Kirkemøtet i Trondheim drøfter i helgen Den norske kirkes interesser i kulturpolitiske prosesser og som aktør og arena på kulturfeltet. De 116 utsendingene skal ta stilling til hvilke veivalg det er realistisk og klokt å ta for kirkens satsing på kunst og kultur.

- Vil ha vedtak som sier hva Kirken skal gjøre

Kirkerådet har lagt fram en innstilling på 16 punkter som i hovedsak «viderefører kirkemusikk, kunst og kultur som et av satsingsområdene i kirken».

- Jeg skulle ønske det var lagt opp til mer spissede og forpliktende vedtak. Det blir litt mye gode ønsker, og det er dessverre ikke nok. Det må være vedtak som sier hva Kirken skal gjøre, ikke bare en oppfordring, sier Myhr.

Uvelkommen. - Det er dessverre mange kunstnere som har følt de ikke har vært velkomne i kirkerommet, sier direktør Petter Myhr i Olavsfestdagene. Foto: Kristin Svorte

- Uheldig for Kirken at kunstnere føler seg utestengt

- Hva slags uttalelse ønsker du deg?

- Jeg vil ha en uttalelse som forplikter Kirken i kunst – og kultursatsingen. Kirkemøtet burde for eksempel vedta at Kirken skal invitere eksterne kunstnere inn i kirkerommet for at de skal kunne utfolde seg med sine kunstneriske uttrykk. Det ville vært en stor hjelp og en styrke for alle, og noe som vil øke det kunstneriske mangfoldet.

De som jobber med kunst og kultur i Kirken i dag må bli enda flinkere til å knytte til seg kunstnere utenfor kirken, gi de større tillit. Det er dessverre mange kunstnere som har følt de ikke har vært velkomne i kirkerommet. Det er uheldig for Den norske kirke at enkelte kunstnere og kulturaktører føler seg utestengt. At kunstnere ønsker seg inn i kirkerommet burde kirken være glad for. Det viser jo at de regner dette som et viktig rom. Jeg mener Kirken skal være åpen, tillitsfull og takknemlig overfor kunstnere og la de utfolde seg med sine uttrykksformer, påpeker direktøren.

Kommentar: Prestene må ut av sakristiet

Kirkerådet roser Olavsfestdagene

Olavsfestdagene blir i det 100 sider tykke saksdokumentet løftet fram som et meget vellykket eksempel på at «kunsten og kulturen er en viktig stemme for å utvikle Den norske kirke som en kirke for folket.» - Man ser at Vestfrontmøtene på Olavsfestdagene evner å skape bruer mellom et rikt konsertprogram og dagsaktuelle temaer. Dette gjenspeiles også gjennom Olavsfestdagenes temaer, som «Mammon» i 2016 og «Idol» i 2017, skriver Kirkerådet.

Kirkerådet mener den kirkelige profilen i Olavsfestdagene er blitt enda tydeligere enn før. Foto: Terje Svaan

«Kirkelig profil enda tydeligere enn før»

Rådet mener Olavsfestdagene har «styrket sin posisjon gjennom et kreativt og nyskapende utviklingsarbeid, hvor også den kirkelige profil er blitt enda tydeligere enn før. Samtidig har festivalen ut viklet et stort historisk, kulturelt og folkelig nedslagsfelt i programmeringen. Et bevis på dette er tildelingen av Petter Dass-prisen Petter Myhr, direktør for Olavfestdagene, fikk i 2017. Myhr fikk prisen for sitt ønske «gjennom Olavfestdagene å alminneliggjøre troen i samfunnet vi lever i og skape større forståelse mellom dem som tror og dem som ikke tror.» »

- En slik uttalelse fra Kirkerådet har stor betydning for Olavsfestdagene. Det er gledelig at Olavsfestdagene er viet så stor plass. Det er ingen tvil at det har skjedd noe med arrangementet de siste fem årene. Mange opplever at Olavsfestdagene har økt sin relevans i skjæringspunktet mellom tro og samfunn. Det er en utvikling mange setter pris på, men vi har også møtt kritikk. Det er en debatt vi må tåle, sier Myhr.

Kronikk: Olavsfestdagene vil forandre verden

- Vår rolle å skape refleksjon

- Hva er rollen til Olavsfestdagene rollen i en slik sammenheng?

- Vi står midt imellom. Vi er verken innen- eller utenfor kirken. Vår rolle er å skape refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn.

- Mange vil mene det er en skjedd en stor utvikling i hva som fremføres i kirkebyggene i dag sammenlignet med 10 eller 20 år siden?

- Det er ingen tvil om at utviklingen går i riktig retning. Det skjer absolutt gledelige ting, men det går fortsatt for sakte. Den større åpenheten for kunstnerisk uttrykksformer vi har opplevd de siste årene, burde skjedd for mange tiår siden, sier Myhr, som fredag fulgte den første plenumsdebatten fra tilhørerplass på Kirkemøtet.

Vestfrontmøte. «Vestfrontmøtene på Olavsfestdagene evner å skape bruer mellom et rikt konsertprogram og dagsaktuelle temaer, skriver Kirkerådet Foto: Håvard Jensen

Forslag til vedtak

I forslaget til vedtak heter det blant annet at:

- Kirkemøtet ønsker at kirken skal ha et kontinuerlig faglig arbeid innen kunst og teologi slik at kompetanse på feltet blir ivaretatt og videreutviklet.

- Kirkemøtet oppfordrer alle nivå i Den norske kirke til å legge til rette for møtepunkt hvor teologi, kunst og kultur kan tematiseres.