Erna Solbergs nye «blågrønne» regjering kan bli presentert allerede på onsdag. Trønderandelen i regjeringen går neppe opp. Per i dag er det bare Per Sandberg og Linda H. Helleland som representerer Trøndelag.

- Det blir nok ikke færre enn i dag, men jeg er ikke fornøyd før halvparten er trøndere, kommenterer stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) - som trolig må se langt etter å få innfridd det målet. Bjørnstad er glad for enigheten med Venstre.

- Jeg er en forkjemper for et bredt borgerlig samarbeid. Jeg tror vi nå vil få det beste ut av hverandre, mens vi i forrige periode fikk det verste ut av hverandre. Vi har balansert godt: Vi styrker integreringen og stenger grensene ytterligere, kommenterer han.

- Hva var den største kamelen?

- At det ikke blir noen oljeaktivitet i Lofoten og Vesterålen.

Overhallas Trine Skei Grande kan enten bli ny kultur- og medieminister eller kunnskapsminister.

- Godt mottatt i sektoren

Kilder Adresseavisen har snakket med peker på at Venstre har fått stort gjennomslag på kultur og mediesektoren – og at dette derfor kan være et aktuelt departement for partilederen.

- Det vil bli godt mottatt i sektoren og det vil være et område Trine er svært engasjert i, sier en kilde.

Søndag ettermiddag kunne Solberg vise frem 84 sider med enighet mellom Høyre, Frp og Venstre.

- Vi har spilt hverandre gode og funnet sammen. Dette har vært politikk på sitt beste, sier statsminister Erna Solberg.

Allerede onsdag kan den nye «blågrønne» regjeringsplattformen materialisere seg i en ny regjering, sier kilder til Adresseavisen.

Ikke låst kabal

Det skal være praktiske grunner, med aktivitet i Stortinget og begravelsen til tidligere statsminister Odvar Nordli på fredag, som gjør at onsdag trolig blir dagen Solberg tar med seg sitt nye mannskap ut på slottsplassen.

Det blir likevel understreket overfor Adresseavisen at statsrådskabalen ennå ikke er låst, og at store forandringer kan skje i innspurten.

For Venstre er utnevnelsene ekstra spennende. Det har vært spekulert i alt mellom to og fire statsråder. Kilder sier til Adresseavisen at Venstre trolig ender med tre.

Venstres leder Trine Skei Grande blir enten kunnskapsminister eller en kultur- og medieminister. Regjeringskilder sier det ligger an til en deling av strukturen i kunnskapsdepartementet – at det blir et eget departement for høyere utdanning og forskning. Dagens kunnskapsminister, Torbjørn Røe Isaksen, skal uansett trolig bytte departement.

Fra Venstre er det også en sterk prioritering å få statsråden i et miljødepartement. I så fall blir dette Venstres nestleder Ola Elvestuen, sier flere kilder til Adresseavisen. Men en grønn næringsminister i Næringsdepartementet er trolig vel så aktuelt, ifølge kildene. Dette er et departement Venstre ønsker å lage til et grønt skifte-departement, og det gjør de med H og Frps velsignelse. Det er allerede klart at dagens statsråd, Monica Mæland, er på vei hjem til Bergen etter eget ønske.

Skjer dette, vil Venstres nestleder, Terje Breivik, trolig bli parlamentarisk leder. Orkdaling og sentralstyremedlem i Venstre, Guri Melby, vil da rykke inn på Stortinget.

Melby er en av dem som ivret for at Venstre skulle forhandle. Søndag kveld sier hun seg svært fornøyd med resultatet.

- Dette kan vi være fornøyde med. Jeg er stolt av hva partiledelsen har oppnådd, sier hun. Hun trekker fram at det nå er et Venstre-stempel på klima og miljø og at Jeløya-plattformen på en helt annen måte enn Sundvollen-erklæringen, tar klimaspørsmålet alvorlig.

- Hva har vært det verste for Venstre?

- Jeg skulle ønske vi hadde kommet enda mye lenger på oljepolitikken. Vi skulle fått lagt om skatteregimet på oljenæringen, men det får bli neste runde, sier Melby.

- Hva mener du om regjeringens integreringspolitikk?

- Jeg mener vi har greid å finne en god balanse her. Familieinnvandringen, å få gjenforening, er blitt vanskeligere. Samtidig er det blitt lettere å skaffe seg arbeid og vi henter flere kvoteflyktninger.

Melby sier at det kommer til å bli fire krevende år.

- Det er ikke slik at vi kan planlegge for alle saker som vil oppstå. Man vil måtte ta stilling til mye underveis. Det kan bli tøft, fastslår hun.

- Så tøft at det neppe varer ut perioden?

- Når vi går inn, er det med sikte på at det skal vare perioden ut, sier sentralstyremedlemmet.

Må passe på i Stortinget

Etter dette, er situasjonen mer åpen. Venstre har ønsker i retning av så vel en kulturminister, som næringsminister.

Begge nestlederne i Høyre og Frp sitter i regjeringen, og kan være et medvirkende argument for å hente inn Breivik også. Men det har også vært diskusjoner i Venstre om en partiets nestledere må bli igjen i Stortinget som parlamentarisk leder.

- Den diskusjonen pågår fortsatt, men vil litt avhengig av hvilke departement Venstre ender opp med, sier en kilde i partiet.

Høyres stortingsrepresentant Guro Angell Gimse er glad for at Venstre nå er med.

- Dette vil gi dem større innflytelse, mener hun.

Listhaug tar over justis

Venstre har flere sterke navn som kan gli inn og ut av kabalen, avhengig av hvilke departement som låses av i kabalen.

Sveinung Rotevatn, Iselin Nybø, Alfred Bjørlo er alle navn vi kan få se igjen som statssekretærer, om ikke en av dem blir statsråd.

«Ingen skal føle seg for trygge», sa statsminister Erna Solberg da hun snakket om statsrådskabalen tidligere i vinter.

Flere av de sittende statsrådene må belage seg på å pakke sakene.

Justisminister Per-Willy Amundsen kan måtte vike for innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, som blir ny justisminister med ansvar for innvandring, sier regjeringskilder til Adresseavisen søndag kveld.

Etter det Adresseavisen blir fortalt søndag kveld, er det mest sannsynlig at fiskeriminister Per Sandberg fortsetter som før.

Tre i regjering. Også Venstres Trine Skei Grande skal inn i regjering etter at Jeløya-plattformen er klar. Siv Jensen og Erna Solberg blir etter alle solemerker der de er. Foto: Åserud, Lise, NTB scanpix
Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp), har ivret for Venstre inn i regjering. Foto: Terje Visnes, adressa