- Vi elsker vinter, snø, kulde og nordlys. Det er så eksotisk og spektakulært. Det er jo derfor vi kommer til Norge midt på vinteren, forteller Domnik Hagel (37) og tar et bilde av kona Carina (32) midt i en liten snøhaug i Nordre gate.

Ekteparet befinner seg et lite snøballkast fra Turistinformasjonen. Strømmen av cruiseturister, de aller fleste tyske, som vil ha tips om hva de kan oppleve i trønderhovedstaden er jevn.

- Økt interesse for vinterbesøk av cruiseskip

- Vi merker økt interesse fra cruiseselskapene for å besøke Norge i vinterhalvåret. Muligheten for å oppleve nordlyset er et helt spesielt trekkplaster, men også det å møte ekte norsk vintervær er attraktivt, forteller reiselivsdirektør May Britt Hansen i Visit Trondheim.

11 000 cruisebåtpassasjerer fra januar til april

Av de 97 cruiseskipsanløpene kommer vel ti prosent fra januar til april. Totalt er det fem skip med i alt ni anløp med over 11 000 passasjerer. – I motsetning til tidligere år sprer anløpene seg mer over hele året, påpeker Hansen

Onsdagens cruiseskip Aidacara legger til kai i Trondheim fire ganger på seks uker. Selv om kalenderen bare viser 21. februar er det italienskregistrerte cruiseskipet ikke årets første cruisebåt i Trondheim. Det skjedde allerede 1. januar (!) da Black Watch avsluttet 2017 og begynte 2018 i trønderske farvann.

Seks timer besøk

- De fleste anløpene om vinteren er på bare seks timer, så turistene rekker ikke så mye når de kommer. De kan enten gjøre byen på egen hånd eller delta på guidede turer. Jeg har nettopp anbefalt fire passasjerer å ta Gråkallbanen opp til Lian for å få en fin utsikt over byen, forteller Hansen.

Begeistret for nordlyset

Tilbake utenfor turistinformasjonen forteller ekteparet Hagel begeistret om nordlyset. Mange dager av det 14 dager lange cruiset blir tilbrakt nord for Polarsirkelen og klarvær og kulde nesten under hele turen i Nord-Norge har gitt det tyske paret stjernestunder under nordlyset. – En kveld satt vi oppe på dekk helt til midnatt for å få med oss opplevelsen. Det var utrolig, sier Carina med aurora borealis i øynene.

Opplevde snø for første gang på fem år

Hun er også nesten like lykkelig over snøen. – Det er fem år siden sist jeg opplevde snø. Det er en fantastisk opplevelse, sier hun.

Mens snøen fortsetter å dale ned, nyter Aidacara-passasjerene, som deltar på cruiset «Winter in hohen Norden» (vinter i høye nord), å bevege seg i løssnøen. På Torvet oppdager Caroline Queck en kråke på en gren i et lysbesatt og snødekket tre, og er snar med å finne fotoapparatet.

- Dette er den første dagen på cruiset hvor vi har snø. De andre dagene har vi hatt strålende sol hver eneste dag, sier den tyske kvinner som feirer 30-årsdagen med sju gode venner under cruiset. De fleste vennene traff hun på et cruise i Adriaterhavet for fem år siden.

SE BILDER: Slik ble «The World» bygget

- At det snør, er helt fantastisk

- Det er dumt at Trondheim byr på snø når de andre norske byene på cruiset bare har hatt sol?

- Slett ikke! At det snør, er helt fantastisk. Da har vi fått med oss både kulde, nordlys og snø på turen. Noe slikt kan du ikke oppleve andre steder, sier venninnen Annett Hübner (31).

Ekteparet Joachim og Andreas Wölfert, først i 60-årene, roser vinteren i Norge opp i skyene. – Å komme hit når det er snø og kulde gir en helt spesiell stemning. Det er veldig vakkert her. Og nordlyset er jo bare helt spektakulært, sier Bayernparet.

Vakkert. – Å komme hit når det er snø og kulde gir en helt spesiell stemning. Det er veldig vakkert her, sier ekteparet Joachim og Andreas Wölfert. Foto: Morten Antonsen
Snø. - Dette er den første dagen på cruiset hvor vi har snø. At det snør, er helt fantastisk, sier venninnene Caroline Queck (t.h.) og Annett Hübner. Foto: Morten Antonsen
Aidacara-passasjerene, som deltar på cruiset «Winter in hohen Norden» (vinter i høye nord), nyter å bevege seg i løssnøen på Torvet. Foto: Morten Antonsen