Flytilbudet for direkteruter fra Trondheim Lufthavn Værnes blir stadig mindre. I april forsvant ytterligere fire: Berlin, Gdansk, Antalya, Korfu, samt innenlandsruten til Evenes.

Grunnen til at stadig flere direkteruter forsvinner fra Værnes skal være passasjeravgiften som en samlet luftfartsbransje har vært sterkt imot.

- Marginene er små og konkurransen i luftfarten beinhard. Totalt tjente Norwegian i fjor 9,50 kroner per passasjer. Med flyseteavgiften ble billettene 80 kroner dyrere. Dermed gikk etterspørselen ned, og belegget ble redusert til et slikt nivå at det ikke er lønnsomt å videreføre rutene, sa kommunikasjonsjef Lasse Sandaker-Nielsen til Adresseavisen i forbindelse med selskapets sommerrute i 2016.

Spesielt tapet av direkterutene til Berlin og Norwegians rute til København har vært tung å svelge for reisende fra Trondheim.

Sjekk prisene på dagens direkteruter her ( velg «direkte» i menyen)

Så hvilke alternativer står du igjen med om du ønsker å ta en tur helt på sparket? Vi har gått gjennom de gjeldende direkterutene fra Værnes. Her er reisemålene og hvor mye de vil koste deg.

De aller fleste av disse rutene opereres av Norwegian. Derfor vil du finne priseksempler fra dette selskapet i denne saken. SAS operere også med direkteflyvninger til flere av disse destinasjonene, men vi var ikke i stand til å finne turer der prisene til SAS var lavere enn hos Norwegian. Alle disse priseksemplene ble innhentet den 23. mai og kan selvfølgelig ha blitt endret avhengig av når du leser denne saken.

Alicante (Spania)

Alicante er utgangspunktet for en rekke solrike reisemål på den spanske østkysten. Mest kjent er kanskje bade -og shoppingbyen Benidorm som siden 1970-tallet  har vært et yndet reisemål for trøndere. Værnes - Benidorm var en av de første direkterutene som ble opprettet fra Trøndelag da charter-turismen for alvor tok av her til lands. De første norske charter-reisene ble startet opp av Myhres reisebyrå mellom Oslo og Mallorca for drøyt 60 år siden. Men det var på 1970-tallet at denne formen for reiser for alvor fikk luft under vingene.

Byen Alicante er en av de raskest voksende byene i Spania og kan by på en rekke flotte badestrender, gode shopping-muligheter og uteliv.

Priseksempel: To personer tur-retur til Alicante med Norwegian i midten av juni måned kan du få til 7000 kroner. Om du reiser utenom sesong ( september) så kan du få den samme turen til 4500 kroner.

Alicante: Alicante er det perfekte utgangspunktet om du vil til østkysten av Spania.

London ( England)

Hovedstaden i Storbritannia byr på en endeløs rekke av muligheter enten du skal shoppe, spise, gå på konserter og teater, eller bare ta inn den britiske atmosfæren. Været i London bør ikke avskrekke trøndere. Vi reiser tross alt ikke til den britiske hovedstaden for å sole oss.  Men med tanke på at kostnaden med å reise til London er like svingende som været her hjemme så bør du være i stand til å finne en reise som er god mot lommeboka.

Priseksempel: To personer tur-retur fra søndag til enten tirsdag, onsdag eller torsdag i oktober, kan du få til en så lav pris som 3200 kroner med Norwegian.

London: What's on and where to go? Mulighetene er endeløse i den britiske hovedstaden. Hva med et besøk i den hjemsøkte London Zoo eller en selfie foran 221b Baker Street?

Pula ( Kroatia)

Pula er en by på halvøya Istria i Kroatia. Byen ligger ved Adriaterhavet og har en blandet befolkning bestående av kroater, serbere og italienere.  Pula er kjent for sine langstrekte sandstrender og er ettertraktet av surfeentusiaster.

Priseksempel: En tur for to personer tur-retur fra Trondheim med Norwegian er så absolutt innenfor rimelighetens grenser. Vi fant en tur med avreise 18. juni og hjemreise 25. juni til kun 2600 kroner. Og med tanke på de sympatiske prisene på hotel i området så burde du være i stand til å finne en ferie her for under 5000 kroner midt i den travleste sesongen.

Pula: Billig og bra. Visste du at Pula er et paradis for surfere.

Barcelona ( Spania)

En av de mest populære direkterutene fra Værnes. Barcelona er hovedstaden i Catalonia ( en selvstyrt region i Spania) og er landets nest største by. I tillegg til å være et av de viktigste havnebyer i Europa så er også Barcelona en av verdens rikeste byer hva kultur gjelder. Her finner du også Picasso-museet og den særegne basilikaen Sagrada Familia som ble påbebynt i 1883 og som fremdeles er under konstruksjon.

