Orkdalingen og Ap-toppen Asphjell bygger en ny enebolig i hjemkommunen. Ifølge nettstedet «Kom til Orkanger» er det her han vil bosette seg når stortingskarrieren er over.

Nå får Ap-mannen sterk kritikk for husprosjektet. Asphjell avviser kritikken, se hele tilsvaret nedenfor.

- Sterk bekymring

Vidar Sagmyr i Byggebransjens uropatrulje er kritisk til hvilket firma Asphjell har valgt til å sette opp det nye modulhuset sitt. I et varsel til Arbeidstilsynet skriver han at han ønsker at prosjektet blir kontrollert på grunn av sterk bekymring for entreprenøren.

- Orklahus er ikke godkjent opplæringsbedrift og med svært få egne ansatte. De baserer seg ofte på innleie av østeuropeiske selskap. Slike firma bør en stortingsrepresentant holde seg unna.

- Hvorfor skal det stilles slike krav spesielt til han?

- Det jobbes knallhardt blant organisasjonsarbeidere og tillitsvalgte i Fellesforbundet hver dag for å sikre tariffavtaler og for å beholde et anstendig arbeidsliv. En tariffavtale sikrer arbeiderne mye mer enn bare minstelønn. Jeg mener han i kraft av sin stilling burde valgt en bedrift med både lærlinger, egne ansatte fagarbeidere og tariffavtale.

Fortsatte samarbeidet

Sagmyr ble tipset om Asphjells valg og tok da kontakt for å forsøke å få han til å velge et annet firma.

- Asphjell ba om et møte. Han sa at kontrakten allerede var inngått, og at det derfor ikke var mulig å trekke seg. Han velger altså å fortsette samarbeidet, konstaterer Sagmyr.

Sagmyr fikk oversendt arbeidskontraktene fra Asphjell selv, og Asphjell tok samtidig kontakt med Orklahus og ba om en forsikring om at arbeidsmiljøloven følges og at det skattemessige er i orden. Det fikk han. Andre deler av arbeidskontrakten reagerer han imidlertid på.

- Arbeidskontrakten opererer med minstelønna på 185,50. Dette er i henhold til loven den absolutte minstelønna for en ufaglært arbeider med minimum ett års bransjeerfaring. Det det ikke står noe om i kontrakten er feriepenger og overtid. Særlig overtid er et viktig punkt der innleide folk ofte jobber lange dager, men til flat lønn, sier Sagmyr.

Ønsker befaring

- Jeg ba om anbud fra seks lokale bedrifter på bygget, men bare Orklahus leverte pristilbud, sier Asphjell om hvorfor han valgte akkurat dette selskapet.

- Sagmyr er sterkt bekymret og Uropatruljen har varslet Arbeidstilsynet?

- Det må de mer enn gjerne gjøre, det er jo en fordel for meg. Jeg tar gjerne et møte og befaring, slik at Uropatruljen og Arbeidstilsynet får gå gjennom bygget og alle avtaler som foreligger. Jeg har sendt over all dokumentasjon som Uropatruljen har bedt om, sier han.

- Arbeiderne som Orklahus bruker, har ikke tariffavtale?

- De har tarifflønn i henhold til norsk tariff, men ikke tariffavtale fordi de blant annet ikke er fagorganiserte. Orklahus har avtale med en underentreprenør som ligger innenfor norske tariffavtaler, så de kan ikke underby fagorganiserte, norske aktører.

- I kontraktene står det ikke noe om overtid, feriepenger, arbeidstid, bakgrunnen for midlertidigheten eller måten lønnsutbetalingen skal skje på. Sagmyr mener det neppe er innenfor loven?

- Det sa han ikke til meg da vi gikk igjennom kontraktene sammen, men alle ansatte får utbetalt feriepenger.

- Sagmyr reagerer på at du går for minstekravene?

- Jeg holder meg til gjeldende tariffavtaler inngått av Fellesforbundet. I mitt tilfelle var det bare ett firma som ga anbud.

- Hva med at de ikke har lærlinger?

- Dette er en lokal bedrift med to ansatte. Lokale bedrifter har ofte verken lærlinger eller er lærebedrifter. Skal vi ekskludere dem?

Sjekket med en gang

Asphjell sier han sjekket kontrakter og lønn allerede før Uropatruljen tok kontakt.

- Jeg er veldig opptatt av dette fordi jeg er en offentlig person og har min bakgrunn i fagbevegelsen. Norske standarder skal følges. Jeg gikk inn i alt som handlet om id-registrering og tarifflønn, skatteavtaler, at firma de henter arbeidere fra er godkjent og at det er registrerte arbeidere.

- Standard arbeidsavtaler

Daglig leder Bjørn Richvoldsen i Orklahus ønsker intervju per e-post:

- Arbeidsavtalene er standard fra Skatteetatens hjemmesider. De er personlig forevist sammen med de utenlandske arbeiderne til både skattekontoret i Orkdal, Arbeidstilsynet i Trondheim, samt Skatteetatens avdeling for utenlandssaker i Trondheim. Hvis de avviker fra reglene, er det positivt at vi blir gjort oppmerksomme på dette. Avtalene er utfylt etter beste evne og hensikt. Bekreftelse på at dette er i orden, får vi i form av utsendte HMS-byggekort, sier han.

Han forklarer det at de ikke er opplæringsbedrift med at organisasjonen er for liten.

- Betaler dere overtid når de jobber mer enn 37,5 timer i uka?

- Vi betaler overtid til ansatte ved pålagt overtid. Ellers kan det være lange dager som igjen kompenseres med avspasering og fri i rolige perioder. Jeg trodde dette var velkjent i bygg- og anleggsbransjen, skriver daglig leder.

Vidar Sagmyr er leder av Byggebransjens uropatrulje. - Jeg mener han i kraft av sin stilling burde valgt en bedrift med både lærlinger, egne ansatte fagarbeidere og tariffavtale. Foto: Rune Petter Ness
Jorodd Asphjell er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, med bakgrunn fra fagbevegelsen. - Bare ett firma la inn anbud på prosjektet, sier han og spør om selskaper uten lærlinger skal ekskluderes. Foto: Rune Petter Ness