Samarbeidspartiene i storkoalisjonen til Ap har gått på flere nederlag de siste årene.

I fjor truet de med brudd på grunn av Gråkallen vinterparken. Kalddusjene har stått i kø, særlig innenfor byutvikling: Jordvern-spørsmålet gjennom «grønn strek», påtrykket for boligutbygging øst i Trondheim, plassering av skoletomt på Overvik og bråket rundt utbygging av E6 øst ... Sakene er ulike, men Ap får flertall sammen med opposisjonspartiene Høyre og Frp for det ene vedtaket etter det andre, og etterlater med det egne partnere på sidelinjen.

Adresseavisen inviterte de to største samarbeidspartiene, MDG og SV, til å svare på hva de anser som sine største nederlag og seire under Ap-samarbeidet. Det er dessuten spådd at dagens politiske allianse ryker før stortingsvalget i høst, så vi lurte også på: Hva skal til for at de bryter?

Fått til mye sammen

Først rykker vi tilbake til start. På et skap inne på kontoret til SV-Michelsen henger en oversikt over bystyret fra 2003, de rødgrønnes lykkelige begynnelse.

- Vi har fått til så mye. Miljøpakken er en ren seier. Vi var den første storbyen med full barnehagedekning. Vi har et utrolig bra innkjøpsreglement, også når det gjelder miljø. Vi har stoppet konkurranseutsetting og sikret rekommunalisering. Vi har økt kulturbudsjettet, fått litteraturhus, tatt oss ut av investeringer i kull, vært tydelige på skatteparadiser, ramser Michelsen opp.

Opoku bryter inn:

- Alt dette har vi bidratt veldig sterkt til. Det hele startet som et politisk og ideologisk prosjekt, og vi har samarbeidet veldig godt i mange år. I dag kan man ramse opp Gråkallen, «grønn strek» og alt det der med motsatt fortegn, men det vi egentlig reagerer mest på, er at vi ikke lenger har et felles, politisk og ideologisk prosjekt. I dag styrer Ap byutviklinga sammen med Frp, sier Opoku.

- Ja! istemmer Michelsen.

- Og kan vi være bekjent med det? fortsetter Opoku.

- Kan vi sitte og være alibiet deres mens det egentlig er noe helt annet som foregår? spør hun.

Les også: Nekter å høre på byplansjefen - krever full gass for utbyggerne

Går til Høyre og Frp

Michelsen tar over:

- Vi har aldri hatt en bredere allianse på rådhuset, men likevel går Ap til Høyre og Frp i alle de vanskelige, viktige byutviklingssakene. De gjør ikke engang et forsøk på å bli enige med oss, sier Michelsen.

Opoku fortsetter med det som bare kan tolkes som et ultimatum:

- Vi vil gå så langt som å si: Vi er ikke interessert i den typen samarbeid vi har nå. Slaget som står på Overvik blir et være eller ikke være for samarbeidet. Vi vil gjerne styre byen videre med Ap, vi har mye ugjort. Nå er det opp til dem om de vil legge om stilen og gå i dialog med samarbeidspartnerne sine.

- Så du bryter med Ap hvis de ikke venter med videre klarsignal for bygging på Overvik til overordnede trafikkløsningen er klar?

- Ja, dette har jeg hele gruppa mi bak meg på. Rådmannen sier klart ifra, blant annet om trafikksituasjonen og skolekapasitet. Det står også om framtida til Presthus. Hvis Ap ikke godtar at vi trenger en overordna beskrivelse av trafikkløsninger fra vår egen rådmann før de pusher planene videre, og hvis de ikke begynner å snakke med oss i samarbeidskoalisjonen, kan vi ikke være med, sier Opoku.

Hun sier Overvik kommer først, men at MDG er opptatt av helheten øst i byen:

- Byutviklingen i Trondheim er blitt veldig fjern fra det vi står for. Vi har i alle år vært pragmatiske for å få til skrittvise endringer, men nå har gapet blitt for stort. Når man først bygger ned matjord, må man ha en ordentlig plan, sier Opoku.

Hun og Michelsen mener også bybane burde vært diskutert når man bygger så å si en helt ny bydel.

Les også: Ap overrasket og Frp sjokkert over byplansjefen

- I ytterst få enkeltsaker er enige med Høyre og Frp, sier Geir Waage (Ap).

Ap: - Ikke ille

Ordfører Rita Ottervik er på ferie, og henviser til Aps gruppeleder Geir Waage. Han vil ikke være med på at de styrer byutviklingen med Frp, slik Opoku hevder.

- Vi styrer ut ifra miljøpakken og bymiljøavtalen, men det er sant at i ytterst få enkeltsaker er enige med Høyre og Frp. Det er enkeltsaker med uenighet, og slik må det være i et bredt samarbeid med mange partier, sier Waage.

- Hvor ille er det for Ap når samarbeidspartiene er så misfornøyde som det de nå gir uttrykk for?

- Det er ikke ille, men det er en utfordring at vi må kommunisere bedre med hverandre. Vi tar det på alvor, og hadde satt pris på om de tok det opp med oss direkte. Vi og samarbeidspartiene møtes tre ganger i uka, og varaordføreren har møte med ordføreren én gang i uka, sier Waage.

Marek Jasinski mener Ap har hatt en dialog med MDG om den siste utviklingen i Overvik-saken.

Om Overvik-ultimatumet sier Marek Jasinski:

- Vi har bedt om å få planene til politisk behandling rett over sommeren, og vi kommer ikke til å vente med det. Men når vi får saken, må vi vurdere om trafikksituasjonen er godt nok belyst, sier Jasinski, som mener Ap har hatt en dialog med samarbeidspartiene om denne saken.

Les mer: - Dramatisk for oss, sier utbygger

SV ikke like tydelige

SV-Michelsen vil ikke gå så langt som å stille ultimatum:

- Men dersom Overvik bygges ut før Øvre Rotvoll, og begge utbyggingene vedtas før man får på plass et overordnet transportsystem, så ser jeg ikke hvordan vi skal klare å få til en bærekraftig byutvikling og overholde bymiljøavtalen. Det er avgjørende for oss. Utbygging på Leangen, Øvre Rotvoll, Overvik og på sikt trolig Dragvoll ligger veldig godt til for en helhetlig kollektivplan, men da kan vi ikke rushe utbygging slik de forsøker nå, sier han.

- Hva er forskjellen mellom MDG og SV i synet på dagens samarbeid med Ap?

- For meg høres det ut som om eneste forskjell er at vi tør å si det høyt: Det er alvor nå, sier Opoku.

- Er det noen i Ap som er enige med dere i byutviklingssaker?

- Jeg tror ikke de er enige internt, men de er flinke til å stå samlet når de stemmer i bystyret, sier Michelsen.

- Når mener dere det politiske samarbeidet i Trondheim endret seg?

- Da vi signerte samarbeidsavtalen i 2015, kalte Venstres Erling Moe det for en budsjetteknisk avtale. Jeg har hele tiden betraktet samarbeidet som langt mer omfattende, noe også alle de sakene vi har fått til viser. Men nå innser jeg at Moe har fått rett: Det hele er redusert til et budsjetteknisk samarbeid. Det er veldig synd siden drivkrafta til å finne bedre løsninger for byen forvitrer, sier Michelsen.

Les også: Slik lyktes de mektige aktørene på Overvik