- Det er sånn passe fart på elva her, og de 35-40 meterne over til motsatt bredd, er det som skal til for å herde kroppen til store konkurranser, sier læreren fra Tolga.

Å bade utendørs i Østerdalen midt på vinteren, slik 51 år gamle Galåen har hatt for vane å gjøre i flere år, kan være akkurat det du tror det er: djevelsk kaldt.

Det var ingen mild bris som slo inn over havna i Tallinn i Estland heller, da Bjørn Morten Galåen vrengte av seg genseren og gjorde seg klar til 25 meter butterfly, den første av seks VM-øvelser han hadde blinket seg ut. Arrangøren hadde saget hull i brakkvannet på morgenkvisten, og nå viste temperaturen at det var én grad i vannet og ti minus i lufta.

- Det kjennes kaldere når jeg svømmer hjemme i Glomma, men det har nok mest å gjøre med at jeg skifter mentalt modus og glemmer kulda når jeg er sammen med alle de andre i et basseng som her, sa Galåen etterpå.

Det var på en svømmetur over Sognefjorden for noen år siden, at Bjørn Morten Galåen havnet på denne galeien. Det var midt i

august og sol og varmt, og mens han brystsvømte bedagelig i de nasjonalromantiske omgivelsene, kom han i snakk med noen hardhauser fra Leikanger.

- Det viste seg at de var issvømmere, og så lurte de på om jeg ville være med til Bled i Slovenia den påfølgende vinteren, for å delta i VM.

Siden har han hutret seg gjennom fire VM, og er veldig godt fornøyd om han havner sånn noenlunde midt på treet i sin aldersklasse.

- De som hevder seg i toppen her, er nesten uten unntak folk som fortsatt holder høyt nivå i vanlig bassengsvømming, eller som har store meritter å se tilbake på. Skal du ha håp om å havne på pallen, bør du være av landslagskaliber. Der har jeg aldri vært. Jeg er en typisk mosjonssvømmer som alltid har likt å svømme utendørs året rundt. Jeg har ingen større ambisjoner enn å utfordre meg selv, i tillegg til å treffe likesinnede fra hele verden, sier Bjørn Morten Galåen.

I Tallinn svømte han 25 meter butterfly, crawl og bryst, og doblet deretter distansen med bryst og crawl, før han rundet av med 100 meter crawl.

Fargerikt: 1250 deltakere fra 39 nasjoner deltok i VM i vintersvømming. Østeuropeerne dominerer, men konkurranseformen frister stadig flere havbadere fra Irland og Danmark også.

- Den lengste distansen i VM er 450 meter, selve manndomsprøven. Den skal du være særdeles godt rustet for å klare. Men 200 meter kan være innen rekkevidde, i hvert fall med litt is i magen. Jeg kommer nok til å forsøke meg på den distansen neste år, i Bled i Slovenia.

I Tallinn var Bjørn Morten Galåen en del av det 20 mann og kvinner sterke «Winter Swimming Team Norway». 16 av dem kom fra Tromsø, blant andre Lisbeth Maurstad (55) som tok gull i sin aldersklasse på 25 meter butterfly.