Det var fredag at den store torsken bet på pilken til Siv Ingebrigtsen (54). Hun var ute på sjøen i Valsøyfjorden, ikke langt fra land, da hun dro ruggen opp i båten.

Det tok ikke lang tid før hun ante at noe var galt.

- Det er ikke så ofte jeg får så stor fisk, men jeg synes det var noe rart med magen. Den var så stor og hard, og det stakk liksom ut noe på flere steder rundt magen, sier hun.

Les også: Torsk svelget avskåret vannflaske

Magen på torsken var stor og hard, sier Siv Ingebrigtsen. Foto: privat

Plast og gaffa

Ingebrigtsen bestemte seg for å åpne magesekken. Da fikk hun en aldri så liten overraskelse.

- I magesekken var det en ball med plast og gaffatape. Plasten var sånne plaststropper, som brukes blant annet ved pakking av paller. Torsken hadde fått i seg cirka én meter av disse plaststroppene.

Hun tror dette har kommet inn fra havet, for det er lite med industri i Valsøyfjorden.

Les også: Her er det ingen ende på søppelet

I magesekken var det en ball med plast og gaffatape. Foto: Privat

Tror ikke det blir den siste

- Det må ha vært en forferdelig lidelse. Det er første gang jeg har sett dette, og forhåpentlig blir det den siste. Selv om jeg ikke tror helt på det, sier Ingebrigtsen.

Marinbiolog Pia Ve Dahlen sier at det ikke nødvendigvis trenger å være en lidelse for fisken.

- Dersom fisken er i god forfatning, og ikke avmagret, så er det ikke nødvendigvis sikkert at den har lidd så mye. Men det er naturligvis ikke ønskelig med plast i magen, da fisken vil bruke mye krefter på å prøve å fordøye noe ufordøyelig, sier Dahlen.

Når Dahlen får se bildene, sier hun:

- Denne klumpen har nok ikke vært behagelig å ha i magen nei. Helt ærlig synes jeg den (torsken) ser litt tynn ut.

Hun sier at det ofte er slik at det er skarpe kanter som skaper lidelsene.

- Lidelsene kommer ofte av skarpe kanter, og det kan det jo være i slike plaststropper. Vi har et eksempel på en hval som fikk en cd-plate i magen, og den døde etter at den ble kuttet opp innvendig, sier marinbiologen.

Les også: - Vi har funnet plenklippere, plastposer, en motorsykkel og dumpede kjæledyr i sekker

Ingebrigtsen legger til at det er gjort en formidabel ryddejobb i Valsøyfjorden også, i forbindelse med strandryddeuka. Ingebrigtsen opplyser om at pensjonistforeningen har fylt 60 store sekker med søppel på to dager.

Trodde det var mat

Marinbiolog og seniorrådgiver i WWF Verdens naturfond, Fredrik Myhre, mener at plasten som torsken har fått i seg ikke nødvendigvis er dødsårsak, men at den vil oppta viktig plass i magesekken. Det betyr at den kan ha gitt fisken metthetsfølelse, og noe av plasten kan også ha hindret viktig tarmfunksjoner.

- Torsken kan ha trodd at dette var mat og slukt det rått. Torsken er en opportunistisk bunnjeger, og lukt på plasten kan ha bidratt til at dette virket spennende. Vi slutter ikke å bli overrasket over hvor mange dyr ut i naturen som har plast i magesekken eller er inntullet i plastsøppel, sier Myhre.

Fredrik Myhre Foto: WWF Verdens naturfond

Vil ha forbud

Han er veldig imponert over den dugnadsjobben som over hundretusen frivillige har gjort i år med å samle inn plastavfall ute i naturen.

- Norge har begynt å våkne og det skyldes mye «plasthvalen» som ble avlivet på Sotra i fjor. Den døde ikke forgjeves og har vært en viktig ambassadør for å få folk til å forstå problemet. Både politikere, næringsliv og privatpersoner har begynt å skjønne at plast ikke hører hjemme i naturen.

Han mener ryddejobben som nå gjøres er kjempeviktig  for å øke bevissthet og kunnskap om hvor ille det er, og også forstå konsekvensene for dyrelivet.

-  Vi ønsker et forbud mot all unødvendig engangsplast innen 2022, og vi mener at produsenter av plast ,å få  ansvaret for plasten gjennom hele livsløpet til denne. Produsentene må da opplyse om hva slags plast de lager, hvordan den brukes riktig, hvordan den skal avfallshåndteres når bruker er ferdig med den og hvilke konsekvenser plast på avveie gir for naturen, sier Myhre.