Lørdag 18. mars skulle Rune Olsø egentlig stå på scenen foran 300 arbeiderpartifolk på Hell, valgt som den historisk første lederen av det sammenslåtte Arbeiderpartiet i Trøndelag.

Slik gikk det ikke, og bakteppet for det hele er Kystad-saken. Torsdag 9. mars slo Adresseavisen opp: «Utbygger betalte to millioner for Ap-toppens bistand». Staur-rådgiver Olsø – som også var leder i Sør-Trøndelag Ap – bisto i en sak om å få omregulert et grøntområde i Trondheim. Nå etterforskes saken av Økokrim.

Sentrale Ap-kilder forteller i denne saken hva som skjedde i den turbulente uken der partiet forsøkte å samle seg selv.

Les også: Dette er Kystad-saken

Rådhuset i Trondheim, mandag 13. mars:

Fire dager etter avisoppslaget har mye skjedd. Ordfører Rita Ottervik har kalt slike avtaler for «svineri», og partiet har bestemt seg for å innføre nye regler for lobbyvirksomhet blant folkevalgte. Olsø har bedt om permisjon fra bystyret når et slikt nytt regelverk trer i kraft.

Olsø er på vei ned trappene i rådhuset i Trondheim. Han har akkurat forklart seg for sine Ap-kolleger, og mens det lukkede møtet fremdeles pågår oppe i bystyresalen, svarer han på om han fortsatt er aktuell som leder for Ap Trøndelag.

- Ja, jeg stiller jo opp, jeg har sagt ja til valgkomiteen. Det har ikke forandret seg, sa Olsø, før han forsvant ut døra, ut i trondheimsnatten.

Steinkjer, tirsdag 14. mars:

Men dagen etter går flere Ap-topper fra Nord-Trøndelag hardt ut mot Olsø, og sier de ikke vil sitte i et felles styre med han.

- Jeg mener det er uforenlig at han som skal lede den største politiske organisasjonen i Trøndelag, også har det som forretningsidé å påvirke den politiske organisasjonen, sa stjørdalspolitiker Joar Håve.

De to Ap-fylkeslagene går så inn for å utsette hele ledervalget, og samtidig trekker valgkomiteen sin innstilling til styre for Trøndelag Ap. Klokken 21.55 denne tirsdagen trekker Olsø seg som kandidat til fortsatt å lede Ap Sør-Trøndelag. Nyheten kom på hans Facebook-side.

Hva gjør Ap nå? Det arbeides veldig hardt og raskt med å forsøke å finne en samlende kandidat. Partiet er splittet. Særlig noen i AUF-leiren er forbannet på hvordan ordføreren har gått ut i denne saken. De store uenighetene internt i partiet viser seg også senere, både når de vurderer politianmeldelse og på Facebook.

Ap tenker stort når de leter etter sin nye leder. Så stort som de kan i Trøndelag: Nestleder nasjonalt Trond Giske (50). Og fylkesordfører Tore O. Sandvik (47). Det arbeides for begge de to.

Var villige: Både Tore O. Sandvik og Trond Giske skal ha sagt seg villige til å stille opp som ny Ap Sør-Trøndelag-leder, dersom det ble behov for det.

Begge vil være samlende, helt klart. Å velge Giske vil dessuten signalisere en midlertidighet. De som håper på at Rune Olsø skal komme tilbake i fylkestoppledelsen snart, har mest å tjene på midlertidighet. Men stortingsrepresentant Karianne Tung var også en meget åpenbar kandidat. 33-åringen gjorde det i høst klart at hun er på vei hjem til Trondheim etter en periode på Stortinget. Også andre navn er på blokka når valgkomiteen arbeider.

Ny leder: Karianne Tung lørdag morgen på Hell. Ifølge Adresseavisens kilder var det først senere samme formiddag at hun fikk beskjed om at hun var ønsket som ny fylkesleder for Sør-Trøndelag - og dermed potensielt den historisk første lederen av Trøndelag Ap. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

Olsø var på dette tidspunktet fremdeles ønsket av noen. Hans nestleder i styret, Ståle Vaag, var ute i Adresseavisen og sa:

- Jeg håper han kommer inn i styret. Det er for galt å miste en slik kapasitet.

