Målingene av antall timer med sol i Trondheim går 65 år tilbake. 2018 slår de gamle solrekordene for årets fire første måneder med god margin.

Det tidligste Trondheim har passert 500 timer med sol tidligere er 1. mai i 1969 og 1970. Rekorden ble dermed slått med fire dager.

500 timer med sol er nærmere 21 døgn på rad med sol eller i gjennomsnitt 4,3 timer med sol hver dag.

Sol i 46 av de 47 siste dagene

At 2018 har vært et solår helt utenom det vanlige, viser særlig observasjonene de siste seks ukene. Siden 13. mars har det vært kortere eller lengre solperioder i 45 av 46 dager! Bare 5. april var det overskyet hele dagen uten en eneste solstråle.

Den lengste perioden helt uten sol så langt i år, er tre dager på rad, fra 6.–8. februar.

Solvær. Trondheim har aldri opplevd så mye sol de fire første månedene av året som i år. Fredag formiddag passerte trønderhovedstaden 500 timer med sol. Slik så det ut på Solsiden under den siste klarværsperioden i midten av april. Foto: Mariann Dybdahl

Solrekorden måned for måned

Soltimene fordeler seg slik måned for måned:

Januar: 49,0 timer (ny rekord for januar)

Februar: 98,1 (nest høyeste måling)

Mars: 169,1 (sjette høyeste måling)

April: 183,8 (pr. 28.4 kl. 09)

Totalt: 500,0 (pr. 28.4 kl. 09)

Ikke nok med at det er satt ny solrekord. Trondheim har også mest sol i år av de norske storbyene, med klar margin. Nærmeste konkurrent, Oslo, ligger rundt 40 soltimer bak.

Trondheim har toppet solstatistikken blant storbyene både i januar, februar og mars. Med godt under en uke igjen av april, kniver solbyen med Oslo om å kapre soltoppen for fjerde måned på rad.

Påskesol. Årets påske ble en av de flotteste noen gang med sol fra skyfri himmel hver eneste dag. Slik så det ut på Torvet under korsvandringen langfredag. Foto: Morten Antonsen

Soltoppen norske storbyer

Her er solsummen pr. 28.4 kl. 09 for de norske storbyene:

Trondheim 500,0

Oslo 461,8

Kristiansand 447,6

Bergen 404,6

Tromsø 388,6

Gråværsbyen. Hittil i år har Oslo hatt 50 dager helt uten sol, mot bare 23 i Trondheim. Foto: Scanpix

94 dager med sol

Også i antall dager med sol, hvor alle registreringer fra 0,1 timer og mer teller med, ligger Trondheim øverst på statistikken. Måleutstyret på Gløshaugen har registrert sol i 94 dager. Det tilsvarer fire av fem dager hittil i år.

Nærmeste konkurrent er Kristiansand med 81 dager med sol, Bergen har 79 dager, Tromsø 73, mens Oslo bare har 71 soldager.

Høytrykk. Dette høytrykket sørget for en ukelang periode med klarvær og sol fra morgen til kveld i midten av april. Foto: Kart: wxcharts.eu

Følg VærTorsten på Twitter

Været preget av fralandsvind

- Været i Midt-Norge så langt i år har vært preget av lange perioder med fralandsvind. I denne landsdelen er dette en værtype som normalt gir opphold og mye sol, sier vakthavende meteorolog Kristin Sether ved Meteorologisk institutt i Bergen.

- Er det spesielle værforhold som kan forklare de lange periodene uten pålandsvind, skyer og nedbør?

- En nærliggende forklaring er episoden med brå stratosfærisk oppvarming over Nordpolen i februar. Dette er et værfenomen hvor stratosfæren i 70–80 kilometers høyde opplever en meget rask oppvarming. På bakkenivå gir dette seg senere utslag i ekstra kaldt vær, en værtype preget av klarvær og sol, forteller Sether.

Værstatistikken viser at Trøndelag hadde ukelange perioder med klarvær både i påsken (slutten av mars) og i midten av april. Hittil i år har Trondheim registrert 24 klarværsdager.

Knallsommer. I 1969 begynte også året med masse sol, slik som i år. For 49 år siden fortsatte det solrike været gjennom store deler av sommeren. Slik så det ut i Adresseavisen 23. juni 1969. Foto: Faksimile Adresseavisen 23. juni 1969

Få de siste værnyhetene: Gjør som 19 800  andre - følg VærAdressa på Facebook

Kan bety mye sol både i mai, juni, juli og august

Den solrike starten på året er et godt varsel om at det kan gå mot mye sol også de neste fire månedene. Siste gang Trondheim opplevde en nesten like solrik start på året som i år, i 1969 og 1970, fortsatte det solrike været for fullt de neste månedene.

Slik ble været i perioden mai – august de to årene:

1969: Mellom 1. mai og 31. august var bare åtte dager helt uten sol. Det ble registrert 950 soltimer, 45 sommerdager (maksimumstemperatur over 20 grader) og 23 klarværsdager. Juni var 2,1 grader varmere enn normalt og august hele 4,1 grader over det normale. Med unntak av juli, kom det mindre nedbør enn normalt.

1970: 13 dager helt uten sol. 813 timer med sol, 23 sommerdager og 18 klarværsdager. Juni var 2,4 grader varmere enn normalt. Juli var våtere enn normalt, ellers nedbør under det normale.

- Det finnes teorier om hvordan samme værtype kan holde seg over tid, slik at det samme værmønsteret gjentar seg flere ganger. Meteorologisk institutt har nylig innledet et samarbeid med Universitetet i Bergen hvor man forsker på prognoser for været for lengre perioder av gangen, for måneder fram i tid, sier Sether.

Vår i Trøndelag - send oss dine bilder