Årene har gått, og den tidligere rektoren er i dagansatt på Grong barne- og ungdomsskole. Hun husker godt Synnøve Mo Saugen, som den siste uka har delt sin vonde mobbehistorie med NAs lesere, og Klykken husker ei blid og hyggelig jente.

– Men dere visste vel at hun hadde det tøft på skolen?

– Ja, vi la merke til at det skjedde ting, og det ble jobbet rundt Synnøve. Hun var alene som jente i klassen, men Øysletta skole var en fådelt skole med aldersblanding i 5.–7. klasse, og med stor overvekt av gutter. Det var derfor jenter som enten var eldre eller yngre enn henne i Synnøves gruppe. Da blir det selvsagt tøft å være eneste jente i klassen. Som jeg husker fikk Synnøve tilbud om å starte på Overhalla barne- og ungdomsskole (OBUS) da hun skulle begynne i 7. klasse, men slik jeg forsto det, valgte hun å fortsette på Øysletta skole. Jeg følte også at vi hadde god dialog med mor i denne perioden, sier Klykken til, Namdalsavisa.

Dårlig samvittighet

Hun har den siste uka lest artiklene om Synnøve selv og moren Grete Mo, og unnslår ikke at hun fikk dårlig samvittighet.

– Det er lett i ettertid å si at vi burde gjort ting annerledes. I Overhalla kommune jobbet vi etter Zero antimobbeprosjekt, og vi hadde en handlingsplan mot mobbing. Det var imidlertid sikkert ikke nok, men mor til Synnøve fikk jo heller ikke vite noen ting om det fryktelige som hadde skjedd før i 2015, og da var hun over i ungdomsskolen, bemerker Klykken.

Viktig dialog

Som ansatt i skolen peker hun på viktigheten av å ha en god dialog mellom skole og heim, og viser til at mobbing veldig sjelden skjer bare på skolen.

– Mobbing kommer vi aldri til å bli kvitt, dessverre, sier hun og viser til at det har forekommet til alle tider.

Hun er klar på ett punkt:

– Dersom en elev føler seg mobbet, er det skolens og de voksnes plikt å ta tak i det.

Sterk og modig

– Men vi gjorde tydeligvis ikke nok for Synnøve, dessverre. På tross av det som har skjedd henne, ser jeg at hun er blitt en modig og sterk dame. Det er hun virkelig som tør å stå fram i avisa med sin historie. Det viser at hun har tatt de vonde erfaringene med seg videre i livet og vokst på det, sier tidligere rektor Ingrid Klykken.

Arild Hammer, som var rektor på Overhalla barne- og ungdomsskole da Synnøve Mo Saugen ble utsatt for overgrep og trakassering av elever på skolen, skriver følgende i en sms til NA:

- Historien som Synnøve Mo Saugen forteller i NA gjør sterkt inntrykk. Jeg slutter meg til uttalelsen til tidligere rektor ved Øysletta skole: Vi gjorde sikkert ikke nok. For øvrig viser jeg til Overhalla-rådmann Trond Stenvik sine uttalelser i saken.