Lasteskipet Havfrakt i Lekafjorden søndag ettermiddag. Foto: Dan Inge Anderasen

- 7-8 meter høye bølger og en vindstyrke på 45-50 meter per sekund gjorde at vi valgte å snu. Vi hadde god kontroll og det ble ikke dramatisk for oss, forteller skipper på Havfrakt, Dan Inge Andreasen.

Han har erfaring som arbeider ute i Nordsjøen og har vært ute i dårlig vær, høye bølger og kraftig vind tidligere.

- Hadde ikke mye valg

- Vi var sør for Rørvik da vi valgte å snu. Vi hadde egentlig ikke mye valg. Nå ligger vi innom øya Leka og her er det relativt rolig. Du skal vite hva du holder på med når du er ute på sjøen i sånt vær. Du har ansvar for folk og last. Det er viktig å informere folk ombord hva som skjer og fordele oppgaver som må gjøres, sier Anderasen.

Dan Inge Andreasen fant ut at det var like greit å snu da de møtte orkanen ute på kysten. Foto: Privat

Direkte: Ekstremværet Cora

Orkan styrke

Han var ute i farvannet der det har vært sterkest vind i dag. Sklinna fyr i Leka hadde rekordmålinger på vindstyrken mellom klokken 12 og 13 søndag. Det sterkeste vindkastet som ble målt var 45 meter per sekund.

Les også: Orkan på Sklinna fyr på Leka

- Sett under ett hadde vi godt tak på hendelsene. I en periode så det ut til at vinden skulle løye, men så tok den seg opp igjen. Nå seiler vi opp til nordenden av Leka og så snur vi. Vi håper det verste været nå gir seg, slik at vi kan gå sørover igjen. Foreløpig blåser det for mye, sa Andreasen da Adresseavisen snakket med han i 13-tiden søndag.

Fergene som trafikkerer strekningen mellom Gutvik på fastlandet og Skei på Leka var søndag innstilt.

Skal frakte grus til Færøyene

Skipet skal til Nord-Fosen og hente grus på pukkverket der. Deretter går turen til Færøyene.

Les også: Flere tak får gjennomgå av Cora

Havfrakt er et lasteskip som er 66 meter langt og 11 meter bredt. Skipet skulle krysse Foldafjorden da det møtte uværet. Det var varslet vindkast på mellom 35 og 45 meter per sekund og at det kunne bli kortvarig orkan på kysten. Foldafjorden, også kalt Folda, er det åpne havstykket mellom Vikna og Osen. Folda er beryktet og har en rekke skipsforlis på samvittigheten.

Les også: Stillas løsnet delvis på Angelltrøa