En bilist som ofte kjører E6 nordover gjennom Grilstadtunnelen og deretter skal opp mot Ranheim har lenge irritert seg over det han mener er frekke køsnikere.

- De legger seg i venstre felt for så å kjøre over E6-brua og ned mot papirfabrikken. Der tar de en u-sving og kjører tilbake. Slik skaper de bare mer kø for dem som står i høyre felt i avkjøringsrampen. Jeg synes det er frekt og irriterende, sier bilisten, som ønsker å være anonym.

SE HVORDAN DE SNIKER I KØEN I VIDEOEN OVER

Da Adresseavisen var ute og filmet tirsdag ettermiddag var det mellom ti og femten bilister som benyttet seg av dette trikset i løpet av en halvtime.

Er dette køsniking eller bare kreativ kjøring? Irriterende sniking Smart og helt ok Du må velge et alternativ Din stemme blir nå behandlet... Er dette køsniking eller bare kreativ kjøring? Irriterende sniking 68% Smart og helt ok 32% Du har allerede stemt 1479 stemmer

SE OGSÅ: Sniker de i køen, eller er dette helt greit?

- Lite tidsbesparende

Utrykningspolitiet er ikke overrasket over at denne typen køsniking foregår.

- Det er alltid noen «smartinger» som prøver å lure til seg noen billengders forsprang. Jeg tror dette er veldig lite tidsbesparende, sier sjefen for Utrykningspolitiet i Midt-Norge, Tor Magne Kalland.

- Hold dere i køen og ikke vær egoister, oppfordrer Tor Magne Kalland, distriktsleder for Utrykningspolitiet (UP) i Midt-Norge. Foto: Espen Bakken

Ikke ulovlig

Men bilistene som velger dette kjøremønsteret gjør ikke noe ulovlig.

- De bryter ingen trafikkregler, så det handler mer om moral. Jeg vil henstille alle bilister om å holde seg i køen og ikke oppføre seg som egoister. De som gjør dette lager bare mer kø, mener UP-sjefen.

- Mennesket er som vann

Trafikkforsker Dagfinn Moe ved SINTEF mener slik adferd ligger i menneskets natur.

- Mennesker er som vann. Vi leter etter den korteste veien. Slike «shortcuts» i trafikken gir sjåføren belønning i form av mindre køståing og mindre irritasjon. Enkelte er nok mer tilbøyelig for slik adferd enn andre da, sier Moe.

- Å finne korteste vei ligger i menneskets natur, mener trafikkforsker Dagfinn Moe. Foto: Jens Petter Søraa

Dårlig samhandling

Om dette kjøremønsteret representerer god samhandling i trafikken kan imidlertid diskuteres, mener forskeren.

- De som kjører slik føler nok at de løser sitt transportbehov på en kreativ og effektiv måte. Men de utnytter systemet på en måte som går ut over andre. Jeg tviler på at vegvesenet hadde planlagt en slik trafikkavvikling her, sier Moe.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter