Biskopen slår fast at «ordineringen» av Christine Hassenstab selvsagt ikke er en gyldig prestevielse.

- Dette er bare hennes anliggende, det har ingen ting med vårt syn å gjøre, sier Eidsvig.

- Det har vel noe med dere å gjøre siden de vil utfordre deres syn på kvinnelige prester?

- Ja, men det er mange som har gjort det i årenes løp. Som biskop mener jeg at kvinner ikke kan ordineres til prester. Personlig støtter jeg det synet, ellers kunne jeg ikke vært biskop, sier han.

- Hun bryter med kirken

Han forstår ikke hvorfor kvinner som gjør dette, kaller seg katolske:

- Man kan ikke være katolsk når man bryter med Roma, det er en selvmotsigelse. Men vi aksepterer at det er trosfrihet, så de kan stå i en katolsk tro og ha andre oppfatninger enn oss, sier han.

- Blir hun automatisk ekskludert fra Den katolske kirken?

- Hun bryter med kirken, og blir automatisk utelukket fra sakramentene. Men dette handler mest om hennes egen samvittighet. Det blir litt som at man ikke kan være medlem av Arbeiderpartiet, og samtidig si at man er enig med Høyre i alt, sier Eidsvig.

- Er denne saken bra for debatten rundt kvinnelige prester i den katolske kirken?

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg er enig i at det er en legitim debatt å ta, men slike saker stopper debatten opp. De har allerede konkludert.

- Tror du sølibatet faller før man eventuelt får kvinnelige katolske prester?

- Jeg tror at begge deler – hvis det i det hele tatt skjer – tar veldig lang tid. Sølibatbudet kan nok bli lettet en del. Vi har allerede gifte prester i bispedømmet, sier Eidsvig, og viser til prester som har vært protestanter.

Om bevegelsen «Roman Catholic Woman Priests» sier han:

- Dette er aktivister som får en del oppmerksomhet, men det er ingen massebevegelse. De som ønsker kvinnelige prester, bør heller gå til protestantene eller gammelkatolikkene. Det er et mer naturlig fellesskap for dem, sier Eidsvig.

Den gammelkatolske kirke eksisterer blant annet i USA, Tyskland, Sveits og mange andre land på det europeiske kontinentet, men ikke i Norge.

- Vi kan ikke leke politi

Sogneprest Egil Mogstad i St. Olav domkirkemenighet sier dette er en «ikke-sak».

- Blir hun automatisk ekskludert fra menigheten i Trondheim?

- Det må hun i så fall gjøre selv. Ifølge kirkeretten skjer dette automatisk, men vi gjør ingen ting, dette er helt utenfor vårt alfabet. Det er hun selv som må ta konsekvensene av det hun gjør, vi lager ikke dramatikk av dette, sier Mogstad.

- Så hun er velkommen i menigheten etter at hun har gjort dette?

- Vi vil ikke ønske henne aktivt verken velkommen eller ikke velkommen. Mange av de 1,3 milliarder katolikkene i verden gjør mer oppsiktsvekkende ting enn dette. Vi kan jo ikke gå rundt og leke politi, sier sognepresten.

Vil ikke kommentere: Ragnhild Jepsen.

Fungerende biskop i Nidaros, Ragnhild Jepsen, skriver i en sms: «Dette er ikkje ei sak som angår Den norske kyrkja, det må vere opp til Den katolske kyrkja i Noreg å handtere den, og eventuelt kommentere».