Trondheim, fredag 17. mars:

Kommuneadvokaten legger frem sin rapport:

«Rune Olsøs posisjon, som en folkevalgt og dessuten svært sentral politiker i det største partiet i Trondheim, og størrelsen på vederlaget, taler etter vårt syn for at fordelen kan anses som utilbørlig,» heter det i vurderingen av Kystad-avtalen.

Leder av kontrollkomiteen mener rapporten gir grunnlag for politianmeldelse.

Fra kontrollkomiteen: Bildet er tatt da saken senere ble behandlet i kontrollkomiteen. Foto: richard sagen

Scandic Hell hotell i Stjørdal, samme kveld:

De to fylkesstyrene har separate møter. Stemningen er spent og uavklart. I korridorene går praten.

Nordtrønderne er usikre på om de i det hele tatt vil gå med på å vedta de felles vedtektene for Trøndelag Ap, ifølge Adresseavisens kilder. Det er allerede et stort nederlag for partiet at de ikke har klart å enes om én felles leder. Nå kan det se ut som om de ikke engang klarer å samle seg om vedtektene. Nordtrønderne hadde «tøyd strikken» ganske langt allerede ved å gå ut offentlig mot Olsø. Noen Ap-folk fra sørfylket, som fra Fosen og fra fjellregionen, ga dem en klapp på skuldra for det, men mange – særlig fra Trondheim – var irriterte på fremgangsmåten. Dagen etter skulle partileder Jonas Gahr Støre sette seg på et fly til Værnes for å kaste glans over årsmøtet. Dette spilte også inn i avveiingen: Kanskje var det greit å gi seg på de vedtektene, drive skadebegrensning og gjøre nederlaget så lite som mulig?

Etter hva Adresseavisen forstår, var frustrasjonen veldig stor også hos sørtrønderne denne kvelden. Så stor at det på et tidspunkt ble snakket om bare å gi opp alt, og la nordtrønderne få styreledervervet for å lande prosessen. Så langt gikk det imidlertid ikke. Styrene ble enige om felles vedtekter.

Scandic Hell hotell i Stjørdal, lørdag formiddag 18. mars:

Dagen etter var det spenning likevel. Taktikken ble, etter hva Adresseavisen forstår, at man lot Sør-Trøndelag stemme først over de nye fellesvedtektene. Her kom vedtaket til å gli knirkefritt gjennom. I nordtrøndernes leir, derimot, fryktet man at noen skulle reise seg og protestere fra talerstolen. Da sørtrønderne sa ja, var terskelen høyere for at noen fra nord skulle ta bladet fra munnen.

Sammen likevel: Jonas Gahr Støre med avtroppende fylkesnestleder Ståle Vaag fra sørfylket (som fungerte for Rune Olsø denne helga) og nordtrøndernes avtroppende leder Bjørn Engen. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

Ap sikret seg den rørende, transtrønderske enigheten som trengtes, og Støre kunne spasere opp på scenen og slå fast:

- Med det vedtaket dere har fattet i dag, er vi i gang. Vi er i gang! ropte Støre til 300 jublende Ap-folk på Hell.

Ap-allsang: Slik feirer Ap at de felles vedtektene er i boks. Inntil kvelden i forveien var det uklart om nordtrønderne kom til å gå med på det. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

...

Samtidig foregår hektisk ringing og mailvirksomhet. De er i innspurten på å avgjøre hvem som skal lede Sør-Trøndelag Ap – og dermed potensielt bli den første, historiske lederen for Trøndelag Ap. Valgkomiteen samler seg i et lite rom ved siden av Congress 2-salen på Hell.

Innspurt: Klokken er 10:48 på lørdag formiddag. Leder av valgkomiteen Kirsti Leirtrø (t.h.) og resten av komiteen jobber på spreng for å legge kabalen. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

Inntil bare kort tid før valget forelå det etter hva Adresseavisen kjenner til, to alternative lister: Én med Trond Giske eller Tore O. Sandvik på topp, én med Tung på topp. Begge de to mektige mennene – Giske og Sandvik – var åpne for «å ta en for laget» og stille opp som Rune Olsøs arvtaker, hvis det var behov, ifølge Adresseavisens kilder. Men avgjørelser ble tatt helt mot slutten, avgjørelser som resulterte i Tung på topp. Én kilde sier at det var Trond Giske selv som avgjorde dette.

