Etter flere år med en markant nedgang i antallet sykkeltyverier gikk tallet rett til værs igjen i 2017.

Sykler mer attraktive å stjele enn før

Hele 1985 personer meldte sykkelen sin stjålet i Trøndelag i fjor. Det er en økning på 45 prosent sammenlignet med 2016. Flere og dyrere sykler kan være noe av foklaringen tror politiet.

- Det er en klar tendens at stadig flere bruker sykkel på vei til og fra jobb og studier. Sykkelparken er også mer verdifull enn den var tidligere. Elsykler koster jo opptil 40 000 kroner. Dette er sykler som er attraktive for vinningskriminelle, sier Mona Gikling, teamleder for vinningsetterforskning ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Av de nesten 2000 syklene som ble meldt stjålet i Trøndelag i fjor var det kun et par hundre som forsvant fra steder utenfor Trondheim.

Etter en jevn nedgang i antall sykkeltyverier gjorde statistikken et byks opp i 2017.

Erfaren sykkeltyv avslørt av kamera

Bildene øverst i artikkelen viser en sykkeltyv på ferde i en garasje på Byåsen tidligere i år. Han ble identifisert og sykkelen gjenfunnet.

- Gjerningsmannen ble gjenkjent av en polititjenestemann på bakgrunn av bildene vi innhentet i forbindelse med tyveriet. Han er en kjenning av politiet og har stjålet mange sykler, forteller Pål Berg, politiførstebetjent ved Trøndelag politidistrikt.

Denne sykkelen var ikke av de dyreste, men var et lett bytte for en erfaren sykkeltyv da den sto ulåst i et sykkelstativ i en låst parkeringskjeller.

- Det hjalp med kameraovervåking og kamera letter på generelt grunnlag arbeidet for oss med å identifisere personer, sier Berg.

Mange saker bli henlagt

Hvor mange av sykkeltyveriene som blir oppklart har ikke politiet konkrete tall på, men de innrømmer at svært mange saker blir henlagt.

- Det er klart flest anmeldelser der vi ikke har nok informasjon om det som har skjedd til å starte etterforskning. Vi er ofte avhengig av konkrete bevis, vitneobservasjoner eller tips om navngitte gjerningspersoner hvis vi skal ha håp om å oppklare slike saker. Mangler vi slik informasjon blir saken ofte henlagt, sier Gikling.

- Det er blitt flere sykler som er attraktive for vinningskriminelle, sier Mona Gikling. Hun er teamleder for vinningsetterforskning ved Sentrum politistasjon i Trondheim.

Tips og råd fra politiet

  • Lås sykkelen med solide låser som er FC-godkjent, gjerne to forskjellige slik at tyven trenger ulik type verktøy. Gjør det vanskelig for tyven.

  • Gjør sykkelen mindre attraktiv ved å ta med setet.

  • Lås alltid sykkelen til en fast gjenstand som stativ eller en stolpe.

  • Vær bevisst på hvor sykkelen parkeres. Sett sykkelen på et godt synlig, opplyst og beferdet sted.

  • Har du mulighet for å sette sykkelen inn om natten, er det beste.

  • Unngå dyre deler som er lette å skru av.

  • Registrer sykkelen i Falck sykkelregister.

  • Spesielt dyre sykler må låses inn.

Hva gjør du om sykkelen blir stjålet?

  • Anmeld saken til politiet, og sørg for å medbringe rammenummer slik at det blir lagt inn i politiets register og blir søkbart.

  • Varsle forsikringsselskapet ditt.

  • Meld sykkelen savnet til Falck sykkelregister.

  • Se etter sykkelen din i nærområdet.

  • Følg med på annonser for sykler til salgs på nett.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.