Sæther sitter i LOs ledelse sentralt, og er Ap-medlem selv.

- Man må jo kunne forvente at av noen som mener de kan drive et land, at de også kan styre egen portefølje. Man må kunne etterleve regler. Det er tross alt ikke 10 000 kroner det er snakk om. Det er nesten 400 000. Det er en årsinntekt for en fagarbeider. Da burde det ringt en bjelle, sier LO-sekretær Kristin Sæther, som har bakgrunn fra Fagforbundet i Trondheim.

Det var Adresseavisen som søndag kunne fortelle at stortingsrepresentanten fra Sør-Trøndelag, Jorodd Asphjell, hadde fått nesten 94 000 mer i skatt, etter å ha unnlatt å oppgi 187 000 kroner i leieinntekter til beskatning, som skulle ha vært beskattet.

LES KOMMENTAREN: Asphjell burde vite bedre

Jorodd Asphjell uttalte selv til Adresseavisen at det er hans ansvar at inntektene ikke er oppgitt til beskatning, og at saken er veldig ubehagelig og kjedelig.

Jorodd Asphjell sier det er hans ansvar og at inntekte burde væørt oppgitt.

- Ikke fattige som snyter

Sæther påpeker at reglementet er enkelt.

- Man må kunne forvente av en stortingsrepresentant at han vet hva han skal skatte av når det er slike leieinntekter. Det bør ikke være slik at skatteetaten skal måtte sjekke opp dette, sier Sæther.

- Undergraver spillereglene

Adresseavisen har tidligere omtalt Jorodd Asphjells husprosjekt i Orkdal. Han har hyret inn et firma uten tariffavtale og med arbeidskontrakter Arbeidstilsynet mener er mangelfulle. Jorodd Asphjell har understreket at han fikk tilbud bare fra ett firma - og at dette firmaet var uten tariffavtale. Men at han og entreprenøren Orklahus, har etterstrebet at alle forhold skal være i orden, som minstelønn og sikkerhet. Daglig leder i Orklahus, Bjørn Richvoldsen, har sagt at de nå har gjort nødvendige endringer i arbeidskontraktene og at det nå inngår i deres kontrollrutiner å ettergå kontraktene, i tillegg til at de har Arbeidstilsynets egne HMS-byggekort.

- Alle vi som hegner om trepartssamarbeidet burde sørge for å hyre inn bedrifter med tariffavtale, også som privatpersoner. Det må man stille som krav allerede når man ber om tilbud. Det er ikke verre enn det, sier LO-sekretær Kristin Sæther.

- Hvorfor er det så viktig med tariffavtale?

- Fordi det er forebyggende med tanke på sosial dumping, helse-, miljø- og sikkerhet og det forhindrer svart arbeid. Å hyre inn bedrifter uten tariffavtale er å undergrave det organiserte arbeidslivet. Det bør ikke folk flest gjøre, men i hvert fall ikke politikere som har som politikk å følge disse spillereglene i arbeidslivet, understreker Sæther – og påpeker at Asphjell også har bakgrunn i Fellesforbundet, som jo jobber sterkt for dette.

- Man må leve etter egne meninger og prinsipper, framholder hun.

«Forventer høyere aktsomhetsnivå»

Partileder Jonas Gahr Støre, som var i Trondheim mandag, overlot til partisekretær Kjersti Stenseng, å gi partiledelsens vurdering av hva man kan og skal forvente av partiets fremste tillitsvalgte når det gjelder vilje til å betale skatt og følge arbeidslivets minimumsregler.

I en e-post viser hun til at Asphjell har uttalt seg i saken, og at han har «uttrykt krav om ryddige forhold».

- Det skal forventes et høyere aktsomhetsnivå for folkevalgte. Samtidig viser saken at det er behov for noen som følger med og gir veiledning. Det er bra at slike saker blir tatt tak i, som URO-patruljen her har gjort, skriver partisekretæren.

Når det gjelder straffeskatten som Asphjell nå er ilagt, konstaterer Stenseng at Asphjell har erkjent at dette er hans ansvar og at han har gjort opp for seg.

- Det var nødvendig og riktig, skriver Stenseng.

Tause

Arild Grande, medlem i Stortingets Arbeids- og sosialkomite for Arbeiderpartiet og leder av partiets arbeidslivsutvalg, har brukt mye tid på å gå rette med useriøse aktører i arbeidslivet.

Mandag ettermiddag sendte Grande over en identisk epost som partisekretæren som sin kommentar Asphjells skatteunndragelse og innleie av byggefirma uten tariffavtale.

LO-leder i Trondheim John Peder Denstad sier at han velger å ikke kommentere saken fordi han bare kjenner den fra Adresseavisen. Det samme sier distriktssekretær i LO Trøndelag, Kristian Tangen.

Nestleder i Trøndelag Ap, Per Olav Skurdal Hopsø, selv med bakgrunn fra fagbevegelsen, har ikke svart på Adresseavisens henvendelser.