HUAWEI P20 Pro

Ca. pris Kr. 8400.-

Skjerm: 6,1" AMOLED

-oppløsning: 2240x1080

CPU: Kirin 970

Arbeidsminne (RAM): 6 GB

Lagringsplass: 128 GB

Minnekortstøtte: Nei

Batteri: 4.000 mAh

Lader: Huawei SuperCharge, 22,5W

Ladeport: USB-C

Vanntett: Ja (IP67)

Lydutgang: Nei

Fingeravtrykksleser: Ja

Annet: IR-sender, fingeravtrykksleser

Kamera, bak: 40Mp (f/1,8) + 20Mp monokrom (f/1,6) + 8 Mp tele (f/2,4)

Kamera, foran: 24 Mp, f/2,0

Smak litt på denne: Huawei P20 Pro med 128GB lagringsplass koster i underkant av 8500 kroner her i Norge. iPhone X med bare 64 GB koster i overkant av 10,000 kroner. Nå skulle man i utgangspunktet tro at en mobil som koster 1500 kroner mer også er bedre. Men slik fungerer ikke mobilmarkedet lenger. Noe har skjedd.

De tre største aktørene på mobilmarkedet i dag heter Apple, Samsung og Huawei. Apple og Samsung har i en årrekke hatt monopol på flaggskipene i bransjen. Både Motorola og HG lager gode mobile. Ingen tvil om det, men det er ikke til å komme unna at Apple og Samsung har dominert markedet med sine respektive operativsystemer iOS og  Android.

Stiftsgårdparken i Trondheim: Vi kan ikke få rost kameraet på P20 Pro nok. Det er i en klasse for seg selv når det kommer til lys og skygger.

For et par år siden kom en kinesisk utfordrer inn fra sidelinjen med modeller som mellomklasseserien Honor og proff-serien Mate Pro. Her i Adresseavisen har vi anmeldt mobiltelefoner siden 2001 og har vært vitne til en forrykende utvikling i bransjen. Produsenter som tidligere var markedsledere (ja, det er deg vi ser på nå, Nokia) har måttet gi tapt for mektige Apple og senere Sør-Koreanske Samsung.

Tre knallgode på rad

Ting skjer raskt i denne bransjen, men aldri før ha vi sett en utfordrer så til de grader komme inn fra sidelinjen og nesten egenhendig kuppet markedet med en rekke modeller som ikke bare er langt billigere enn de to stores, men som også kan konkurrere på både kvalitet og innovasjon. Huawei har i løpet av bare noen få år gått fra å være en fotnote på det norske mobilmarkedet til å bli en av de aller største. Fjorårets Huawei Mate 10 Pro ( selskapets flaggskipmodell)  var en fantastisk god mobil som kunne friste både med en overkommelig pris, lynrask lading og en enestående batterikapasitet. Vi likte den fryktelig godt og belønnet den med terningkast seks.

Men Huawei Mate 10 Pro var på mange måter en mobile fra «forrige» generasjon. Skjermen dekket ikke hele fronten ( slik det gjerne skal være i 2018) og den hadde sine svakheter på visse punkter (du kan lese hele anmeldelsen HER).

Med Huawei P20 Pro, derimot, så har den kinsesiske mobilprodusenten tatt igjen sine to argeste konkurrenter på alle områder. Dette er rett og slett en fantastisk god mobil, og fullstendig uten noen umiddelbare svakheter. P20 Pro er etter vår mening en bedre mobil enn både Samsung Galaxy S9 og iPhone X. Og dette er hvorfor:

- Batterikapasiteten er eventyrlig.

- Kameraet er det beste i en smartmobil - noensinne.

- Den er lynende rask

Vi har mange flere punkter på lager, men disse tre er de viktigste argumentene du skal ta med deg om du skal kjøpe ny mobil.

Batteri, schmatteri...

La oss starte med batteriet. Vi har i Adresseavisen fra før av testet både Honor 8 (Huaweis Honor-serie er forøvrig et godt valg om du skal kjøpe mellomklasse-mobil), Mate 9 Pro og Mate 10 Pro.  Felles for dem alle er at batterikapasiteten er langt bedre enn mobiler fra andre produsenter det er naturlig å sammenligne med. P20 Pro på sin side overgår selv det imponerende batteriet fra Mate 10 Pro. Etter å ha brukt P20 Pro aktivt i godt og vel en uke så har vi måttet lade batteriet kun tre ganger.

Tre ganger!

På èn uke!

Dette er batteri-magi hva mobiltelefoner gjelder. Og i løpet av denne uken har vi tatt i bruk det energikrevende kameraet mange ganger, vi har sett film på Netflix og vi har surfet på nettet i timesvis. Likevel, fortsatt tikker og går P20 Pro like kjapt som om den skulle være fulladet. Vi har til og med kunnet bruke mobilen til samtaler og tekst i nesten en time etter at mobilen varslet om at nå er det sannelig på tide å lade her, folkens.

Beste mobilbatteri noensinne? Absolutt ja.

EMUI: Huaweis grenesnitt som ligger over Android kalles EMUI og er en sann fryd å tilpasse din egen smak. Borte er også nesten all bloatware og andre irriterende apper du aldri bruker.

