Fotballtreneren fra en kommune i Trøndelag ble pågrepet torsdag i forrige uke, og deretter varetektsfengslet i to uker sist fredag. Mannen er siktet for å ha forledet to gutter som han var fotballtrener for, til å sende seg nakenbilder.

Ifølge fengslingskjennelsen fra Sør-Trøndelag tingrett, har mannen selv opplyst å ha hatt trenerverv i tre idrettslag i samme trønderske kommune.

Ekstraordinært styremøte

I klubben hvor de fornærmede guttene er hjemmehørende, var han involvert som trener i tre årsklasser. Han sluttet i denne klubben høsten 2016.

- Dette skyldtes sportslige resultater samt at han var involvert i flere klubber samtidig, sier en leder i klubben.

Saken mannen er siktet for, var helt ukjent for idrettslaget inntil politiet tok kontakt, opplyser vedkommende.

- Vi hadde tidligere i uken et ekstraordinært styremøte som følge av saken. Vi gikk der gjennom et brev fra politiet, som skal sendes til foreldre og foresatte knyttet til lagene som han har trent, sier lederen.

Klubben avventer nå politietterforskningen, og har foreløpig ikke hatt noe fellesmøte med spillerne i de aktuelle årgangene. Skulle dette bli aktuelt, vil politiet bistå klubben, ifølge lederen.

- Dette er en alvorlig sak, og det er sikkert mange som har spørsmål. Er man usikker og mener det har foregått noe grenseoverskridende, så er rådet at man må kontakte politiet, sier lederen.

Sendt ut brev

Da den siktede treneren ble pågrepet, hadde han treneroppgaver for to lag i et annet idrettslag i samme kommune.

- Han er nå suspendert, sier en leder i klubben, og legger til:

- Så vidt meg bekjent har det ikke skjedd noe galt her i klubben, sier vedkommende.

Også dette idrettslaget har hatt kontakt med politiet i forbindelse med saken, og har sendt ut et brev fra politiet som er fordelt til de aktuelle lagene, opplyser lederen.

Fikk bekymringsmeldinger

En leder i det tredje idrettslaget som den nå siktede treneren har vært fotballtrener i, opplyser at mannen fungerte som guttelagstrener i vel ett år, før han ble «faset ut» etter bekymringsmeldinger.

- Han hadde en kontakt med spillerne som han ikke burde ha som voksenperson. Det var ikke noe straffbart, men det var en umoden opptreden som ikke passet overens med klubbens interne kjøreregler, sier lederen, som tok opp dette med mannen. Treneren sa da opp jobben i klubben selv.

Politiet har også vært i kontakt med denne klubben som følge av den pågående etterforskningen. Ifølge lederen er det ikke noe som tyder på at spillere hos dem har vært utsatt for noe straffbart.

Varetekt: Den siktede fotballtreneren forsvares av advokat Arve Opdahl. Klienten hans ble fengslet i to uker sist fredag. Han tok betenkningstid.

Advokat Arve Opdahl, som forsvarer den siktede treneren, har ingen kommentar til lederens beskrivelser av hvordan klienten ble oppfattet. Han gjentar imidlertid det han uttalte til Adresseavisen før helga:

- Han har sagt at han har hatt et kameratslig forhold til de han har vært trener for, og at det kanskje har blitt oppfattet som noe for personlig.

Treneren har ennå ikke tatt stilling til spørsmål om straffskyld.

Blir tema under møte

Jan-Roar Saltvik, daglig leder i Trøndelag fotballkrets, opplyser at de nå både bistår politiet og de enkelte idrettslagene i forbindelse med saken mot den siktede fotballtreneren. Klubbene får blant annet råd om hvordan de skal kommunisere om saken internt blant foreldre og barn.

- Har kretsen fått noen meldinger om denne treneren tidligere?

- Nei, ikke før denne saken kom opp, sier Saltvik.

Fredag skal kretsen ha en såkalt lederlunsj hvor de som har lederroller i fotballklubbene i kretsen er invitert. Der blir saken mot den siktede treneren et av flere tema.

- Kommunikasjon mellom klubber og kretsen er tema for dette møtet, og denne saken blir et underpunkt. Politiet har stilt spørsmål om hvordan kommunikasjonen mellom klubbene i kretsen fungerer, og hvordan en trener kan bytte klubber så ofte uten at noen varsler. Vi har hatt flere slike saker i norsk idrett de siste årene. Spørsmålet om vi må ha en høyere beredskap er noe vi skal løfte på møtet, sier Saltvik.

Flere har tatt kontakt med politiet

Den siktede treneren er ansatt i en kommune i Trøndelag, og jobber til daglig med barn. Onsdag sendte politiet brev til foreldrene til de barna som siktede kan ha hatt kontakt med gjennom sin jobb. I brevet, som ble formidlet av arbeidsgiveren til mannen, ber politiet blant annet foreldrene om å sjekke ungenes mobiltelefoner «for å se om det har vært noen uvanlig kontakt der».

Politioverbetjent Kjersti Lysholm ved Trøndelag politidistrikt opplyser at de i etterkant av utsendelsen har fått flere henvendelser. Om noe fører til etterforskning er imidlertid ennå uklart.