Den store skepsisen til Coops omlegging av samvirkelagsstrukturen ser ut til å ha gitt seg. I alle fall for en del av lagene.

Allerede har fire samvirkelag gått sammen til ett Stor-Coop i Trøndelag. Nå er to nye, mindre lag på vei inn i Coop Midt-Norge.

Les også: Ikke noe norsk samvirkelag har noen gang tjent mer

To vil inn

Denne uken vedtok styrene i Coop Indre Namdal og Coop Tydal å innstille på fusjon med Coop Midt-Norge. I midten av desember skal saken behandles i lagenes årsmøter.

- De to lagene henvendte seg til Coop Midt-Norge for å høre om muligheten for en fusjon. Vi har hatt gode prosesser og de mener, som vi, at å gå inn i Coop Midt-Norge vil gi større trygghet for drift, bedre fordeler for medlemmene, tryggere arbeidsplasser og bedre lønns- og pensjonsvilkår for de ansatte. For oss vil det bety at vi dekker et større geografisk område som gir oss stordriftsfordeler som styrker selskapet, sier administrerende direktør i Coop Midt-Norge SA, Torbjørn Skei.

Les også: Etablerer midtnorsk handelsgigant

Skepsis i starten

Fusjonsarbeidet startet med at årsmøtet i Coop Norge i november 2014 vedtok et mål om strukturendringer. Begrunnelsen var å skape robuste samvirkelag som bedre kan møte konkurransen, hovedsakelig i dagligvaremarkedet.

Den gangen var skepsisen ute i lagene stor. Mindre lag var blant annet bekymret for at distriktsbutikker ville tape kampen om investeringskronene opp imot butikker og kjøpesentre med større kundetilfang og omsetning.

- Jeg oppfatningen av dette har endret seg veldig mye og skepsisen er ikke den samme lenger. De samvirkelagene som har fusjonert opplever det som relativt ufarlig med større enheter. Vi har også større evne og vilje til å investere enn mange av de små slagene, sier Skei.

Han trekker frem nytt kjøpesenter på 10 000 kvadratmeter i Rørvik som eksempel.

Les også: Møter motstand mot ett Coop i Midt-Norge

Les også: Gigantene drar ifra blant s-lagene

Nytt kjøpesenter

- Torsdag presenterte vi prosjektet der vi skal investere 300 millioner kroner i nytt kjøpesenter med tilhørende leiligheter i Rørvik. Det hadde ikke Coop Rørvik hatt muskler til å gå inn i alene. Senteret skal vi eie 50/50 sammen med Amfi og byggestarten settes til så fort vi har solgt 65 prosent av de 30 leilighetene, sier Skei.

Coop Midt-Norge ble etablert da Trondos SA og Coop Inntrøndelag SA fusjonerte med virkning fra 1. januar 2016. Coop Rørvik kom med i november 2016 og Coop Steinkjer 1. juni i år. Nå ligger det altså an til at Coop Indre Namdal og Coop Tydal kommer med fra 1. mars neste år.

Samtidig skal Coop Midt-Norge i gang med formelle fusjonssamtaler med Coop Leksvik. Oppå det er det snakk om å utrede videre samarbeid med Coop Røros og Coop Frosta. Skei presiserer at det i dag ikke er snakk om fusjonsforhandlinger med de to sistnevnte lagene.

Men at alle samvirkelagene i regionen bør bli del av Coop Midt-Norge, tror han ikke på.

- Det er ikke noe mål å bli størst mulig og bare ett samvirkelag i regionen. Vi har over 40 samvirkelag i Trøndelag og Møre og Romsdal med stort og smått. Flere av dem vil bestå som i dag. Det vil kanskje komme noen sammenslåinger av mindre lag, men samtidig tror jeg at flere mellomstore samvirkelag vil søke seg mot Coop Midt-Norge sier Skei.

Les også: Her kommer det nye matbutikker i Trøndelag