: Siri Rønning, styremedlem (t.v.), Knut Solberg, nestleder, Kåre Ytre-Eide, styreleder og Berit Rian, styremedlem. I bakgrunnen Ola Eriksen, adm.dir. Trondheim Spektrum. Foto: Christine Schefte

Rivestart til høsten

Nilsen hevder også det er 4,4 mål mer grønt i det planforslaget som ligger der nå enn det opprinnelige fra mai i fjor. Samtidig er torget mot elva 1,8 mål større.

- Vi har jobbet ganske hardt med dette, samtidig med hvordan vi løser hall, og det med ting inn og ut av hallen for å bevare de grønne områdene, sier han.

- Når starter dere med å rive bygget?

- Vi starter ikke riving før etter fiskerimessa i år, og dermed blir det messe på provisorisk område i 2018. I 2019 blir det messe i ny hall, og vi får gjennomført prøvearrangement for håndball-EM med Møbelringen cup i november 2019. Da skal alt være alt klart til EM i januar og desember 2020. Men det er en stram tidslinje, og vi har tro på at de løsningene vi kommer med gjør at saken er endelig vedtatt tirsdag, sier Nilsen.

Alternativene for Trondheim Spektrum Dette er de to ulike alternativene Byplankontoret foreslår for den nye storhallen på Øya. Til venstre den nedskalerte versjonen og til høyre en hall som tilfredsstiller alle krav til store sportsarranement, fire hallflater og store konsertbegivenheter. Dra i skillelinja midt på bildet for å sammenligne de to alternativene. requireReady(['lib/image.compare.slider'],function(ics){});

Fordyres med over 100 mill.

I lang tid har det vært uklart hvor mye infrastrukturen rundt Spektrum vil koste. Nå viser beregninger at det vil koste minst 100 millioner kroner, og at summen kan komme opp i cirka 150 millioner kroner avhengig av hva som må gjøres. Dette er utgifter som kommer i tillegg til de 475 millioner kroner som er satt av til utbyggingen.

At det ikke er mer eksakt pris på rekkefølgebestemmelsene er knyttet til den store usikkerheten på hva utbedringskostnadene vil bli, og at beregningene er gjort i løpet av én uke.

Ifølge rådmannen er det tre områder som må utbedres (alle summene er uten moms)

* Oppgradering av Klostergata:

Kostanden er estimert til mellom 20 og 35 millioner kroner, i tillegg til mellom 5-15 millioner for eventuelle arkeologiske utgravninger. Av dette mener rådmannen at Trondheim Spektrum skal betale 20 millioner kroner.

- Klostergata må oppgraderes i forbindelse med utbyggingen. Kommunen måtte uansett fornye vann og avløp i deler av gata, men vi mener det er rimelig at Trondheim Spektrum AS bidrar med 20 millioner kroner, sier rådmann Morten Wolden.

* Brua mellom Nidarø og Ilen kirke:

Den skal utformes etter prinsippene om universell utforming. Kostanden er estimert til mellom 37 millioner og 64 millioner. I tillegg kan det komme arkeologiske utgravninger som også har sin pris. Dette mener rådmannen at kommunen skal ta ansvar for.

- Det er her den største usikkerheten er med tanke på blant annet om det kan bygges på eksisterende pilarer. Det vurderes også om et godt busstilbud kan erstatte ei bru, sier Wolden.

* Grønnstruktur og to offentlige torg:

Kostnaden er estimert til cirka 74 millioner kroner, hvorav Spektrum sin andel utgjør cirka 26 millioner kroner.

- Spektrum skal uansett betale disse 26 millionene fordi det ligger inne i totalentreprisen. Men vi hadde en sak før jul hvor vi mente at kommunen bør ta ansvaret for park og infrastruktur fordi dette er allemannseie. Men det kan jo hende at kommunen ønsker å legge andre kvaliteter inn arealet enn det Spektrum har lagt inn, sier Wolden.

Slik blir hallen seende ut hvis styret i Trondheim Spektrum AS får sitt ønske oppfylt. Legg merke til at det ikke er grønt tak, som bygningsrådet gikk inn for. Foto: Link arkitektur

Les alt om Trondheim Spektrum her