Tidlig i desember 2017 møtes to menn på Thon Hotel Opera, inneklemt mellom Oslo S og operahuset i Bjørvika.

Den ene er en person som omtales som «Jørgen». Den andre er den pensjonerte grenseinspektøren Frode Berg (62).

På hotellet utveksler de to mennene konvolutter, skriver Aftenposten.

I disse skal det ha vært 3000 euro i kontanter og instruksjoner som den russiske etterretningstjenesten FSB hevder var en norsk operasjon for å få ut opplysninger om den russiske nordflåten, Russlands viktigste militære kapasitet.

5. desember 2017 blir Berg pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB på gaten utenfor det fasjonable Hotel Metropol i Moskva. Siden har han sittet i et russisk høysikkerhetsfengsel, anklaget for spionasje.

Aftenposten har snakket med flere kilder som gir et grundig innblikk i hvordan Frode Berg gjennom to år skal ha påtatt seg flere oppdrag for norsk etterretningstjeneste, slik Berg gjennom sine advokater først erkjente i Dagbladet.

Relasjonen mellom Berg og den hemmelige tjenesten skal ha blitt etablert gjennom en bekjent av Berg som var tilknyttet E-tjenestens avdeling i Sør-Varanger i Finnmark. Aftenposten har fått opplyst identiteten på vedkommende, men har ikke klart å komme i kontakt med ham.

E-tjenesten har en avdeling ved Høybuktmoen leir i Sør-Varanger i Finnmark. Aftenposten får opplyst at Frode Berg ble rekruttert av en person tilknyttet denne avdelingen. Foto: Aftenposten

Fikk dedikert mobiltelefon

Han skal ha introdusert Berg for det som omtales som en sentral kontaktperson i oppdragene, «Jørgen», som var tilknyttet E-tjenestens hovedkvarter på Lutvann i Oslo.

Etter denne rekrutteringen skal 62-åringen ha blitt utstyrt med det som omtales som en sort mobiltelefon av noe eldre modell. Den hadde kun én funksjon: å være kontaktpunktet mellom Berg og E-tjenesten.

Trolig var denne telefonen utstyrt med krypteringsteknologi for å begrense risikoen for avlytting.

Strukturen i oppdragene til Berg skal ha fulgt omtrent samme mønster etter at han ble rekruttert:

  • Berg fikk en telefon fra sin kontakt i E-tjenesten. Dersom han ønsket å komme i kontakt med dem, måtte han ringe et angitt nummer der ingen svarte. Senere ville han bli oppringt.

  • Han dro så til Oslo og møtte kontakten sin på Thon Hotel Opera. Der fikk han overlevert konvolutter og beskjed om hvor i Russland disse skulle postlegges.

  • Berg reiste så videre til Russland under påskudd av å være på private besøk. Der postla han konvoluttene. Brev som blir sendt internt i landet, blir ikke så grundig sjekket som internasjonal post.

– Berg har forklart at han ikke visste hvilke instruksjoner som fantes i konvoluttene. Han fikk kun beskjed om å legge disse i postkasser i forskjellige byer, sier Bergs norske forsvarer, Brynjulf Risnes.

På Bergs Facebook-side har han postet bilder fra to besøk i Moskva i løpet av 2017:

5. desember, samme dag som han ble arrestert, publiserte han flere bilder fra julemarkedet ved Den røde plass.

Dette bildet la Berg ut på Facebook 25. mars 2017. Det er tatt i kjøpesenteret GUM. Foto: Skjermdump

Postet bilder fra turer med E-oppdrag

25. mars 2017 postet Berg et bilder av en staselig fontene i GUM, et eksklusivt kjøpesenter like ved Den røde plass.

Dagen etterpå la han ut et nytt bilde, denne gang av Den røde plass.

«Forlater mektige Moskva for denne gang», skrev den tidligere grenseinspektøren i en kommentar under bildet.

Aftenposten har fått opplyst at reisen i mars var en av turene Kirkenes-mannen tok til Russland for å yte tjenester for den norske E-tjenesten.

Dette bildet la Berg ut på Facebook 26. mars 2017. Det viser Den røde plass ved Kreml. Foto: Skjermdump

I et intervju med Dagbladet 22. april fortalte Bergs nære kollega og samarbeidspartner, frilansjournalisten Trine Hamran, at Kirkenes-mannen følte seg presset av den norske E-tjenesten til å ta oppdrag i Russland.

Hamran vil ikke la seg intervjue av Aftenposten om saken og viser til uttalelsene hun har gitt til Dagbladet.

– E-tjenesten har satt en sivilist i en vanskelig situasjon. Det er provoserende å se at de ansvarlige myndigheter ikke vil erkjenne noe ansvar offentlig, sa Hamran til avisen.

