8. juni døde 46 år gamle Peter Janosik i en arbeidsulykke på Leangen i Trondheim. Slovaken falt om lag åtte meter ned da han jobbet med monteringen av et 16 meter høyt reolsystem i Ikeas nye lager. Det står i en rapport fra Arbeidstilsynet som Adresseavisen har fått innsyn i.

I tillegg til politiets etterforskning, gjennomførte Arbeidstilsynet tilsyn ved den slovakiske entreprenøren som sto for monteringen.

Tilsynet skjedde dagen etter ulykken, og det ble også gjennomført to oppfølgingstilsyn i slutten av juni.

- Skal alltid være sikret med line og krok

På grunn av systemets høyde og at lagerets takhøyde var på 18 meter, vurderte entreprenøren at en stor del av arbeidet ikke kunne gjennomføres med sikringstiltak som stillas.

«Derfor gjennomføres arbeidet med bruk av personlig fallsikring, dvs fallsikringssele og falldemper med to sikkerhetsliner med karabinkrok. Metoden er å alltid være sikret med minst en sikkerhetsline med krok til konstruksjonen, når man beveger seg rundt for å arbeide», heter det i rapporten.

Arbeidstilsynet skriver at Peter Janosik ikke var sikret med krok da han falt. I etterkant har entreprenøren fått pålegg om å kartlegge årsaken til ulykken. Hensikten er å vurdere risikoen for slike ulykker samt hindre at det skjer igjen.

Avventer etterforskningen

Tilsynsleder Inger Marie Seth i Arbeidstilsynet vil ikke gi kommentarer utover det som står i rapporten.

For eventuelle øvrige årsaker til ulykken, viser hun til politiets etterforskning.

- Vi venter på sluttrapporten fra Arbeidstilsynet, og så vil vi se om det er mer vi vil etterforske, sier politioverbetjent Grethe Fossum ved Sentrum politistasjon.

- Hvis vi mener at saken er ferdig etterforsket, vil juristen vår skrive et forslag som sendes videre til Statsadvokaten, som igjen tar ut en eventuell tiltale.

Ikea stanset arbeidet

Etter ulykken ble alt arbeid på stedet stanset. Ikea, som er byggherre, tillot ikke at det startet igjen før nødvendige tiltak var gjennomført.

Dette innebar blant annet oversettelse av risikovurderinger til slovakisk, øvelser i bruk av fallsikringsutstyr i Slovakia, anskaffelse av en ny type sikkerhetsline og gjennomføring av redningsøvelser.

Entreprenøren har fått frist til 25. september med å gjennomføre pålegget om å kartlegge ulykken.