Per i dag holder skolefritidsordningen (SFO) i Trondheim åpent hele sommeren. Dermed kan foreldrene selv velge hvilke uker de ønsker at barna skal ha sommerferie.

Dette blir det nå en slutt på. Fra og med sommeren 2018 vil nemlig SFO holde sommerstengt i to uker. Det er klart etter at trondheimspolitikerne i mai vedtok endringer i vedtektene for SFO i Trondheim.

- Vil lette ferieavviklingen

Det var rådmannen som hadde fremmet forslag om innføring av sommerstengt. Rådmannen ønsket å lette ferieavviklingen og minske vikarbruken for SFO-ansatte, ifølge rådgiver i Trondheim kommune Petter Helland, som er talsperson for rådmannen.

- Med to uker sommerstengt på SFO blir det lettere å avvikle ferien for de ansatte. Tidligere måtte SFO være bemannet hele sommeren og de ansatte ta ut ferien sin på andre deler av året. Nå vil de SFO-ansatte kunne ta ut mer av ferien sin om sommeren, sier Helland.

- Hvilke vurderinger ble gjort av foreldrenes behov for at SFO holder åpent på sommeren?

- Saken var igjennom råd og utvalg, blant annet kommunalt foreldreråd for grunnskolen. Foreldre ønsker at SFO er mest mulig åpent, og dermed er dette ikke i tråd forelderens ønsker.

Han legger til:

- Barn må også i dag ha tre ukers sommerferie fra SFO. Dette er dermed ikke en reduksjon i tilbudet, men en reduksjon i fleksibilieten. I tillegg vil jeg nevne at SFO i andre byer holder sommerstengt i hele juli, og at tilbudet i Trondheim fortsatt er mer fleksibelt.

Ikke samkjørt med barnehagene

- Også kommunale barnehager har to uker sommerstengt. Har dere sørget for at barnehager og SFO får sommerstengt samtidig?

- Nei, dette er ikke hundre prosent harmonisert. SFO vil ha stengt to faste uker hver sommer, mens barnehagene selv kan velge hvilke av ukene i fellesferien de ønsker å ha stengt. Dermed kan man komme i situasjoner der barnehagen og SFO har stengt forskjellige uker.

- Hva tenker du om det?

- Det er ikke ønskelig. Vi vil at dette skal være likt, sier Helland.

Faste ferieuker var imidlertid ikke en del av rådmannens forslag til nye regler for barnehagene som ble vedtatt i vinter.

- Vi har en intensjon om å fremme et nytt forslag om å harmonisere feriestengninga i SFO og på barnehagene, sier Helland.

- Underlig at foreldrene ikke er spurt

Kommunalt foreldreråd for grunnskolen (KFG) er foreldrenes høringsorgan i Trondheim kommune i saker som angår grunnskolen i Trondheim. Ifølge rådsleder Dagfinn Bell har ikke denne saken vært til behandling i KFG.

- Vi har ikke hatt denne saken til behandling. Det mener jeg er underlig. Dette er et vedtak som helt klart får konsekvenser for flere foreldre, og det hadde derfor vært naturlig at vi fikk uttale oss, sier Bell.

Han legger til:

- Hvorfor har kommunen egentlig et høringsorgan for foreldre? Skal man bare bruke utvalget når man har gladnyheter, eller ønsker man også en kritisk røst? Vi kunne gjerne ha gitt et synspunkt på dette, men nå er det jo for sent siden vedtaket er fattet, sier Bell.

- Skaper utfordringer

Jan-Erik Wikdahl, som også er medlem av KFG, mener sommerstenging av SFO kan gjøre det vanskelig for foreldre å få feriekabalen til å gå opp.

- Dette skaper helt klart utfordringer med tanke på ferieavvikling for foreldre. Nå må man legge ferien sin til gitte uker, og det er ikke alltid så lett å få til på alle arbeidsplasser. Butikkene må jo går rundt selv om det er sommer, fremholder han.

Han legger til:

- Foreldrene betaler for SFO og det koster flere tusen kroner i måneden. At dette tiltaket går utover foreldrene er derfor ikke bra.

Wikdal mener man burde ha sett på alternative løsninger for de sommerukene hvor det er færrest barn på SFO.

- Man kunne hatt en løsning der skoler som ligger i nærheten av hverandre samarbeider om SFO på sommers tid. For eksempel ved at SFO på den ene skolen kunne vært åpent og tatt i mot alle barna, også kunne de andre SFO ved de andre skolene holdt stengt. Det ville vært forutsigbart både for foreldrene, og med hensyn på bemanningssituasjonen, fremholder han.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter