Fripenn

Hvitskjortene marsjerer

Selvsagt må folk få ytre seg, så lenge det bare er jøder, homoer og kvinner det går ut over.

Aksjon: Demonstranter fra den nazistiske organisasjonen Nordfront marsjerer i Göteborg. Hvor lenge skal vi tåle de som bruker ytringsfriheten til å skremme andre til taushet?, spør Fripenn-forfatteren.   Foto: Björn Larsson Rosvall-NTB scanpix

Ytringsfriheten trumfer alt, blir det påstått. Den må få marsjere gjennom våre gater uten å bli hindret. Den må få bære faner med en norrøn rune som Waffen-SS og deres nynazistiske ætlinger har gjort til sin. Den må få kle seg i uniform og okkupere våre byrom. Den må få velge seg ut sårbare grupper og true med å knuse dem. Neste lørdag er det Yom Kippur, den helligste dagen i den jødiske kalender. Den lille gruppen av jøder i Umeå kommer ikke til å markere dagen slik de tenkte, da de for et år siden åpnet et beskjedent forsamlingslokale i byen. I april i år måtte de stenge igjen, etter hærverk og trusler fra stedets nynazister. Da Stockholmsavisene kom for å skrive om saken, var det ingen av jødene som våget å snakke.