Hvor lenge bruden får «skinne» opp midtgangen i sentrum for alles blikk, er avhengig av lengden på kirkegulvet.

Hvor mange skritt bruden må gå fram til alteret, og hvor lang tid turen opp kirkegulvet tar, varierer fra kirke til kirke.

Se 360-bilde fra alle de 10 mest populære kirkene nederst i saken.

Av de best bevarte hemmelighetene i et bryllup, er trolig brudens kjole den aller største. Ingen andre i bryllupet får mer oppmerksomhet om kjolen enn bruden.

Bryllupsmesse på Kvilhaugen gård - se bildene!

Når bruden går opp kirkegulvet, enten det er med sin egen far eller mor, eller med brudgommen selv, får brudekjolen alles blikk.

Skrittmåling. Adresseavisen har prøvegått samtlige av de ti mest populære bryllupskirkene i Trondheim for å sjekke hvilken kirke bruden må gå flest skritt fra kirkedøren til alteret. Her skritter Ingrid Meisingset opp kirkegulvet i Nidarosdomen. Foto: Chistine Schefte

Ti kirker skritt for skritt

For brudene som ikke planlegger å prøvegå kirkegulvene, har vi gjort bryllupsplanleggingen litt enklere.

Adresseavisen har prøvegått samtlige av de ti mest populære bryllupskirkene i Trondheim for å sjekke hvilken kirke bruden må gå flest skritt fra kirkedøren til alteret.

Hvis man er ute etter et kirkegulv med flest mulig skritt, er det ett kirkebygg som peker seg ut.

Lengst kirkegulv Nidarosdomen har det lengste kirkegulvet i Trondheim av de ti mest populære bryllupskirkene. Adresseaviense Ingrid Meisingset talte 135 skritt fra tårnfoten til alteret.

135 skritt fra tårnfoten til alteret

Ingen andre kirker er i nærheten av lengden på kirkegulvet i Nidarosdomen.

Adresseavisens telling viser 135 skritt fra tårnfoten til alteret, over det dobbelte av de fleste andre av de mest populære bryllupskirkene.

- Bruden pleier å komme inn i kirken via inngangen på nordsiden, mot Munkegaten, og kan derfor stå i skjul bak søylene. De fleste begynner vandringen opp mot alteret fra tårnfoten omtrent midt i kirken, forteller kirketjener Sjur Olsborg.

Vestfrontplassen. De fleste brudepar som gifter seg i Nidarosdomen velger å gå helt fra alteret i øst og gjennom hele kirken for å ende opp på Vestfrontplassen.

Fra østskipet til Vestfrontplassen

Når brudeparet går ut sammen etter vielsen, får de som gifter seg i Nidarosdomen muligheten til en skikkelig langdistansemarsj, tvers gjennom hele kirken fra øst til vest.

- Mange brudepar velger å gå gjennom hele kirkerommet og ende opp på Vestfrontplassen, sier Olsborg.

Den aller korteste vandringen er i Heimdal kirke hvor bruden bare trenger 48 skritt før hun er framme ved alteret.

Kortest. I Heimdal kirke må bruden bare ta 48 skritt fra hun kommer inn i kirkerommet til hun er framme ved alteret.

Antall skritt opp kirkegulvet kirke for kirke

(oversikten gjelder de ti kirkene med flest bryllup i 2017)

Nidarosdomen 135 skritt – fra tårnfoten

Lademoen kirke 116 skritt

Ilen kirke 107 skritt

Moholt kirke 88 skritt

Tiller kirke 70 skritt

Havstein kirke 65 skritt

Lade kirke 62 skritt

Ranheim kirke 61 skritt

Kolstad kirke 50 skritt

Heimdal kirke 48 skritt

I tellingen er dørstokk og trappetrinn inkludert.

Langdistanse. Mange brudepar som gifter seg i Nidarosdomen velger å gå gjennom hele kirken når vielsen er slutt, fra østskipet og til vestskipet, og ut på Vestfrontplassen. Foto: Christine Schefte

Merethe Trøan prøvegikk kirkegulvet før bryllupet

Ryktene vil ha det til at trondheimsartisten Merethe Trøan, mest kjent for å representere Norge i den internasjonale Grand Prix-finalen i 1992 med melodien «Visjoner», prøvegikk flere kirker for å finne kirken i Trondheim med lengst kirkegulv da hun giftet seg i 2000.

Trøan, som i dag bor på Ottestad i Hedmark sammen med mannen Geir Atle Wiig Johansen, ler godt da vi forteller om ryktet.

Grand Prix-artist. Merethe Trøan fra Trondheim representerte Norge under den internasjonale finalen i Grand Prix i 1992 med «Visjoner». Hun giftet seg i Vår Frue kirke og prøvegikk kirkegulvet i forkant.

- Mendelssohn får det til å bruse i blodet

- Det stemmer at jeg prøvegikk et kirkegulv dagen før jeg giftet meg, men det var ikke for å telle antall skritt, men for å sjekke hvor langsomt jeg måtte gå for at bryllupsmarsjen til Felix Mendelssohn skulle vare hele veien fra kirkedøra til alteret. Vi giftet oss i Vår Frue kirke 16. september 2000 og jeg ville nyte orgelbruset lengst mulig. Avslutningen av bryllupsmarsjen er helt fantastisk. Musikken får det til å bruse i blodet så man blir helt euforisk, sier Trøan.

- Og øvingen ga resultater på bryllupsdagen?

- Jeg var litt nervøs og begynte å legge i vei opp gjennom midtgangen, men faren min, som jeg gikk arm i arm med, fikk bremset meg så vi fant det rette tempoet.

Bryllupsstoler. Nidarosdomen byr på staselige stoler for brudeparet under vielsen.

Tre gode tips for å skride opp kirkegulvet

- Hva er dine beste tips til bruder som skal skride opp kirkegulvet?

- De er: 1. Gode sko 2. Pust dypt inn før du begynner å gå og nyt øyeblikket. 3. Bær blomstene som et smykke, i den høyden.

- Hva med tempo og skrittlengde?

- Man må for all del ikke ha det travelt! Gå i samme tempo som når du rusler nedover Nordre gate en flott sommerdag og tar livet med ro, sier Trøan, som på hjemstedet er mest kjent som begravelsessanger.

- Men jeg synger også av og til i bryllup. Jeg pleier å etterkomme brudeparets sangønsker, men det kan virke som enkelte ikke har sjekket teksten nøye nok når de velger sang. Jahn Teigens «Det vakreste som fins" er nydelig, men når den første linjen begynner med «Jeg har ofte gått og tenkt på hva det var jeg gjorde galt» burde det kanskje ringe en bjelle. Dette er jo en sang om et oppbrudd, sier Trøan.

Oppbrudd. Jahns Teigens «Det vakreste som fins» er vakker, men fordi sangen handler om å bryte opp fra et forhold, egner den seg dårlig i brylluper, synes artisten Merethe Trøan, norsk Grand Prix-vinner i 1992. Foto: Kim Nygård.

Skal du gifte deg, men vet ikke hvor?

Her kan du se 360-bilde fra innsiden av 10 av Trondheims mest populære kirker:

Se 360-bilde fra Havstein kirke her

Se 360-bilde fra Nidarosdomen her

Se 360-bilde fra Strinda kirke her

Se 360-bilde fra Tiller kirke her

Se 360-bilde fra Lademoen kirke her

Se 360-bilde fra Ranheim kirke her

Se 360-bilde fra Ilen kirke her

Se 360-bilde fra Heimdal kirke her

Se 360-bilde fra Lade kirke her

Se 360-bilde fra Kolstad kirke her