Like før klokken 15.00 tirsdag fikk den profilerte forsvarsadvokaten dommen forkynt i ekspedisjonen i Sør-Trøndelag tingrett. Han kom deretter ut og opplyste til Adresseavisen at han er frifunnet.

- Det er jeg veldig fornøyd med. Saken har vært veldig belastende. Jeg tok en fight, og ga meg ikke uten videre på at jeg hadde gjort dette i beruset tilstand. Jeg var utenfor meg selv fordi jeg hadde fått en hjernerystelse, sier Wiig til Adresseavisen.

- Retten mener det er ført bevis for at jeg hadde en hjernerystelse, legger Wiig til.

- Trodde det var dårlig tegn

- Ble du overrasket?

- Jeg visste ingenting før jeg kom i retten, og trodde det var et dårlig tegn at jeg ikke hadde fått dommen på e-post før. Jeg trodde jeg ble dømt, sier Wiig, som er synlig lettet.

- Skal dette feires?

- Nei, nå jeg skal forberede en straffesak som starter onsdag morgen i Sør-Trøndelag tingrett, sier Wiig, og legger til:

- Denne saken viser at man ikke uten videre skal ta i mot et forelegg som ikke er riktig.

- Stor belastning

Christian Wiig fikk før jul et forelegg på 8000 kroner for ordensforstyrrelse på akuttmottaket ved St. Olavs hospital. Fordi han ikke vedtok bota endte det med tiltale og rettssak - hvor han forsvarte seg selv.

- Saken er en stor belastning for meg, og jeg har vurdert å vedta boten jeg fikk. Jeg er imidlertid ikke feig, og har bestemt meg for å ta en fight, sa advokaten til Adresseavisen før rettssaken i forrige uke.

Ifølge forelegget skal han 24. september i fjor «i beruset tilstand» ha opptrådt aggressivt og høylytt på akuttmottaket, tatt tak i og holdt fast i armen til en sykepleier, og deretter forsøkt å bite ham i armen. Ved en påfølgende legekonsultasjon, skal han i tillegg ha forsøkt å sparke en lege. Wiig nektet straffskyld under rettssaken. Han bestred ikke opptrinnet på akutten, men avviste at det skjedde fordi han var beruset - slik påtalemyndigheten mente.

- Hjernerystelse

I prosedyren sin tirsdag i forrige uke, sa Wiig følgende:

- Jeg antar at jeg på sykehuset var påvirket, men ikke beruset. Jeg hadde en bevissthetsomtåkning etter en hjernerystelse. Jeg tror at jeg må ha følt meg angrepet og forsøkt å forsvare meg, sa Wiig i prosedyren.

Advokaten mener at han fikk hjernerystelse som følge av et fall i Munkegata samme kveld, etter restaurantbesøk sammen med sin kone. Et fall som han hevder skyldtes et blodtrykksfall.

- Blodtrykksfallet skyldes ikke beruselse, men har andre årsaker - og spesielt diabetes, sa Wiig videre i prosedyren.

- Sa at jeg var fjern

Forut for oppholdet på sykehuset var Wiig og kona ute på byen. Først var de innom Spontan vinbar i Dronningens gate, hvor de først bestilte en flaske Mosel-vin, og deretter én til da denne var drukket opp, forklarte Wiig. Etter oppholdet på vinbaren gikk ekteparet videre til Le Bistro i Munkegata, hvor de bestilte mat samt hvert sitt glass med champagne og rødvin. Klokken 21.55 betalte Wiig, men fra dette tidspunktet er minnet hans borte.

- Jeg husker det ikke, men min kone sa at jeg var fjern, sa Wiig i retten. Han har fått fortalt at kona derfor foreslo at de skulle gå fra restauranten og ta en taxi hjem.

- Jeg har forstått det slik at jeg deretter stupte forover og landet på hodet i asfalten, sa Wiig, som etterpå ble fraktet til St. Olavs hospital med ambulanse - hvor opptrinnet på akutten skjedde.

- Det er viktig å reagere

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter la i sin prosedyre ned påstand om at Wiig måtte betale 9600 kroner i bot og 12 000 kroner i saksomkostninger.

- Det er viktig å reagere mot utagerende adferd på akuttmottak. Leger, sykepleiere og pasienter har krav på denne beskyttelsen, sa aktoren.

Han påsto videre at advokaten verken hadde hatt nedsatt bevissthet eller var i noen forvirringstilstand på akutten, og viste til at Wiig hadde drukket. Han tok også tak i forklaringen om blodtrykksfallet, som han mener Wiig «kom på» etter at han møtte en statsadvokat i Nordland i en straffesak dagen etter han falt. Dette har Wiig avvist.

- Sterk bevissthetsforstyrrelse

I dommen peker retten på at Wiig kan ha fått en hjernerystelse. Retten vil ikke utelukke at advokaten var «under sterk bevissthetsforstyrrelse» da han var aggressiv mot helsepersonellet. Retten legger dermed stor vekt på vitnemålene fra psykiater Michael Setsaas og lege Petter Setsaas.

- Det har ikke betydning for rettens konklusjon at tiltalte i tillegg var påvirket av alkohol. Tiltaltes forulemping av helsepersonellet kan alene forklares med sterk bevissthetsforstyrrelse som følge av slaget mot hodet, heter det i dommen.

Kan fortsatt bli anket

I en e-post til Adresseavisen skriver statsadvokat  Thorbjørn Klundseter  at det ikke er klart om dommen ankes.

- Hvorvidt dommen ankes vil bli avklart i samråd med førstestatsadvokaten i Trondheim. Det går en grense for hvor mye ressurser det offentlige kan bruke på en slik sak,  men politiet og påtalemyndigheten må ta det på alvor når et akuttmottak har behov for politiets bistand. De ringer ikke politiet i utrengsmål, skriver Klundseter.

- Vi er ikke enig i dommen særlig fordi retten tilsynelatende legger vekt på en mulig hjernerystelse som helsepersonellet på akuttmottaket verken fant grunn til å behandle eller å orientere politiet om da tiltalte ble satt i drukkenskapsarrest. Tiltalte fritok ikke helsepersonellet som hadde undersøkt ham på akuttmottaket, fra deres taushetsplikt. Samtidig har han fritatt alle andre fra deres taushetsplikt. Det må vi ta til etterretning, men det er uheldig for opplysning av saken at helsepersonellet på akuttmottaket måtte forklare seg for retten under slike begrensninger skriver statsadvokaten.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Christian Wiig fikk tirsdag dommen etter ordensforstyrrelses-saken på St. Olavs hospital. Her et bilde fra rettssaken hvor Kristin Rognan var dommer. Foto: Terje Svaan