- Yachten kom til oss mandag 4. juni, og er meldt inn til Trondheim hvor den har base, sier havnekaptein Svein Fagerdal i Trondheim Havn til Adresseavisen.

Adresseavisen meldte mandag at superyachten «Lady M II» er i trøndersk farvann. Avisen gjenga da informasjon fra yachtsiden Clubyacht om at båten er eid av den russiske oligarken Alexei Mordashov. Dette medfører ikke riktighet. Ifølge andre nettsteder, blant annet Superyachtfan, skal russeren være eier av en annen yacht, nemlig «Lady M».

Den andre yachten med nesten samme navn kan blant annet leies for nærmere 1,5 millioner i uka. Flere britiske medier, og norske, har tidligere skrevet at den britiske forretningsmannen Lord Michael Ashcroft har vært på reise med «Lady M II». I fjor skal han ha vært på ferie i Troms med yachten, meldte Folkebladet og Nordlys.

Privatfly på Værnes

Superyachten «Lady M II» ble mandag morgen observert i sjøen ved flystripa på Værnes, og utpå ettermiddagen forflyttet den seg til Tautra og flere andre steder i Trondheimsfjorden. Ifølge Trondheim Havns oversikt kom yachten fra London, og den skal ha Trondheim som havn frem til torsdag morgen.

Selv om yachten likevel ikke tilhører Mordashov, har det de siste dagene stått et privatfly eid av Mordashovs selskap Severstal parkert på Trondheim lufthavn, Værnes. Det viser en oversikt fra Flightradar 24.

En luksusjet eid av russerens selskap Severstal lander på Trondheim lufthavn, Værnes. Foto: Birger Moksnes

Privatflyet, en Bombardier Challenger 350, lettet fra Kazan i Russland 7. juni og landet på Værnes samme dag. Flyet har nå forlatt Værnes.

Mordashov ble i 2016 Russlands rikeste mann, ifølge Bloomberg. Formuen var den gang på 15,7 milliarder dollar. Tittelen Russlands rikeste er i ettertid overtatt av Vladimir Lisin.

- Ønsker diskresjon

Det er Superyacht Services ved Alex B. Grieg som er yachtens skipsagent i Norge. Deres rolle er å hjelpe til med kai- og matbestillinger samt annen logistikk.

- Alle seilasene er godkjent av myndighetene, og de følger samme regelverk som handelsfartøyer. Men jeg vil ikke uttale meg om hvor yachten skal. De ønsker diskresjon, og det må vi respektere, sier Arnfinn J. Seim junior i Superyacht Services til Adresseavisen.

De siste årene har selskapet opplevd en økende pågang fra slike turister.

God plass: Yachten har plass til elleve gjester, i tillegg til et mannskap på opptil tolv personer.

- Generelt sett er det et økende marked for luksusturisme i Norge. Vi hadde et dusin yachter i landet i fjor, og to av dem var i Trondheim. Det er et snevert marked, men det virker som flere søker alternativer til å ligge i Monaco.

- Søker naturopplevelser

Ifølge Seim finnes det rundt 2000 superyachter i verden.

- En forsvinnende liten andel av dem kommer hit. De som gjør det, søker naturopplevelser. Tilbakemeldingene vi får, går på de norske fjordene og landskapene.

Dyrt: Det koster nærmere 1,5 millioner kroner i uka å leie «Lady M II».

Superyachter utgjør en liten del av omsetningen for agenten, men Seim er opptatt av at turistene mottar den beste service mens de er i Norge.

- Generelt er yachtene svært opptatt av å følge norsk regelverk til punkt og prikke. «Lady M II» er intet unntak i så måte. Vi er opptatt av at yachtene mottar den beste service og at myndighetenes krav til seilas i norske farvann overholdes på beste måte.