Det verserer ulike versjoner rundt hvorfor det ble slikt. Én mulig forklaring som én kilde skisserer, er at Olsø-tilhengerne innså at det neppe blir aktuelt å få Olsø inn igjen med det første. Den midlertidigheten som Giske representerte, ble altså ikke lenger ansett som så nødvendig. I løpet av uken innså man dessuten at også Karianne Tung ville være samlende. Hun var sterkt ønsket av regionene. Tung har også, i løpet av den kaotiske og turbulente uka, selv blitt mer og mer åpen for å ta ledervervet. I Oslo har Giske mer enn nok arbeid som Ap-nestleder nasjonalt og på Stortinget. Å være leder for Sør-Trøndelag Ap er rett nok ikke noe betalt verv, men det innebærer svært mye jobb, særlig nå i valgkampen. Å sette Giske på topp ville også virket litt desperat: Er Ap virkelig i så stor krise at de må hente inn Giske fra Oslo for å ordne opp i Trøndelag?

Klokken 12.48 denne lørdagen sender valgkomiteen ut sin liste med Tung på topp. Hun klappes inn, og omfavner etter hvert nordtrøndernes leder Anne Marit Mevassvik på scenen foran en stående, jublende forsamling. Sammen skal de to kvinnene lede Ap ut av krisen – og de skal sammen opprette et interimsstyre for Trøndelag Ap.

Var ute - kom inn: Per Olav Skurdal Hopsø (t.h.) var egentlig på vei ut av styret i Sør-Trøndelag Ap. Men etter at Rune Olsø trakk seg og kabalen måtte legges på nytt, ble han med videre likevel. Til venstre Melhus-ordfører Gunnar Krogstad. Foto: Leikny Kristine Havik Skjærseth

Det blir etter alt å dømme først til høsten man vil fordele alle maktposisjonene i Ap, inkludert fylkesordførervervet. I praksis kan vi si at det ble akkurat slik som nordtrønderne ved avtroppet fylkesleder Bjørn Engen ønsket seg det: Nå blir fylkesordførervervet og spørsmålet om Ap-fylkesleder sett i sammenheng. Det betyr kanskje at Mevassvik blir fylkesleder, mens Tore O. Sandvik blir fylkesordfører. Eventuelt, hvis Sandvik reiser til Oslo etter et regjeringsskifte, kan det bane vei for Mevassvik som fylkesordfører og Tung som Ap-fylkesleder.

Ny leder for nord: Fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik ble valgt som fylkesleder for Ap Nord-Trøndelag. Hun kan dermed bli den første lederen av Trøndelag Ap. Mevassvik var en av politikerne som gikk ut i media mot Rune Olsø.

Så er det et åpent spørsmål hva som skjer i mars 2018. Da skal Trøndelag Ap igjen samles for å feire seg selv under fylkesårsmøte. Hvem ligger da an til å klappes inn og omfavnes på scenen? Blir det Karianne Tung? Anne Marit Mevassvik? Eller valgkampmaskinen Rune Olsø, som var ansett som en stor kapasitet for sørfylket frem til hans exit denne våren?

Kommenterer prosessen

Karianne Tung er i gang med å lede fylkeslaget, og hun skal også lede delegasjonen fra Sør-Trøndelag til Aps landsmøte til helgen. Hun kommenterer saken:

- Ap har mange dyktige folk som kunne tatt på seg vervet. Jeg synes det er veldig fint å være ønsket som leder, og jeg ser på det som et viktig og ærefullt oppdrag. Jeg gleder meg til å bidra til å vinne valget, sier Tung.

Trond Giske er fremdeles i pappapermisjon, men sender en sms:

- Når det gjelder prosessen rundt valgene på årsmøtet, er lederen i valgkomiteen rette person, skriver Giske.

Leder av valgkomiteen, Kirsti Leirtrø, kommenterer saken:

- Demokratiet fungerer. Det viktige for oss var å få en enstemmig valgkomité og et enstemmig landsmøte. Når ulike kandidater blir foreslått, har vi en runde i regionene. Karianne ble foreslått av samtlige regioner, og hun sa seg etter hvert villig til å ta på seg vervet, sier Leirtrø.