En musikerkompis av meg reagerte hissig en gang, på et kompliment han fikk:

«Altså du bare leverer! Leverer 100 prosent, hver gang.»

«Kan folk slutt å sei at æ levere? Æ e nu piskadeisen ikkje nåkka postbud. Æ e bassist!»

LES OGSÅ: Her har familietreet slått rot

Men posten er nå nesten avlevert i utkantene, og nær-politireformen skal levere trygghet, lov og orden. Politikere leverer politikk til folket. Eventuelt de leverer på politikk? Og vi, folket, leverer 100 prosent i barnehagen før vi går på jobb for å levere. Noen ganger uklart hva.

Og dette kan man sitte og spekulere på mens man venter på en vaskemaskin som skal bli levert. Så jeg ringer til kjeden for å høre om vaskemaskinen kommer snart? Og får høre Michael Jacksons «Bad». I` m bad. I` m bad. Ja han leverte. Varene?

Jeg legger på og ringer isteden venninna mi, for hun får jeg tak i, og spør: -Kan omsorg leveres?

«Nei, vi leverer helsetjenester», sier venninna mi. Hun er sykepleier. «Men omsorg kan ikkje leveres, det må ytes. Æ ska sei dæ det ytes. Og vi skape vel omsorg på et vis?»

LES OGSÅ: De unge må gis mot og mestring på vei til arbeidet

I begynnelsen leverte Gud himmelen og jorden og han så at det var godt. Og Gud sa: lever lys og det ble levert lys.

Venninna mi fortsetter «men det e klart at æ levere jo en god del på jobb, for eksempel medisina og vaktliste og journala. Og mail. Mengda av mail.»

Er det det vi gjør? Vi gir noe videre. Mailer. Videresender. Poster noe på en vegg. Men det alle vil ha er content. Altså innhold. Og mat?

LES OGSÅ: Bygg landet, ta en skitur

Melka leveres til meieriet, men noen må produsere den. Dagros, du ser ut som ei ku, men har en stemme som en engel og du tar bare scenen og bare leverer 130 prosent. Underlig er det at de som leverer mest får høre minst at de leverer.

Fisk kan man levere og det gjør fiskeleverandørene. Men først må fiskerne fiske og havet leverer. Nesten hver gang. Og nå har fiskeriministeren levert på fiskeripolitikk og ønsker å fjerne leveringsplikta for trålerne langs norskekysten. Og kysten leverer opprør. Eventuelt gjør opprør.

Å forstå fiskeripolitikk er som å lese bibelord brodert i «stappmørtna».

Men jeg forstår det sånn at trålerrederiene sender fangsten til utlandet for å bli foredlet så billig som mulig, og så leveres fisken både tilbake og ut?

Men fisken er best som råstoff, og det gjelder å levere den raskt. Og rettferdig?

LES OGSÅ: Ah, jeg kjenner jeg blir så frustrert over at det ligger BMI-kalkulatorer overalt på nettet

Vaskemaskinen er ennå ikke kommet, men Marit Bjørgen leverer. Jentene våre, de leverer gull på gull!

Nå må vaskemaskinen komme snart, og jeg skal jo levere en tekst – eller helst skrive den, så jeg ringer ho Herdis heime.

«Det e ingen ting i veien med å levere, særlig tilbakelevere det man har lånt hos folk. Det skulle ha vorre leveringsplikt på kakefat. Æ ska ta mæ en razzia i alle naboan sine kjøkkenskap for å få samla inn alle praktfatan mine som e bidd strødd utover bygda, fordi at æ bruka å ta med kake når æ går på besøk te folk!»

- Så du leverer kake?

«Nei, æ servere kake. Men først baka æ kaken. Tullsjur!»

Spekulere, produsere, skape, lage. Spille bass? Jeg husker en norsklærer jeg hadde som til stadighet sa: «Verbet er språkets ryggrad - vær dristig i dine valg. Og variert !». Og stilene skulle leveres til torsdag.

I gamle dager het deler av Nav Arbeidsformidlinga, og om man var «hautullete» en dag, og lurte på: Hva er egentlig min oppgave? Da kunne man bare gløtte opp på et skilt: Arbeidsformidling. Ja, i dag skal jeg formidle arbeid! Ja, det står på et skilt på bygninga jeg jobber i.

Så blei trygdekontoret og sosialkontoret og arbeidsformidlinga til Nav, som leverer tjenester til befolkninga, og vi leverer egenmelding og meldekort til dem. Og nå skal kommunereformen levere på levering av bedre tjenester til innbyggerne og den neste som sier levere skal få seg et tupp i bakenden.

Herren være lovet! Vaskemaskinen kommer. Det er et gebyr for å levere den gamle til avlevering.

Og det er ei glede å kvittere og si hjertelig tusen takk, og det er virkelig dere som leverer. Varene.