Sola står høyt på knallblå, himmel, det gnistrer i snøen og ikke et eneste vindpust er å kjenne. Mange startet påskeferien fredag, og er allerede godt installert på hyttene rundt om. De aller heldigste har hytte i Trøndelag og kan se frem til en drømmepåske, med sol fra skyfri himmel.

Betydelig skredfare

Men det er et viktig men. Varsom.no melder betydelig skredfare i Trøndelag, og man må ta viktige forholdsregler.

Erik Kartevoll mistet sin hytte i Grønlia ved Skarvatnet i Oppdal tidligere i vinter. Skredet raserte alt som sto i veien, og i dag ligger hytta knust under snømassene.

- Bare bua står igjen på tomta. Kommunen har gitt oss byggeforbud, med mindre vi bygger skredsikring. Det er uaktuelt, men vi har en veldig positiv grunneier som prøver å finne en løsning, sier Kartevoll.

Kartlagt skredfaren

Kartevolls hytte er én av fire-fem hytter, som ligger i nærhet til den «renna» hvor raset gikk. Det er gjort detaljert skredkartlegging i området, og ifølge Arild Hoel som er rådgiver i etat for plan- og forvaltning i Oppdal kommune, trenger man nå en gjennomgang for å finne ut hvor faren for skred er størst.

- Området er inndelt i soner, og det er sannsynlighetsberegnet risiko for årlig skred i de ulike sonene. Det er særlig to hytter som er i risiko-sonen, og den ene er allerede jevnet med jorden, sier Hoel.

På den andre hyttetomta hadde man såvidt rukket å støpe sålen da raset gikk, og byggeprosessen ble deretter satt på vent.

Nye tomter

Grunneieren i Grønlia har pekt ut to nye tomter, som erstatter de rasutsatte tomtene, og som han har startet reguleringsprosess på.

- En nabo var igang med å bygge hytte da raset kom, og også han har fått tilbud om ny tomt. Disse ligger ca 150 meter unna rasstedet, forklarer Kartvoll, som håper at naboene er villige til å gå med på en viss fortetting for at de skal kunne sette opp ny hytte.

- Det er meldt betydelig skredfare i fjellene i Midt-Norge. Er det trygt i denne delen av Skarvatnet?

- Kommunen har engasjert firmaet Skred AS, som sørger for at alle som har hytter på østsiden av Skarvatnet mottar SMS-varsling, ved skredfare. Vi har vurdert at det ikke er nødvendig å gjøre ytterligere tryggingstiltak, sier Hoel.

Skredet har gått langs fjellsiden til venstre i bildet. Hytta ligger under snømassene, bare boden står igjen. Foto: Vegard Eggen
Det tegner til å bli drømmepåske i Trøndelag. Samtidig meldes betydelig snøskredfare i fjellene. Foto: Vegard Eggen
Ingen var på hytta, og ingen ble skadd da skredet gikk i Grønlia i januar i år. Foto: Politiet