Priseksempel: To personer tur-retur med Norwegian tidlig i juni for like under 4000 kroner. I det øyeblikket skolene har sommerferie går prisene en god del opp.

Barcelona: Det perfekte reisemålet for deg som vil gjøre alt. Enten du vil shoppe, gå på restaurant ellr sole deg på stranden - Barcelona har alt.

Dubrovnik (Kroatia)

Også kalt Adriaterhavets perle. Denne kystbyen i Kroatia har fungert som feriested siden den ble underlagt Det bysantiske riket i år 896.  I middelalderen var byen en rival til Venezia som den eneste frie bystaten i det østlige Adriaterhavet. I det 15. og 16. århundre var byen en av de rikeste i Europa. Dubrovnik regnes som en av de vakreste og best bevarte byene i middelhavsområdet.

Byen er brukt som location for den fiktive byen King's Landing i HBO-serien «Game of Thrones».

Priseksempel: To personer tur-retur i midten av juli vil koste dere litt i overkant av 8000 kroner. Reiser dere i september så får du den samme reisen til halve prisen.

Dubrovnik: Fan av «Game of Thrones»? Da bør du reise til Dubrovnik. Denne byen er nemlig King's Landing i HBO-serien.

Kraków (Polen)

En av de største og eldste byene i Polen. I likhet med Dubrovnik så regnes Kraków som en av Europas vakreste og er skrevet inn på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Byen regnes som landets kulturhovedstad og trekker til seg over syv millioner turister årlig.

Priseksempel: To personer tur-retur med Norwegian i juni vil koste dere omlag 3000 kroner. Prisene holder seg stabile stort sett hele året, med et lite hopp midt på sommeren.

Krakow: En av Europas vakreste byer.

Malaga (Spania)

Hovedstaden på Costa del Sol, også kjent som den spanske solkysten. Malaga ligger i Andalucía, helt sør i Spania og har vært et yndet reisemål for nord-europeere siden 1800-tallet. Malaga er det klassiske «syden» med en rekke hoteller, strender, småbyer og tusenvis av restauranter. Det er også et område av Spania som kan bli svært varmt midt på sommeren.

Priseksempel: Forbausende hyggelig pris for to personer tur-retur i starten av juni. Vi fant en ukes reise til 2214 kroner. Noe som var så mistenkelig billig at vi måtte både dobbelt -og trippel-sjekkke. Men det stemte. Norwegian flyr to personer til og fra Malaga fra tirsdag 6. juni med hjemreise tirsdagen etter til denne prisen (NB! Vi kan selvfølgelig ikke garantere at du vil finne denne prisen når du leser denne saken).

Malaga: Dette er «Syden» med stor «S». Palmesus og dus.

Nice (Frankrike)

Nice er den franske rivieraen. Nice er stedet der du finner «the best driving road on the planet» i følge James May, Richard Hammond og Jeremy Clarkson. Nice er stedet for høy sigarføring, champagne, luksus-yachter, superbiler og hedonisme. Men Nice er også et reisemål for vintertrøtte trøndere.

Priseksempel: To personer i en uke tur-retur Nice med Norwegian vil koste deg litt i overkant av 4000 kroner i starten av august måned. Billigere om du reiser i oktober, selvsagt, men Nice er nå engang et sted der du gjerne vil ha sol og varme.

Nice: «Nice in Nice» sang The Stranglers på sin hit-låt med samme navn i 1986. Og Nice er nice. Prøv selv da.

Riga (Latvia)

Hovedstad og største by i Latvia. Riga er med sine 700 000 innbyggere en av de største i Nord-Europa. Mer enn en tredjedel av landets befolkning bor her. Riga reiser du til om du vil shoppe og spise billig. Riga er fødestedet til Sergei Eisenstein, en av filmhistoriens mest kjente regissører.

Priseksempel: Nesten skremmende billig. Tur-retur for to personer til 1800 kroner. Og med tanke på at du kan bo på noen av byens flotteste hotell for samme sum så snakker vi her om den ferien her på listen der du garantert får mest igjen for pengene.

Riga: Nesten garantert den billigste turen du finner. Riga har så mye å by på, og du bør unna deg selv i det minste en langhelg her.

Split (Kroatia )

Split ligger ved Adriaterhavet på samme breddegrad som Firenze og San Marino. Faktisk er det mye som kan minne om Italia i denne byen. Split ble bygget av den den romerske keiseren Diakloteian (236 - 311 f.k). Byen har mange historiske og kulturelle severdighter i tillegg til å nyte godt av lange og varme sommere.

Priseksempel:  På ingen måte like billig som Riga, men med en pris på 5500 kroner for to personer tur-retur midt på sommeren, så er det likevel ikke til å kimse av. Om du har lyst til å dra til Italia, men synes det blir for dyrt så er Split et alternativ vi anbefaler på det varmeste.