Mindretallet, ved Høyre og Frp, ønsker heller en komitémodell.

Komiteer, slik man har i Sør-Trøndelag i dag, eller hovedutvalg? Hva er best? Kort sagt sikrer en utvalgsmodell politikerne mer makt innenfor hvert sitt fagområde, som helse eller samferdsel. En komitémodell gir mer makt til det samlede fylkesting. I realiteten kommer det til å bli en slags mellomløsning for nye Trøndelag, men nå har politikerne altså valgt å kalle det for «utvalg» og ikke «komiteer».

- Høyre ønsket seg en tverrpolitisk enighet her, og vi var villige til å strekke oss langt. Men Ap og flertallet kom oss ikke i møte, sier Henrik Kierulf (H).

- Det er trist at flertallet trumfer gjennom sitt syn slik. Jeg er skuffet, legger han til.

Les bakgrunnen for saken her: Trønder-topper uenige om maktfordeling i Trøndelag

Vedtok fem komiteer

Kirsti Leirtrø (Ap), på vegne av Ap, Sp, MDG, KrF, V og SV, fremmet forslaget. Medlemmene i fylkestinget i det nye Trøndelag skal fordeles på fem hovedutvalg. Fordelingen er ikke ment som navn på de nye utvalgene, men som en fordeling av ansvarsområder:

  • Utvalg for kultur, idrett, friluftsliv og integrering.

  • Utvalg for utdanning og kompetanse.

  • Utvalg for kollektivtrafikk, mobilitet.

  • Utvalg for veg, og (digital) infrastruktur

  • Utvalg for regional utvikling, næring, plan og kulturminner.

- En bagatell

Tore O. Sandvik er fornøyd med at man går for en hovedutvalgsmodell.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik mener Høyre hadde «en underlig oppvisning» i fellesnemnda torsdag.

- De er ikke i stand til å forklare hvorfor de stemte imot. Det er politisk sett en liten bagatell som det er umulig å forstå, sier Sandvik om uenigheten som blant annet handlet om en formulering i én setning i forslaget.

- Bortsett fra det, er det bred enighet om den modellen som nå er vedtatt, sier Sandvik etter møtet.

Han mener det er uvesentlig om man kaller gruppene for utvalg eller komiteer. Det blir delegasjonsreglementet som bestemmer hvor mye makt som skal plasser i hvilke organ. Det vil si: Hvem skal få beslutningsmyndighet i ulike, konkrete saker: fylkestinget eller utvalgene? Dette skal rådmannen nå utrede.

Høyres primære ønske er at saker i stor grad må løftes inn i fylkestinget.

- Vi må ikke konsentrere for mye makt rundt enkeltpersoner i utvalgene, advarer Kierulf.

Les også: Trolig flertall for utvalgsløsning

Også småpartier for utvalg

Utvalgsmodellen kan være negativ for småpartier som ikke har nok medlemmer til å være representert i alle utvalgene. De kan risikere å miste muligheten til å påvirke noen beslutninger. Jan Bojer Vindheim (MDG) representerer ett av småpartiene:

- Når vi nå går med på å velge en utvalgsmodell, så er det ut ifra en forutsetning om at den delegerte beslutningsmyndigheten skal bli svært begrenset, sa Bojer Vindheim fra talerstolen.

Tomas Iver Hallem (Sp)

Sp-høvdingen Tomas Iver Hallem sa:

- Det var synd at vi ikke fikk til en enighet her i dag. Men jeg må si at jeg ikke har helt samme følelsesregister som Tore O. Sandvik og Henrik Kierulf i denne saken. Det er kanskje Høyres røtter i embetsmannsstaten som gjør at de føler så sterkt, sa Hallem.

Erik Fløan (H) argumenterte i likhet med Kierulf imot utvalgsmodellen:

- Har Ap i det hele tatt reflektert over at et hovedutvalgsmodellen innebærer sammenblanding av administrasjon og politikk? Det er ett av det viktigste argumentet imot, sa Fløan fra talerstolen.

Anita Gilde (Frp) frykter utvalg fører til en sektorisering av politikken som gjør at de mister oversikten.

Erik Fløan (H) Foto: Terje Svaan

Rådmannens makt begrenses

Når Trøndelags fremtidige rådmann Odd Inge Mjøen nå skal sette seg ned og lage utkast til delegasjonsreglement, er det ikke bare fordelingen av makt mellom fylkesting og utvalg han må se på. Sentralt blir også hvor mye makt han selv skal få. Mjøen merket seg særlig én setning i torsdagens vedtak: «Dersom rådmannen foreslås tillagt beslutningsmyndighet som kunne vært lagt til et utvalg, skal dette begrunnes særlig.»

- Det skal være en interessant organisasjon å være administrativ leder i, og vi må derfor finne en god balanse mellom det politiske og det praktiske, sier Mjøen.

Fremtidig rådmann i Trøndelag, Odd Inge Mjøen, her med Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram.

Han legger frem forslag til delegasjonsreglement i fellesnemnda i juni.

- Da har vi gjort en innsats for fremtidens Trøndelag i dag også, sa leder av fellesnemnda Anne Marit Mevassvik – og avsluttet med det møtet.