- Det ble sagt at for å sitte i Borten-regjeringen måtte du enten være trønder eller kvalifisert, ler Trond Giske, men legger raskt til:

- Vi kunne i hvert fall fylt halve regjeringen uten å forringe kvaliteten.

- Hva ønsker du selv å bli i en eventuell Støre-regjering?

- Jeg har veldig lyst å komme tilbake, og står til disposisjon der partiet vil ha meg. Når det er sagt, har vi bare hatt kunnskapsministeren 18 måneder i løpet av de siste 20 årene. Vi må sette vårt stempel på kunnskap. Det er ikke viktig at det blir meg, men det er viktig at det blir Ap. Som nestleder må man også være forberedt på å kunne ta rollen som parlamentarisk leder, sier Giske.

Sjekk minivalgomaten: Er du enig med Ap-Trond?

Nordtrøndere og kvinneflertall

Den meget uhøytidelige trønderregjeringen som Adresseavisen presenterer, blir dominert av kvinner og nordtrønderne. 9 av 16 er kvinner, 10 av 16 er nordtrøndere. I realiteten vil det ikke bli plass til fullt så mange trøndere som her, om Støres mannskap skulle vinne valget. Men de som er nevnt, kan inngå i en større regjeringskabal i en Ap/Sp-regjering – som per i dag er den mest sannsynlige regjeringskoalisjonen. I praksis er det nok bare en håndfull trøndere som vil være aktuelle som statsråder.

De aller mest aktuelle er nestlederne i Ap og Sp: Trond Giske og Ola Borten Moe. Parlamentarisk leder i Sp Marit Arnstad er også et sikkert kort. Mer usikre, men også aktuelle er Rita Ottervik, Tore O. Sandvik, Ingvild Kjerkol og Bjørn Arild Gram. Dersom SV skulle gå inn, ville Snorre Valen og Heidi Sørensen også vært aktuelle kandidater.

Dette er trønderregjeringen:

Jonas Gahr Støre – Støres slekt har aner fra 1800-tallet på denne gården, og tippoldefaren hans ble født her. Støre besøkte gården for en drøy måned siden, så det er godt grunnlag for å regne Støre som trønder.

Trond Giske, finansminister. Stortingsrepresentant, Ap-nestleder og tidligere kultur-, næring- og kunnskapsminister.

Ingvild Kjerkol, næringsminister. Stortingsrepresentant og medlem av sentralstyret.

Arild Grande, kulturmininister. Kulturpolitisk talsperson og stortingsrepresentant for Nord-Trøndelag (Grande falt dessverre ut av grafikken i saken).

Rita Ottervik, helse- og omsorgsminister. Trondheims ordfører siden 2003, inne i sin fjerde periode. Tidligere politisk rådgiver for statsminister Thorbjørn Jagland.

Tore O. Sandvik, klima- og teknologiminister. Fylkesordfører i Sør-Trøndelag siden 2003 og statssekretær på begynnelsen av 2000-tallet.

Randi Ness, forsvarsminister. Nå Nato-sjef Jens Stoltenbergs politiske rådgiver. Tidligere politisk rådgiver for finansminister Sigbjørn Johnsen.

Anne Marit Mevassvik, kunnskapsminister. Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, ledet sammenslåingen av Trøndelag.

Berit Flåmo, fiskeri- og havromsminister. Sitter i sin andre periode som ordfører i laksekommunen Frøya – tett på primærnæringa.

Bjarne Håkon Hanssen, arbeids- og integreringsminister. Comeback for PR-mannen og Ap-veteranen som startet Nav-reformen.

Karianne Tung, samferdselsminister. Samferdselspolitiker fra fylket, sitter nå i transportkomiteen på Stortinget. Leder Sør-Trøndelag Ap.

Ola Borten Moe, justis- og innvandringsminister. Sp-nestleder, tidligere olje- og energiminister og stortingsrepresentant.

Bjørn Arild Gram, kommunal- og regionalminister. Tidligere statssekretær i finansdepartementet, Sp-ordfører i Steinkjer.

Marit Arnstad, utenriksminister. Parlamentarisk leder i Sp, tidligere olje- energiminister og samferdselsminister.

Ivar Vigdenes, olje- og energiminister. Tidligere politisk rådgiver i olje- energidepartementet, Sp-ordfører i Stjørdal.

Guri Størvold, barne- og likestillingsminister. Tidligere statssekretær i flere perioder. Nå PR-dame.

Ada Arnstad, bistandsminister. Idealisten leder Senterungdommen og har en tung politisk arv.