Tre fylkesledere sier derimot rett ut at de er åpne for å sitte i regjering med Arbeiderpartiet, dersom valgresultatet tilsier det.

Adresseavisen har snakket med alle 19 fylkesledere i KrF. Vi kan trygt slå fast: Det er en KrF-grasrot med et sprikende forhold til Ap som møtes i Trondheim til landsmøte torsdag.

Én ting er alle enige om: Det er fremdeles en Høyre/sentrum-regjering som er førsteprioritet, i tråd med partiets vedtak. Der stopper også enigheten.

Les intervju med Hareide der han åpner mot venstre.

Oslo svært kritisk til Ap

De som er mest kritiske til Ap, sier:

- Jeg er ikke åpen for regjering med Ap. Når det gjelder samarbeid, mener jeg det også er meget vanskelig, sier Oslos fylkesleder Ann Kathrine Skjørshammer.

Vest-Agders Per Sverre Kvinlaug sier:

- Per i dag utelukker jeg å gå i regjering med Ap, sier Kvinlaug.

Hordaland ved Pål Kårbø er også svært skeptisk:

- Jeg mener vi ikke kan gå rett inn i regjering med Ap etter valget. Det blir feil. Jeg personlig er nok nærmere høyresiden enn venstresiden, og ser heller mot Frp, selv om jeg ikke er enig i alt dem står for, sier Kårbø.

Nord-Trøndelags Jon Normann Tviberg holder døra ørlite mer på gløtt:

- Vi er åpen for å samarbeide med Ap, men per i dag er det ikke aktuelt å gå i regjering med dem. Kanskje vi endrer mening på dette etter landsmøtet, sier Tviberg.

Les også: Vil stanse fosterreduksjoner

Positive sørtrøndere

Sør-Trøndelags

Heidi Pawlik Carlson er derimot åpen for at KrF kan regjere med Ap, dersom de får nok gjennomslag for sin politikk.

Fylkesleder Heidi Pawlik Carlsen Foto: KrF

- Førsteprioritet er Høyre-sentrum. Men det viktigste for oss er hvilke saker vi blir hørt på. Dette blir litt klarere etter landsmøtet.

- Hva skal til for at du dropper Høyre som førsteprioritet?

- Det må være tungtveiende politiske forskjeller på kjerneverdier for KrF. Dette blir litt hypotetisk nå, men jeg tror landsmøtet nok vil gi klarhet i det, sier Carlson.

Også Sogn og Fjordane ved fylkesleder Trude Brosvik kan være klare for Ap:

- Jeg er åpen for å forhandle, og åpen også for å gå i regjering med Ap, avhengig av hvor mye gjennomslag vi får for vår politikk. Det handler om viktige områder, som bioteknologi, søndagsåpne butikker og de liberalistiske trender, samt distrikts- og landbrukspolitikk. Skatt er også viktig, vi vil ha sterk sosial utjevning, sier Brosvik.

Troms med Jon Christian Anker sier:

- Jeg er åpen for Ap-samarbeid, og også å sitte i regjering med Ap. Men det vil avhenge av valgresultat, hvis vi ikke får til en regjering med Høyre og Venstre.

- Men dere får jo aldri flertall med Høyre og Venstre alene?

- Vi tror på mye rart i KrF, men akkurat der er troa litt lav, ler Anker.

- Kaotisk på Høyre-siden

Fylkesleder Ole Døvik fra Vestfold sier Høyre fremdeles er førstevalg.

- Men det er jo kaotisk på Høyre-siden. Frp må ønske ikke å være i regjering – og støtte en Høyre-regjeringen. Det virker veldig vanskelig, men man vet jo aldri. Det er i alle fall klart at det ikke blir Høyre-FrP-regjering. Personlig ser jeg frem til et samarbeid med Sp. Sammen er vi en interessant maktfaktor mot Ap. Jeg ønsker et langsiktig samarbeid med Sp – og de har bundet seg fullstendig opp til Ap, sier Døvik.

Han holder altså et samarbeid mot venstre ganske åpent, og det samme gjør Finnmark, ved Svein Iversen.

- Hvis vi sier vi er et sentrumsparti som skal samarbeide til høyre og venstre, så må vi vise det i praksis, og ikke bare retorikk. I Nord-Norge har vi en samarbeidstradisjon med sentrum/Ap som det er gode erfaringer med, sier Iversen.

Han mener løpet er kjørt dersom Høyre står fast på at de vil fortsette med FrP i regjering.

Positive trøndertopper

Geirmund Lykke, KrFs førstekandidat fra Sør-Trøndelag, er lojal til landsstyrevedtaket, men er åpen for sonderinger med Ap dersom førstevalget ikke blir mulig.

- Vi vil ikke med i en regjering med FrP. Dermed må Erna velge sentrum eller FrP.

Han mener bestemt det er rett å holde fløypartiene, både FrP og SV utenfor, siden den politiske avstanden er for stor.

- Vi kan ikke på nytt gå inn i et samarbeid hvor en av fløypartiene er med. For oss er det Høyre og sentrum eller kanskje Ap og sentrum, sier han.

Karin Bjørkhaug, fylkesgruppeleder, er også positiv til Ap, såfremt Høyre-samarbeid ikke lar seg gjøre.

- Vi har gode erfaringer regionalt med Ap-samarbeid. Jeg opplever de som både inkluderende og lyttende, sier hun.

Første- og andrekandiat til stortinget for KrF, Geirmund Lykke og Karin Bjørkhaug er åpen for Ap hvis ikke det lar seg gjøre med sentrum/H-regjering. Foto: Vegard Eggen