- Siden eksminister Sylvi Listhaug postet sitt omstridte innlegg på Facebook og måtte gå av, har antall nyinnmeldte medlemmer i Trøndelag eksplodert. Bare fem har meldt seg ut. Vi er nå oppe i 212 nyinnmeldte på to uker. Vi har mottatt 80 nyregistrerte medlemmer – bare i dag, torsdag, skriver Anita Gilde i en e-post til Adresseavisen og når avisen ringer fortsetter hun:

- Det er helt sinnssykt. Riktignok er det lett å få likes på Facebook. Men at så mange faktisk melder seg inn, det er noe helt annet.

Ifølge Gilde er det nå 1276 medlemmer i Frp i Trøndelag. Og de forventer at det blir enda mer.

- Ringer folk, eller?

- Nei, det skjer på nett, der kommer de fleste innmeldingene.

- Sier de noe om hvorfor de melder seg inn?

- Nei, det er ingen spørsmål om det. Så spørsmålet er om det er en ren Sylvi-effekt, en Støre-protest eller en Siv-støtte.

- Hva tror du?

- Jeg mener det er en protest mot prosessen som har vært og et ønske om å vise støtte. Å melde seg inn, er et tydelig signal.

- Hva koster et medlemskap?

- Vi er ikke blant de billigste, er det ikke 390 kroner, tro? Litt koster det, jo. Dette blir jo våre sponsorer, vi har jo ikke LO i ryggen.

- Og nå må dere vel leie større møtelokaler?

- Oi, ja. Men det får vi ta etter påsken.

- Det kan virke av e-posten som om du tror viktigste årsak til innmeldingene er Sylvi Listhaug?

- Ja. Hun ble veldig urettferdig behandlet. Og hun er veldig, veldig populær, hun har en folkelig måte å være på, folk liker at hun er direkte.

- Siden så mange innmeldinger kom torsdag, tror du selve avskjedstalen kunne vært utløsende?

- Jeg tror nok absolutt den kunne trigget noe i folk.

- Er du engstelig for at dere tiltrekker dere medlemmer dere ikke ønsker?

- Hvis det kommer høyreradikale inn i partiet, så vil de mistrives veldig. De vil forsvinne fort, det vil vi sørge for. Men jeg har sett på e-postadressene til de innmeldte, og det er vanlige folk med vanlige jobber. Det er ikke spesielle grupper med ytterliggående syn, nei.

- Er du enig med Sylvi Listhaug at hennes ytringsfrihet er truet og at norsk politikk er en barnehage?

- Ut fra den situasjonen hun var i da, skjønner jeg det. Jeg forstår at hun opplever seg kneblet. Hun har en sterk retorikk, og har alltid vært sånn, og det vil hun ikke endre på. Nå har hun jo også beklaget mange ganger. At hun brukte begrepet barnehage, forstår jeg godt, utenfra sett. Og når jeg ser hva som pågår i kommentarfeltene rundt omkring, på begge sider, så blir jeg skremt. Vi kan ikke ordlegge oss slik.

LES OGSÅ: Listhaug kan bli minister igjen

- Har ikke Sylvi Listhaug også et ansvar for hvordan man ordlegger seg?

- Jo, alle har jo det. Men hun er en annen type politiker, og hun må få lov å være seg selv uten at meningspolitiet skal komme. Heller ikke jeg er alltid enig med henne, understreker Gilde.