Camera obscura

Så har vi kameraet da. Eller kameraene, for å være korrekt. Og det er ikke mulig å snakke om kameraet uten å nevne Huaweis Kirin 970-prosessor som har sin egen NPU-brikke dedikert til kunstig intelligens. For å si det på en enkel måte; kameraet i P20 Pro «vet» hva det ser. Den kan gjenkjenne forskjellige «scener» som «landskap i solnedgang», «matretter», «kjæledyr», «selfie», «konsert» og en drøss med andre.  I tillegg så kan den «lære seg» stadig nye motiver etter hvert som du tar stadig flere bilder.  Den tar også de beste nattebildene vi noensinne har sett på et mobilkamera. Vi vil gå så langt som å si at P20 Pro er den første smartmobilen som kommer med et proff-kamera som på lang vei kan erstatte et langt mer kostbart digital-kamera fra de store produsentene.

Når det kommer til video så imponerer også P20 Pro stort. Krystallklar video og stabilisering i full HD. Og det at du kan fange supersakte film (960 bilder i sekundet i 720p-oppløsning) er bare herlig. Ja, vi vet at også Sonys og Samsungs toppmodeller gjør dette, men da får du ikke de knallgode bildemulighetene på kjøpet.

Kunstig intelligens: Vi gjorde alt vi kunne for å få dette bildet så uskarpt som mulig, men den kunstige intelligensen i P20 sørget likevel for at bildet ble bra.

Speedy Gonzales

Så må vi snakke litt om farten. Huawei P20 Pro er den kjappest mobilen på denne planeten. Noe annet blir feil å si. Responstiden fra du berører skjermen til appen er åpen er bare imponerende - uansett hvor mange apper du har åpne.  Og alt du kan finne av grafikktørste spill der ute klarer den med bravur.

Vi er fullstendig klar over at alt dette høres ut som en lovsang til Huawei, men når sant skal sies, når en mobil så til de grader som dette imponerer, så skal en være bra surmaga for å pirke i de få feilene som faktisk finnes. Men for all del, la oss være gretne, gamle gubber for en liten stund og se på hva som faktisk ikke er verdt å bejuble i P20 Pro.

Bluetooth og lydutgang

Det er det. Disse to faktorene var også ankepunket i vår anmeldelse av Mate 10 Pro og vi er fullstendig klar over at den tradisjonelle mini-jack' en for hodetelefoner hører fortiden til, men vi er nå engang fryktelig glad i muligheten til å bare plugge saker og ting inn slik at de bare virker uten bruk av dongler og adaptere.

Når det gjelder Bluetooth så har dette desverre vært et tilbakevendende problem med de fleste Huawei-modeller vi har testet. Spesielt når det gjelder å koble seg til bilens multimedia-system. Her har Huawei-telefonene en lei tendens til å bare koble seg av, samt nekte å oppgi informasjon på bilens display over hva som strømmes mellom de to enhetene. Og P20 Pro byr på nøyaktig de samme utfordringene - uansett bilmodel og årstall. Oppkobling mot f.eks. trådløse høytalere som er plassert i nærheten. Med Ultimate Ears' UE Boom, JBL Go og Marshall Kilburn fungerte det som det skulle. Sony's monster-høytaler GTKXB60 derimot, slet vi litt med oppkobling til.

Men alt dette er flisespikkeri på en smartmobil som tross alt leverer kvalitet i toppklassen. Alle moderne smarttelefoner har en og annen irritasjon som brukerne må lære seg å leve med, og P20 Pro leverer etter vårt skjønn den minste irritasjonen kontra pris og kvalitet på mobilen forøvrig.

Fingeravtrykk: Vær obs på at den blanke baksiden på P20 Pro er en fingeravtrykkmagnet uten sidestykke. Men du verden så lekker den er.

I'm too sexy for my phone

Så har vi utseende og design da. P20 Pro er uten tvil den lekreste mobilen fra Huawei så langt. Desingmessig ikke så langt unna iPhone X med den nå så velkjente «leppa» på toppen der kameraet sitter. Du har også en liten sort ramme helt nederst der fingeravtrykkleseren sitter, men denne har nå blitt såpass tynn og useelig at hele mobilens front oppfattes som en enste stor trykksensitiv skjerm. Vær obs på at mobilen er usedvanlig glatt på baksiden, så en myk og gjennomsiktig case er så absolutt å foretrekke.

Om vi nå skal trekke en konklusjon etter en uke med P20 Pro så er det at dette er den råeste og beste smartmobilen vi noensinne har testet. Huawei Mate 10 Pro imponerte som sagt stort, men dette er et kvantesprang - ikke minst hva kameraet gjelder. Og med tanke på at en Samsung Galaxy S9 vil koste deg i underkant av 10,000 kroner og en iPhone X i overkant av den samme summen, så er drøye 8500 kroner sannelig ikke å si noe på.

Huawei P20 Pro er en mastadont i mobilsammenheng og et kraftig varsko her til både Samsung og Apple. Vi tippet at om Huawei klarer å opprettholde denne rivende innovasjonen de neste to generasjonen så snakker vi total markedsdominans på Android-markedet her.