- Dette er en tøff situasjon for partiet og for alle involverte. Det er veldig bra at disse varslene har kommet. De fortjener å bli tatt på alvor, sier fylkesordføreren i Trøndelag, Tore O. Sandvik.

- Vil det si at du ikke har visst om noe?

- Jeg har et liv med Trond i politikken, men har ikke vært så involvert i den delen av livet som omhandles her. Det viktige er at varslerne tas på høyeste alvor og at Kjersti Stenseng og Jonas Gahr Støre behandler det seriøst. Men jeg vet jo ikke hva disse varslene går ut på.

- Du vet jo nok til at Trond Giske har sagt at han har oppført seg på en måte som har vært belastende for unge kvinner?

- Ja, og derfor var det veldig rett å legge seg flat og gi dem en uforbeholden beklagelse.

- Men hvis det kommer flere slike historier om hendelser som har vært belastende, kan han da fortsette som nestleder?

- Det er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil ta stilling til nå.

- Jonas Gahr Støre er jo tydelig på at han har svært lite å gå på. Er du enig med han?

- Det er umulig å svare på hva som hypotetisk sett kan komme og hva som kan være i det. Det kommer jo an på innholdet i eventuelle varsel.

- Hvor svekket er Trond Giske nå?

- Han er åpenbart svekket og må jobbe med å gjenopprette tilliten.

- Hvordan kan han gjøre det, dette er jo på et område som er veldig privat, og som man ikke ville visst om uten disse varslene?

- Han er jo i en annen livsfase nå og lever en annen type liv enn på tidspunktet varslene omhandler. Hvis jeg skal gi råd til Trond om slikt, må det bli direkte til han.

- Hvordan kan det ha seg at han fra den ene dagen til den andre har erkjent at oppførselen har vært dårlig. Han har jo visst om dette selv, hvorfor har det ikke kommet før?

- Jeg tror Trond skulle ønsket at han tok denne runden med seg selv tidligere. Men dette ligger tilbake i tid, i en annen livsfase. Metoo har vært en øyeåpner. Det er veldig viktig at han tar ansvar for at han har opptrådt belastende.

- Også partileder Jonas Gahr Støre viser nå til ryktene som har gått om Trond Giske. Har ikke de nådd Trøndelag?

- Det er jo godt kjent at Trond er en utpreget sosial fyr og glad i en fest.

- Men ikke at han har vært pågående opp mot det annet kjønn, også yngre?

- Jeg har ikke oppfattet at Trond har vært belastende for andre, eller oppført seg upassende. Da ville jeg sagt fra. Samtidig er det et vanskelig felt. Hvor går grensa for å blande seg inn i privatlivet til folk, også folk du kjenner godt?

- Noen har ment at dette er maktkamp og ikke metoo. Hva mener du om det?

- Metoo er metoo og det har flyttet noen grenser for hva som kan tas opp, og det er bra. Det blir feil å sette dette inn i en maktkampkontekst. Det er avgjørende viktig at de som varsles ivaretas og at vi får alt på bordet. Jeg tror vi vil se mer av dette innen flere sektorer i samfunnet.

- Er Trond Giske nestleder på andre siden av denne jula?

- Jeg tror det, men de siste årene har lært meg at det er vanskelig å spå om hvilke vendinger slike saker tar. Det vil innholdet i de varslene også Trond sier sannsynligvis vil komme, gi svaret på.

- Men er det ikke rett og riktig at når man har erkjent det Giske har erkjent så er ikke det forenlig med fortsatt tillit?

- Nei, det kan man ikke si. Vi kjenner jo ikke innholdet i sakene og Trond bestrider ifølge Jonas noen av dem. Norsk samfunnsliv består ikke av ufeilbarlige personer. Alle kan gjøre feil og komme seg videre. Dette er ikke svart/hvitt. Derfor er det viktig at varslingssakene får en god behandling, at folk blir hørt og at andre siden får anledning til å svare. Dette handler jo om hvor stor belastningen har vært og hvilke konsekvenser det har fått for den enkelte. Varslenes faktiske innhold og behandlingen av dem må avgjøre.

- Hvor viktig er Trond Giske for Trøndelag?

- Han er jo en av de fremste politikerne fra Trøndelag.

- Jeg tror Trond skulle ønsket at han tok denne runden med seg selv tidligere. Men dette ligger tilbake i tid, i en annen livsfase. Meetoo har vært en øyeåpner. Det er veldig viktig at han tar ansvar for at han har opptrådt belastende, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik. Foto: Mariann Dybdahl, Torsten Hansen