Ægir Bryggeri var et av de tidlige småskalabryggeriene i Norge, og det aller første i Sogn. For første gang siden oppstarten i 2007 viser årsresultatet røde tall - minus 3,2 millioner kroner etter salgsinntekter på 15 millioner kroner, skriver Bergens Tidende.

Det er en dramatisk tilbakegang siden 2015, da selskapet drev med overskudd og hadde salgsinntekter på 20,7 millioner kroner.

Daglig leder og sjefsbrygger Evan Lewis sier han har sett store endringer i markedet etter toppåret i 2014.

Les også: - Trøndelag er Norges øl-hovedsete

– Folk har fått flere mikrobryggerier å velge mellom. I tillegg er de store bryggeriene blitt veldig flinke til å markedsføre sine spesialprodukter, sier Evans.

Resultatet er hardere kamp om hylleplass mellom bryggeriene, og mindre salgsvolum for enkeltbryggerier.

– Flere sliter

Ifølge Ægri Bryggeri har de tøffere tidene fulgt bransjen inn i 2017.

– Er det nå i realiteten overetablering av småbryggerier i Norge?

– Alle elsker visst å stille det spørsmålet. Målt i folketall er Norge en storby med vel fem millioner mennesker, vi har verdens høyeste alkoholavgift og et system for å begrense folks adgang til alkohol. Det sier seg selv at småskalabryggeriene ikke kan vokse inn i himmelen. Jeg tror det er flere mikrobryggerier som nå sliter, sier Lewis til Bergens Tidende.Les også: Nå må Gulating ut på leting etter nye lokaler

For ølbryggerne i Sogn var fjoråret også preget av store omstillinger.

– Vi så vi måtte endre oss. En ting vi har gjort er å bevege oss bort fra produksjon av halvlitere på flaske, og over til den mer praktiske 0,3 liter på boks. En aluminiumsboks med øl er lettere og mer praktisk for forbrukeren. Vi har investert i ny tappelinje og nytt design. Fjoråret var et år for omstilling. Vi har brukt mye penger på investeringer, sier Lewis.

Vekst i utlandet

Også i produksjonsvolum ligger bryggeriet bak toppåret 2014, da de solgte 800.000 liter øl. Selskapet tror fortsatt på å ta igjen det tapte i Norge, men mener den største veksten må komme i utlandet.Les også: Trondhjem Mikrobryggeri får flere ansatte etter Rema-avtale

– I år ligger vi an til å eksportere 25 prosent av det vi produserer. Det er dobbelt så mye som i fjor og åtte ganger så mye som i 2015. Jeg tror det er her det meste av veksten vil komme. Vi arbeider også for større volumer i Norge, men her kreves det større innsats og mer energi for å få vekst, sier Lewis.

Ægir Bryggeri eksporterer til 12 ulike land både i Europa og Asia samt til Australia.

I Norge har bryggeriet landsdekkende distribusjon og når 4000 dagligvareforretninger. I tillegg selges Ægir-ølet på Vinmonopolet.

Årsresultatet for i fjor viser også at Ægir Bryggeri mottok nesten 3,5 millioner kroner i konsernbidrag fra morselskapet Flåm Turististsenter AS, som også blant annet eier Flåmsbryggja Hotell AS.Les også: Mathallens stamkunder fortvilerLes også: Rema kastet ut lokale bryggerier og starter ølbryggeri