- Kirka skal ikke bli partipolitisk, men veldig mange spørsmål er jo politikk. Mange saker har også en verdiside i seg, som: Hvordan forvalter vi den verden vi er satt inn i, som er Guds gode skaperverk? Hvordan tar vi vare på barna? Hva gjør vi med krig? Skal kirka være taus? Nei, nei, nei! sier Finnset.

56-åringen fra Sørreisa har bodd og virket i Hammerfest, Senja og Tromsø før hun i januar i år ble prost i Strinda i Trondheim. Allerede før hun har rukket å komme i gang som biskop – hun begynner først 10. september – har ordfører Rita Ottervik (Ap) oppfordret Finnset til å «bli alt annet enn anonym» og å hive seg ut i samfunnsdebatten.

- Jeg har sett den uttalelsen, og den er jeg glad for: Takk for den, Rita! sier Finnset.

- Det er som et tre som må vokse litt og strekke grener. Bispeembetet er en tung struktur, men det er også en stilling som enhver må utforme personlig. Jeg håper jeg blir en biskop som er nærværende, ikke bare i denne viktige byen Trondheim, men i hele bispedømmet og for to folk: det norske og det samiske, sier Finnset.

Se video av den nyvalgte biskopen her.

Finnset fremstår som en åpen, glad, varm, sårbar, robust, snill og reflektert person, sa leder i kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum under en pressekonferanse tirsdag.

- Bit for bit forsvinner for samene

Hun har lagt merke til den pågående rettssaken i Trondheim, der sørsamer møter utbyggere som vil anlegge vindkraftpark i reinbeiteområdet deres på Storheia på Fosen.

- Det er en veldig interessant sak. Det handler om at Norge har ratifisert ILO-konvensjonen om urfolks rettigheter – og det må ses opp mot det som foregår her nå. Vi ser at bit etter bit forsvinner. Det er ikke nødvendigvis så store areal, men inngrepene er ofte større enn de ser ut som. Disse rettighetsspørsmålene er store og tunge saker som Norge som rettsstat må behandle ordentlig. Sakene krever noe av oss fra som storsamfunn, vi må evne å se andres perspektiver, sier Finnset.

- Og klarer vi som storsamfunn det?

- Det er et meget godt spørsmål. Så vidt jeg har skjønt, har reindriftsfolket en god sak. Det krever noe av oss å ha et urfolk midt i nasjonen.

Avtroppende Nidaros-biskop Tor Singsaas har vært kjent for sitt samfunnsengasjement. Senest nå i vinter sa han seg enig i en tidligere biskop som har oppfordret til å bryte loven for å ansette lengeværende asylsøkere med avslag på sine søknader. «Det er fullstendig uakseptabelt. Nok en gang viser kirken seg som en politisk aktør på innvandringsfeltet», refset innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) han da.

Leder i Nidaros bispedømmeråd Agnes Sofie Gjeset, Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien, biskop Herborg Oline Finnset og leder i kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum.

Homofile i kirka

I en spørsmålsrunde under bispenominasjonen svarte Finnset at hun er «sentral i evangeliet, radikal i spørsmål som handler om hvordan vi lever og innretter oss.» Hun plasserte seg selv «litt til venstre for midten» i Den norske kirke.

- Det kan være en venstre-høyre-akse for eksempel i syn på homofili og likekjønnet ekteskap og når det gjelder sosial rettferdighet og saker som den om sørsamene på Fosen. Her er jeg nok litt mindre forsiktig enn mange andre, for å si det sånn. Den norske kirke har blitt et bredt felt, som et elvedelta, hvor noen vil være mye mer konservative enn meg. Men det er viktig å se på hva som holder oss sammen: Kristentroen, troen på Jesus som frelser og livsgiver, alt det gode initiativet som finnes. Ofte blir vi for opptatt av forskjeller. Men jeg tror jeg skal være modig nok til å stå på mitt, sier Finnset.

- Hvordan behandles homofile av Den norske kirke i dag?

- Vedtaket om vigsel av likekjønnede var et vendepunkt. Det var viktig både for dem som mener de har ofret noe, og for dem som gjerne ville gått lengre. Begge har strekt seg og sagt: Så langt kan vi gå sammen. Dette er en litt skjør enighet, som vi må ta vare på, sier Finnset.

Hun sier homofile er blitt mye mer synlige i kirka.

- Men det er likevel mange som bærer med seg sår og skrammer etter den kampen hver enkelt har ført. Det skal vi ha respekt for. Åpen kirkegruppe (et kristent fellesskap for lesbiske og homofile, journ.anm.) har gudstjenester i Vår Frue kirke. Vi har kjente skeive som er gift og har sentrale roller, for eksempel leder i mellomkirkelig råd Kristine Sandmæl. Så organisasjonen har tatt imot dem. Men så er det en stor grasrot hvor «alt» lever. Like mye der som i garderoben etter fotballtrening, i forsvaret eller på en hvilken arbeidsplass som helst, har du mange slags meninger om kjønn. Kirka har gått en vei, og det er vi stolt av. Men i slike saker er det alltid mer å gjøre, sier Finnset.

Herborg Oline Finnset er overveldet over at kirkerådet har gjort et enstemmig vedtak på at de ønsker henne som ny biskop i Nidaros.

- Hva er hovedutfordringen til Den norske kirke i dag?

- Å være med fremover i livssynsdebatten og alt det andre. Og så har vi en kontinuerlig utfordring i å være kirke på vårt sted: Kirka er ikke bare en nasjonal størrelse, men i hvert lokalsamfunn – i gudstjenesten, i møtet mellom menneskene. Organisatorisk har vi en stor utfordring de neste årene med overgangen fra statskirke til en selvstendig folkekirke. Vi må holde motet, dampen og arbeidsgleden oppe. Og forkynne en oppstått Kristus som sender oss glede og håp.

- Singsaas en fantastisk mann

Under pressekonferansen tirsdag morgen sa Finnset at Singsaas har «etterlatt seg fingeravtrykk og fotavtrykk overalt her, avtrykk av kjærlighet».

- Han er en fantastisk mann. Det er klart trønderne er glade i Tor. Å komme inn sånn etter en elsket biskop, som var den første trønderske biskopen på hundre år ...

- Hva vil du ta med deg fra Singsaas som er bra?

- Å, jeg vil ta med meg glimtet i øyet, nærheten og vennligheten hans. Hans klokskap håper jeg også at jeg har noe av. Men så må jeg finne min måte, sier hun.

- Er det noe nytt du kan bidra med, så å si på toppen av Singsaas?

Finnset trekker på det, og sier at det vil tiden vise, men legger også til:

- Han er mann, jeg er dame. Det er en forskjell. Jeg har med meg noen andre typer kunnskaper inn, men Tor er også veldig kunnskapsrik. Nå skal jeg ha tid til å runde av som prost i Strinda, og forberede meg til å være biskop, sier Finnset.

Ragnhild Jepsen skal fungere som biskop frem til september, og Finnset tar over 10. september.

Her kan du lese hva Den norske kirke skriver om Finnset (ekstern lenke)

Bispemøtets preses Helga Haugland Byfuglien var med på å introdusere Herborg Oline Finnset tirsdag morgen.