Arnstad før SP-landsmøtet i Trondheim:

- Kjempeproblem at det ikke blir ulvejakt denne vinteren

Parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad, gleder seg til et landsmøte som hun tror blir fylt med humør og optimisme. Men når samtalen kommer inn på ulvejakta, blir hun fort alvorlig.

Parlamentarisk leder i Sp og listetopp i Nord-Trøndelag, Marit Arnstad, skal fredag tale fra denne scenen på Scandic Lerkendal til et optimistisk landsmøte.  Foto: Jens Søraa

Saken oppdateres.


Test deg selv:


 

Er du kanskje mer enig med SV? Ta testen her.

21. desember i fjor stoppet klima – og miljøminister Vidar Helgesen (H) rovviltnemndenes vedtak om lisensjakt på ulv. Det skapte sterke reaksjoner, og Arnstad mener enkelte så seg tjent med at vedtaket kom så sent opp mot jul.

Ole Borten Moe: - Holder døren åpen for alle, bortsett fra Høyre og Frp

Les portrettet med SP-leder Trygve Slagsvold Vedum

Grensen til mistillit

- Jeg skal ikke inkludere statsråden i det, men enkelte er nok tjent med at det tok så lang tid. Hadde vi fått dette i november ville vi fått en annen forvaltning i vinter. Nå er det gått for lang tid til at man kan skyte ulv denne vinteren, sier Arnstad.

Og fortsetter:

- Mye av dette handler om at vi har gått fra en situasjon hvor vi var langt under bestandsmålene på samtlige av de fire rovdyrene. Nå er det bare bjørn vi ligger under, mens vi er over på jerv, ulv og gaupe. I stedet for da å iverksette effektiv bestandsregulering for å holde oss på målet, finner man på nye ting som juridiske betraktninger rundt skadepotensialet. Det er en linje som ikke inngir tillit fordi man ser bort fra hele grunnlaget som er lagt for rovdyrpolitikken. Et grunnlag basert på bestandsmål, sier hun.

- Er det problematisk med en statsråd som ikke følger opp Stortingets vedtak?

- Ja, det er veldig problematisk. Jeg skal ikke spå utfallet av den saken, men Ap har sagt at dette er på grensen til mistillit, og vi har sagt det samme, sier hun.

LES OGSÅ: Senterpartiet øker mest på måling i Midt-Norge

Skatt: Verken eller

Vår minivalgomat starter med skatt. Marit Arnstad griper penna og krysser av på «verken eller» på skattespørsmålet.

Parlamentarisk leder i Sp, Marit Arnstad, er optimistisk foran landsmøtet. 

- Vi må ha et skattesystem der de som har mye også bidrar med mye. Vi må ha et inntektsgrunnlag i dette landet som finansierer fellesskapet. Under denne regjeringen har vi imidlertid sett utslag i skattesystemet som slår uheldig ut. Regjeringen har lagt opp til et lavere skattenivå, men samtidig har regjeringen økt en rekke avgifter. De slår like hardt ut enten du tjener mye eller lite, sier Arnstad.

Arnstad er SP-topp i stortingsvalget

Vern, men ikke varig

Senterpartiets parlamentariske leder sier hun står på partiets linje når det gjelder vern av Lofoten, og krysser av for rubrikken vern. Men det betyr ikke at hun er enig med SV om et varig vern.

- Jeg mener vi ikke skal åpne for aktivitet der i kommende fireårsperiode, og det er den perioden vårt arbeidsprogram gjelder for. Et vern nå betyr også at det heller ikke skal åpnes for konsekvensutredning i denne perioden. Senterpartiet ha alltid holdt seg innenfor det brede flertallet i oljepolitikken, og der står jeg også i det spørsmålet. Vi gikk sammen med SV og Ap for å åpne opp i Barentshavet, og selv om oljebransjen aldri vil være enig i at det er nok åpne områder nå, så mener jeg det er store nok området ute til at de har nok å gjøre. Det er betydelige konflikter knyttet til Lofoten og Vesterålen, ikke minst for fiskeindustrien. Et vern i kommende periode er derfor riktig, sier Marit Arnstad.

- Statsministervalget er lett. Vår hovedplan er en regjering med Ap og Sp, så får vi se hvilke andre partier som blir med. Det er naturlig at det største partiet får statsministeren, og selv med gode målinger for Sp i det siste er det vel litt mye å tro at vi skal bli større enn Ap til høsten, sier Arnstad og krysser av for Jonas.

LES OGSÅ (KOMMENTAR): Fra vondt til verre for de borgerlige

Reversere

Kommunereform-spørsmålet er også enkelt. Frivillighet må råde.

- De kommunene som opplever tvangssammenslåing nå skal få muligheten til å reversere dette dersom vi kommer i regjering. Her er jeg helt kategorisk. Leka, Vikna, Bindal og Nærøy er fire kommuner som trolig blir slått sammen til tross for at innbyggerne ikke ønsker det. Vil de stoppe dette etter valget, så skal de få lov til det med oss i regjering, slår hun fast.

På forsiden nå