– I august i fjor ville Frode ut. Han syntes oppdragene for E-tjenesten var ubehagelige og hadde ikke lyst til å fortsette, sa hun videre i intervjuet.

Ifølge journalisten hadde Berg da møtt sin kontakt i Oslo og sagt at han ikke «ville mer».

18. oktober i fjor publiserte forsvarsnettstedet Aldrimer.no en kritisk kommentarartikkel under tittelen «Krisemøter etter norsk totalkollaps» der det fremkom at E-tjenesten skal ha vært dårlig forberedt på den russiske militærøvelsen «Zapad 2017».

Utpå høsten skal E-tjenesten igjen ha bedt Berg om å gjøre nye tjenester for dem, går det frem av intervjuet. Dette skal ha ført til den skjebnesvangre turen i desember.

Advokat Ilja Novikov, forsvarer til spionanklagede Frode Berg, viser Aftenposten stedet forsvarerne tror Berg ble arrestert av FSB 5. desember 2017 likevel Teaterplassen i Moskva. Foto: Per Anders Johansen

Ingen russere pågrepet – hvem var informantene?

Mottagerne av konvoluttene med 3000 euro som Berg hadde på seg da han ble pågrepet 5. desember utenfor hotell Metropol i Moskva, skal ha vært to personer:

En kvinne som Berg skal ha sagt het «Natalja» og en mann ved navn «V.A. Zemljakov».

FSB mener Bergs oppdrag henger sammen med spionasje rettet mot russiske ubåter, men likevel er ingen russere tatt for å ha gjennomført denne.

– Ingen andre enn Berg er arrestert i denne saken, etter det vi har fått vite, sier Frode Bergs russiske forsvarer Ilja Novikov.

– Burde ikke noen involverte i Russland ha blitt arrestert hvis dette var en virkelig spionavsløring?

– Vi kjenner ikke til at noen andre er arrestert. Dette har vært et veldig viktig moment for oss siden vi da ville vi ha kommet i et moralsk dilemma.

Han avviser ikke at Berg og norsk E-tjeneste kan ha blitt lurt i en felle.

– Siden Berg ble arrestert kort tid etter at han kom til Moskva og vi ikke kjenner til at andre er arrestert, er det mulig å tenke slik. Men jeg tror ikke dette var en provokasjon. Dette er ikke en sak FSB bare har tatt ut av tynne luften, mener Novikov.

– Fremsto som en mann i sjokk

De første ukene etter at Berg ble arrestert 5. desember, oppførte han seg på en måte som overrasket russerne. Han benyttet seg ikke av retten til å snakke med en advokat, og det gikk tre uker før han fikk profesjonell forsvarer – den profilerte Ilja Novikov.

Da hadde han allerede vært gjennom flere samtaler med FSB uten advokat til stede.

Da Berg omsider fikk forsvarer, klaget både Berg og Novikov over at etterforskerne ikke lenger var interessert i å snakke med ham. FSB hadde for lengst fått all informasjon.

– Han fremsto først som en mann i fullstendig sjokk, sier Novikov om sitt første møte med Berg.

– Helt siden Berg ble pågrepet, har han vist at han åpenbart ikke skjønte hva han drev med. Han ble sendt til Moskva uten trening og uten at oppdragsgiverne forklarte ham hvilken risiko han tok. Derfor er han også uskyldig, sier Novikov.

E-tjenesten kommenterer ikke

Det er uklart om Berg har mottatt betaling for oppdragene. En kilde opplyser at Berg bestilte og la ut for sine egne turer til Russland og fikk kompensasjon i ettertid.

Norske myndigheter har kategorisk avvist å kommentere hvorvidt Berg har påtatt seg oppdrag for E-tjenesten og ønsker heller ikke å besvare flere andre spørsmål Aftenposten har stilt under arbeidet med denne saken.

– Vi kommenterer aldri denne type spørsmål, heller ikke hvem som arbeider eller har arbeidet for E-tjenesten, skriver oberstløytnant Frank Sølvsberg i Forsvarsdepartementet i en e-post.

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har heller ikke ønsket å svare på spørsmål fra Aftenposten.

Bergs norske advokat Brynjulf Risnes har i fem måneder blitt nektet å besøke Berg i fengsel – uten at det er oppgitt noen begrunnelse. All kontakt mellom Risnes og Berg går derfor gjennom Bergs russiske forsvarer.

Aftenposten har vært i kontakt med Thon Hotels, men har foreløpig ikke fått noen kommentar rundt hvordan hotellkonsernet stiller seg til at hotellet skal ha vært brukt som møteplass under etterretningsoperasjonene, eller hvorvidt de var kjent med dette før Aftenposten tok kontakt.