Tore O. Sandvik tar til orde for å få inngravert et bilde av seg selv, som den siste lederen av sørfylket.

Det siste er selvsagt ment som en spøk. Men debatten gikk livlig for seg da saken nylig ble behandlet av fylkestoppene i arbeidsutvalget for fellesnemnda for nye Trøndelag.

Påtroppende fylkesrådmann Odd Inge Mjøen foreslår nemlig å bruke elementer fra dagens to kjeder: Beholde selve kjedet fra Sør-Trøndelag, med å ta med seg olavskorset fra nordtrøndernes kjede. På sørfylkets kjede er det ulike symboler, blant annet en oljedråpe.

To kjeder blir ett? Odd Inge Mjøen forelsår å bruke elementer fra begge kjedene i det nye kjedet til den første fylkesordføreren for Trøndelag. Det nye fylkestinget konstitueres i oktober.

Den første som ba om ordet da det ble åpnet for debatt, var Sps Tomas Iver Hallem:

- Det er klart olavskorset må ha en plass. Jeg håper at vi får en faglig tilnærming med noen kunstnere. Jeg ønske et nytt kjede for Trøndelag. Et kjede som bygger fremtiden. Vi har gode kunstnere i Trøndelag, så det tror jeg er klokt, sa Hallem.

Venstres Elisabeth Paulsen støttet Hallem.

Ut med olje, inn med RBK

Så tok Tommy Reinås (MDG) ordet:

- Jeg håper oljesymbolet ikke blir en del av kjedet. Det er ikke fremtidsrettet. I så fall må vi lage et nytt kjede om 30 år. Skog er en viktig næring. Og så vil jeg også ha med RBK, sa Reinås, og høstet litt latter for det siste forslaget.

Frps Anita Gilde tok orden sporenstreks:

- Jeg er uenig hva gjelder olje, det fortsatt en del av fremtiden. Men ta gjerne med et tre, hvis man ønsker det, sa Gilde.

Gunn Iversen Stokke (Sp) syntes det er lurt å sette sammen deler av de to kjedene, slik Mjøen foreslår. Men hun vil ha politikere inn i den videre prosessen. Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) selv hadde et innspill:

- Jeg vil ha med bilde av de to siste fylkesordførerne, sa han og høstet latter og humring.

På topp siden 2003: Tore O. Sandvik da han i 2003 tok over ordførerkjedet fra Arnt Frøseth (t.v.).

Nord-Trøndelags fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik, mente at det går fint å overlate ansvaret for kjedet til Mjøen:

- Jeg oppfatter ikke store protester rundt det han sier, oppsummerte Mevassvik debatten.

Legger frem forslag i mai

I begynnelsen av mai legger Mjøen frem et forslag for politikerne i arbeidsutvalget.

- Det blir et helt konkret forslag, folk i administrasjonen jobber med saken nå. Dersom vi skal lage noe helt nytt, så må vi få et tydelig signal fra politikerne på det. Det betyr i så fall at vi ikke får kjedet ferdig før neste sommer, fordi vi må kjøre en full konkurranse på det. Så jeg kommer nok til å foreslå et kjede basert på de to vi har nå, sier Mjøen.

- Er det aktuelt med RBK-symbol eller et inngravert bilde av Tore O. Sandvik?

- Nei, da må politikerne ta opp det selv, ler Mjøen.

Sør-Trøndelag fylkeskommune har lagt ut en sak på Facbook-siden sin der de oppfordrer til debatt rundt det nye kjedet. De har fått mange innspill på hva som bør med: Et troll, Nidarosdomen, ladejarler, vikingsymboler, langrennsløper, ski, elg, sau, laks, sodd, reinsdyr, oppdrettslaks, fjell og fjord, olavsøksa eller karsk.

- Velg et ordførerkjede laget av billige plastperler tredd på en hyssingstump. Dette vil spare oss skattebetalere temmelig mange kroner, er det én av debattantene som slår fast.