Etter to timers søvn er det en svært fornøyd Venstre-representant som møter Adresseavisen tidlig tirsdag morgen.

- Frykten for at vi skulle havne under sperregrensen slapp først taket ved 01-tiden i natt. Da gikk vi opp til 4,3 prosent på landsbasis i prognosene. Da lå også SV godt an til et direktemandat, så da var vi også kvitt vår hardeste konkurrent til et utjevningsmandat, sier den nyvalgte stortingsrepresentanten.

Sjekk hvem som er inne på Stortinget fra Trøndelag

Se alle bildene fra valgvakene

Skal pendle til Oslo

Nå gleder han seg til å ta fatt på sitt nye liv som stortingsrepresentant. Men akkurat når han begynner inn i sin nye jobb, er han litt usikker på.

- Er det ikke 1. oktober Stortinget begynner da? spør han.

Han kommer til å pendle.

- Jeg skal skaffe meg hybel i Oslo, men blir boende i Trondheim. Jeg trives godt på Bakklandet sammen med min kone, sier Gunnes, som har to sønner som bor i Oslo. - Jeg regner med at jeg får se litt mer til de nå, sier Gunnes, som ikke er helt ukjent med å arbeide i hovedstaden.

- Jeg begynte min yrkeskarriere som ingeniør hos Statkraft i Oslo og arbeidet der noen år før jeg flyttet til Trøndelag, forteller han.

Kommentar: Rød fortvilelse, blå glede med reservasjoner

Inn på Stortinget på andre forsøk

Noen feiring av stortingsplassen har han ikke vært i nærheten av. - Det ble mediashow istedet for feiring, sier Gunnes, som gikk fra intervju til intervju i natt.

Tirsdag morgen fortsetter i samme stil. Borte i gaten venter en taxi  for å frakte Sør-Trøndelag-representanten til NRK-studio på Tyholt.

Innvalgt. - Jeg mener selv jeg har god peiling på samferdselspolitikk. Det håper jeg å kunne bruke til noe på Stortinget, sier Jon Gunnes. Foto: Joakim Slettebak Wangen

- Hva føler du nå?

- Jeg er veldig fornøyd.  Motivasjonen for å komme på Tinget har vært  veldig sterk . Jeg klarte å bli stortingsrepresentant på andre forsøk. Det skal bli artig med fire år på Stortinget.

- Dørum mitt politiske idol

- Venstre i Sør-Trøndelag har ikke blitt valgt inn på Stortinget siden 1977 da Odd Einar Dørum sikret en plass?

- Odd Einar Dørum er mitt politiske idol. Han er en raus sosialliberaler og har omtenksomhet til medmennesker som sin sterke side. I tillegg er han en ombudsmann. Å være ombudsmann er en rolle jeg selv ønsker å innta.

- Peiling på samferdselspolitikk

- Hvilke saker vil du markere deg i på Stortinget?

- I valgkampen har jeg hatt stort fokus på jernbane og kollektivsatsing. Jeg mener selv jeg har god peiling på samferdselspolitikk. Det håper jeg å kunne bruke til noe på Stortinget.

- Så en forespørsel om å sitte i samferdselskomiteen vil passe deg godt?

- Det vil det.

Kommentar: Ap-kollaps gjør Erna Solberg historisk

- Må snakke med KrF om vippeposisjonen

- Dere går fra å være et støtteparti for Regjeringen gjennom en samarbeidsavtale, til vippeposisjon sammen med Kristelig Folkeparti?

- Vi kommer ikke unna at Venstre har slitt med sitt forhold til Fremskrittspartiet. Selv om vi har fått gjennomslag i flere viktige saker for Venstre som inntektsbasert betaling i barnehagene, gratis SFO og ikke minst vern av Lofoten,  Vesterålen og Senja, har vi utad ikke kommet godt ut av samarbeidet med Fremskrittspartiet. Medieomtalen av Venstres samarbeid med Frp har til dels vært tøff å håndtere.

Vippeposisjonen i den nye stortingsperioden gjør at det blir viktig med et godt samarbeid med Kristelig Folkeparti .Det er naturlig at «vippepartiene» setter seg ned og snakker sammen om hvordan vi kan få igjennom våre saker.

Politikk handler mye om forhandlinger og skal vi gi noe til Regjeringen må vi også få noe tilbake.

- Å være i vippeposisjon må utnyttes

- Som vippeparti har Venstre nå mulighet til å felle regjeringen?

- Jeg ønsker ikke å spekulere i noe slikt morgenen etter valget. At en regjering er avhengig av flertall fra sak til sak for å kunne fortsett vil alltid være en utfordring i vårt parlamentariske system. Vi får se etter hvert hvordan vi håndterer en slik situasjon. Først og fremst er det opp til Regjeringen. Når den er avhengig av støtte fra Venstre og KrF må de «oppføre seg» deretter.

Å være i vippeposisjon må utnyttes. Regjeringen blir nødt til å lytte til oss. Det gir vi og KrF anledning til å flytte tyngdepunktet i politikken nærmere sentrum. Det nye Stortinget har også fått et sterkt senterpart. Vi er flere som kan bli enige om saker som styrker sentrum.

- Viker ikke en tomme i LoVe

- Finnes det saker som Venstre ikke kan forhandle om, hvor det går en grense som ikke kan overskrides?

- Det er selvsagt ikke min sak å sette et ultimatum, men uten tvil er Lofoten,  Vesterålen og Senja en slik sak. Der viker vi ikke en tomme i varig  vern, og det vet Regjeringen. Det håper jeg vi får respekt for også i den nye fireårsperioden, sier Gunnes.