Alle brudepar som har kirkelige vielser, sparer heretter flere tusen kroner i utgifter til prest, organist, kirketjener og leie av kirke. Det kan de takke en prest og en kantor i Sverresborg menighet for.

Se 360-bilde fra Havstein kirke her

Du kan se 360-bilde fra alle de 10 mest populære kirkene nederst i saken.

Bor paret i Trondheim, koster det ingenting å gifte seg i en kirke, uansett hvilken. Det er bare utenbys brudepar som heretter må betale for å bli viet i en kirke i Trondheim.

Dyrest. Fram til årsskiftet kostet det 11700 kroner å gifte seg i Nidarosdomen. Nå er det gratis for par bosatt i Trondheim. Foto: Christine Schefte

Nesten 12 000 kroner for en vielse i Nidarosdomen

Regningen, som tidligere gjaldt alle som bodde utenfor sognegrensene, var på 11 700 kroner i Nidarosdomen og rundt 8000 kroner i de øvrige kirkene i byen.

Ingen vet nøyaktig hvor lenge ordningen med at personer utenfor eget sogn må betale for kirkevielsen, har eksistert i Trondheim, men trolig er det snakk om mange tiår.

Årsaken til at ordningen opphørte ved årsskiftet, skyldes et initiativ fra sogneprest Hans Kristian Solbu og kantor Ingrid Smalås i Sverresborg menighet.

Gratis ja. Sogneprest Hans Kristian Solbu og kantor Ingrid Smalås (t.v.) i Sverresborg menighet sørget for at det fra nyttår er blitt gratis for brudepar å si ja foran alteret i kirkene i Trondhein. Fram til i år var bryllupsavgiften på 8000 - 12000 kroner. Her er de sammen med kirketjener Merete Thalberg i Havstein kirke.

- Urimelig ordning

- Vi har i mange år snakket om hvor urimelig denne ordningen var, ikke minst for brudepar, hvor en eller begge hadde bodd i sognet tidligere, og som ønsker å gifte seg i en kirke de følte en tilhørighet til.

Dessuten er det et faktum at for Kirkelig fellesråd, som krever inn betalingen, er utgiftene for en kirkevielse nøyaktig de samme om brudeparet er bosatt i eller utenfor sognet. Det var rett og slett en avgift vi syntes det var vanskelig å forsvare, sier sogneprest Hans Kristian Solbu og kantor Ingrid Smalås.

Avgiftsprotest. Sogneprest Hans Kristian Solbu og kantor Ingrid Smalås (t.v.) i Sverresborg menighet mente det var urimelig at brudepar som tidligere hadde vært bosatt i menigheten måtte betale for å bli gift i sin gamle kirke. Til høyre kirketjener Merete Thalberg ved Havstein kirke.

- Følte kirken fremsto som dyr og ekslusiv

At motstanden mot «vielsesavgiften» kom fra Sverresborg menighet er ikke tilfeldig. Havstein kirke har i mange år vært byens mest populære bryllupskirke, og flesteparten av brudeparene har vært utenfra sognet, og måtte betale for vielsen.

- Havstein kirke er passe stor, virker intim for en vielse og ligger flott til. Det føltes ukomfortabelt at vi for flesteparten av parene som vil gifte seg i den flotte kirken måtte kreve inn en avgift bare fordi de var bosatt et annet sted i Trondheim. Vi likte ikke at Havstein kirke fremsto som en dyr og eksklusiv kirke å gifte seg i, forteller sognepresten.

Bryllupsmesse på Kvilhaugen gård - se bildene!

Havstein kirke. Byens mest populære bryllupskirke. Fra nyttår er det blitt gratis å gifte seg både her og i de andre kirkene i Trondheim for par bosatt i Trondheim. Foto: Christine Schefte

- Kirkelige handlinger skal være gratis

Urimeligheten i utgiftene for å gifte seg i en kirke, er ikke det eneste de synes har vært problematisk med ordningen.

- Utgifter knyttet til en kirkevielse, er også i strid med et meget viktig prinsipp om at kirkelige handlinger skal være gratis. Det koster ingenting ekstra å holde dåp, konfirmasjon eller begravelse i kirken. Da skal du også kunne bli viet i en kirke uten at det koster deg en krone ekstra. Gjennom å sørge for at gratisprinsippet blir innført for alle kirkelige handlinger, kan det også bidra til å oppfylle en av hovedmålsettingene til Kirkelig Fellesråd om at flere må ta i bruk kirkelige handlinger, sier Solbu.

Prinsippsak. - Å ta betalt for å vie par, er i strid med prinsippet om at kirkelige handlinger skal vær gratis, sier sogneprest Hans Kristian Solbu i Sverresborg menighet

Vant frem i menighetsrådet, deretter i Kirkelig Fellesråd

Etter å ha vært opptatt av saken i lang tid, bestemte sognepresten og kantoren seg i fjor vår for å ta opp saken i menighetsrådet i Sverresborg. – Rådet var helt enig med oss og ga sin tilslutning til forslaget om gratis vielser omtrent uten diskusjon, sier Solbu.

Deretter ble forslaget om å sløyfe fremmet for Kirkelig fellesråd som behandlet saken i juni i fjor. – Inntektene fra de kirkelige vielsene i Trondheim utgjør samlet flere hundre tusen kroner i året, så jeg hadde i utgangspunktet trodd at dette var et kontroversielt forslag, men det var omtrent ingen innsigelser i det hele tatt i fellesrådet, forteller sognepresten.

Her kan du se 360-bilde fra innsiden av 10 av Trondheims mest populære kirker:

Se 360-bilde fra Havstein kirke her

Se 360-bilde fra Nidarosdomen her

Se 360-bilde fra Strinda kirke her

Se 360-bilde fra Tiller kirke her

Se 360-bilde fra Lademoen kirke her

Se 360-bilde fra Ranheim kirke her

Se 360-bilde fra Ilen kirke her

Se 360-bilde fra Heimdal kirke her

Se 360-bilde fra Lade kirke her

Se 360-bilde fra Kolstad kirke her

Har du fortsatt ikke fått nok om bryllup? Her er enda flere artikler: