Mellom klokken 07.00 og 08.00 onsdag slo væpnet politi til mot eiendommen som mannen leier i Ogndal i Steinkjer. Han ble pågrepet og siktet. Bakgrunnen var at Kripos hadde oppdaget at mannen ulovlig hadde innført komponenter som kunne brukes til å lage sprengstoff. Mannskap fra både Kripos og politiets bombegruppe i Oslo deltok i aksjonen.

Mannskap fra politiets bombegruppe i Oslo deltok i aksjonen i Ogndal. Det ble blant annet båret gjenstander ut fra en bygning på eiendommen. Foto: LEIF ARNE HOLME

Onsdag ettermiddag, i 15.40-tiden, ble det foretatt to kontrollerte sprengninger på eiendommen. Dette skjedde bak bygningsmassen ned mot en liten elv. Adresseavisen var til stede da dette skjedde, og observerte at politiet bar ladningene til stedet. En sprengningsbas hjalp politiet med jobben.

Trolig ikke begjæring om varetekt

Mannen hadde i avhør påvist disse ladningene, som lå i en bygning på eiendommen. Han forklarte også at han hadde laget disse som et slags selvforsvar.

- Tidligere har mannen bodd en annen plass i Norge, og har vært i kontakt med et kriminelt miljø, som han opplever som truende. Han har ikke konkretisert dette mer, men forteller at han som en sikkerhet har laget seg et par enheter for å ha i selvforsvar, om det skulle oppstå en prekær situasjon, sa etterforskningsleder Leif Gundersen ved Steinkjer politistasjon til Adresseavisen før sprengningen skjedde.

Torsdag morgen satt fortsatt den siktede mannen i politiets varetekt.

- Vi holder nå på å gjennomgå databeslag som er gjort hos mannen. Hva som skjer videre kommer an på hva vi finner i løpet av dagen. Men per nå, så ser det ikke ut som vi kommer til å begjære ham varetektsfengslet, sier politiadvokat Kåre Svepstad ved Trøndelag politidistrikt.

Han legger til at han vil ta en beslutning i løpet torsdag ettermiddag.

- Fant kjemikalier

- Hva håper dere at datagjennomgangen kan opplyse?

- Vi søker etter ting som kan opplyse saken - hva han har holdt på med og motivet for importen av denne typen kjemikalier, sier Svepstad.

Politiadvokat Kåre Svepstad opplyser at politiet torsdag gjennomgår databeslag gjort hos den siktede mannen. Foto: LEIF ARNE HOLME, Adresseavisen

- De to ladningene som dere fant, og som siktede har forklart var laget for selvforsvar. Var disse rigget slik at de kunne brukes?

- Ja, det var de.

- Var de til fare for noen?

- Nei vi oppfatter det ikke slik, sier Svepstad.

- Er dere ferdig med arbeidet på eiendommen?

- Nei, vi ble ikke helt ferdige i går, det skal derfor gjøres ytterligere gjennomgang der, svarer politiadvokaten.

- Ble det funnet mer enn de to sprengladningene da dere ransaket?

- Ja, det ble funnet kjemikalier, som jo hele aksjonen hadde sitt utgangspunkt i, sier Svepstad.

Fester lit til forklaring

Hvor denne importen skjedde fra, og hvilke konkrete komponenter han hadde skaffet, det vil ikke politiet gi detaljer om.

Den pågrepne mannen ble onsdag siktet for brudd på straffelovens paragraf 188. Denne paragrafen omhandler uforsiktig omgang med skytevåpen eller eksplosiver samt å framstille ulovlig sprengstoff som kan sette liv og helse i fare. Etterforskningsleder Gundersen opplyste onsdag at den siktede mannen hadde gitt en politiforklaring, som de festet lit til.

- Han opplyser at han har hatt en interesse for smell og sprengstoff, og har tilegnet seg kunnskap om dette via internett. Han har laget seg ladninger, som han har brukt i nærheten av der han bor. Dette har ikke gitt materielle skader - de er blant annet brukt på trestubber, sa Gundersen.

- Sprengstoff som hobby

Advokat Anders Kjøren er nå oppnevnt som forsvarer for den siktede. Han har lest saksdokumentene og har hatt en kort prat med klienten sin.

- Hvordan stiller han seg til siktelsen?

- Han erkjenner å ha inntatt kjemikalier til Norge, og har sagt at i den grad at dette er straffbart, så erkjenner han skyld for det. Han har samarbeidet med politiet fra han ble pågrepet, og har fortalt hva han hadde og hvor han hadde dette.

Advokat Anders Kjøren forsvarer den sprengstoffsiktede mannen. Han opplyser at klienten har bestilt kjemikalier fra flere land.

Kjøren opplyser at klienten ikke produserte sprengstoff for å bruke det til noe kriminelt.

- Jeg opplever at sprengstoff har vært interessant for ham som en hobby, og det har ikke vært ment for noe annet enn å sprenge stubber - det har vært hovedformålet, sier Kjøren.

Kjøpte kjemikalier fra ulike land

Advokaten opplyser at klienten har kjøpt mange ulike kjemikalier via nettet både fra USA og flere steder i Europa.

- Handel på eBay er nevnt. Kjemikaliene i seg selv er ikke straffbare. Det er når du setter dem sammen at dette blir straffbart, sier Kjøren.

Forsvareren opplyser at det var en melding fra britiske myndigheter til Kripos, det nasjonale kontaktpunktet for mistenkelige transaksjoner, som var bakgrunnen for aksjonen mot klienten.

Den siktede har bodd i Ogndal i noen måneder. Han leier eiendommen av en mann bosatt i Trondheim. Folk i nærområdet har imidlertid hørt mannens sprengningsaktivitet.

Mannen som ble pågrepet i den væpnede aksjonen i Ogndal er siktet for brudd på straffelovens paragraf 188. Denne paragrafen omhandler uforsiktig omgang med skytevåpen eller eksplosiver. Foto: LEIF ARNE HOLME