Hjemme i boligen sin i Trondheim ligger en mann i 40-årene og sover sammen med resten av familien. Det han ikke vet, er at spesialgruppen fra Trøndelag politidistrikt har fulgt med på aktiviteten hans på nettet og snart skal troppe opp på døra hans med beskjed om at han er siktet for nedlasting av overgrepsvideoer av barn.

Aksjonsmøtet

Fire dager tidligere sitter fem etterforskere fra den nye etterforskningsgruppen Sobi (seksuelle overgrep mot barn på internett) inne på et møterom ved politihuset i Trondheim. De ser på en storskjerm med bilde av den siktede 40-åringen, hans hus og et kart hvor boligen er plottet inn. Etterforskningsleder John Marius Nielsen er førstemann som tar ordet under aksjonsmøtet, hvor pågripelsen av mannen planlegges i detalj.

Her gjennomfører etterforskningsgruppen Sobi et aksjonsmøte ved politihuset i Trondheim, hvor de planlegger pågripelsen av en mann i 40-årene. Tre av etterforskerne er sladdet fordi de ønsker å være anonyme. Til venstre sitter etterforsker Cathrine Martinsen. Etterforskningsleder John Marius Nielsen sitter på enden av bordet.

- Dette er NN (navnet på siktede journ.anm.). Vi har avdekket at det er delt overgrepsmateriale fra hans IP-adresse, men han har ikke vært aktiv den siste tiden, sier etterforskningslederen.

- Vi stiller med seks personer i denne aksjonen, og oppdraget blir pågripelse på bopel og ransaking der. Vi må også innom hans arbeidsplass og eventuelt gjøre databeslag der også.

Nielsen ber gruppen forberede seg på at det kan være både barn og partner i huset under pågripelsen. Det kommer også frem under møtet at Støttesenteret for fornærmede i straffesaker ved politihuset, står parat for å hjelpe mannens nærmeste om det skulle bli behov.

- Om det er barnerom i boligen, er det mulig at vi må be om bistand fra krimteknikere med kriminalsøkshund også, sier etterforskningslederen videre.

Fjerde pågripelse

Adresseavisen omtalte etterforskningsgruppen Sobi for første gang i mars. Gruppen jobber i hele Trøndelag politidistrikt og målretter sin innsats mot personer som laster ned, deler og oppbevarer overgrepsmateriale. De monitorerer nettet på en slik måte at de kan identifisere disse personene ved hjelp av IP-adresser. Pågripelsen av mannen i 40-årene blir gruppens fjerde.

I og med at det er så mange som laster ned og deler overgrepsmateriale av barn også i Trøndelag, har gruppen en prioriteringsliste som styres av en forutgående risikovurdering av hver enkelt mistenkt som de plukker ut under monitoreringen.

Marianne Høyer er politiadvokaten som er tilknyttet prosjektgruppen Sobi (seksuelle overgrep mot barn på internett).

- De vi mener det er størst sjanse for at vil begå fysiske overgrep selv, vil vi pågripe og opprette straffesaker mot fremover, konstaterte politiadvokat Marianne Høyer, etter at Sobi-gruppen slo til mot en barneskolelærer torsdag 15. mars.

- Det er tunge avhør

I forkant av den planlagte pågripelsen av mannen i 40-årene, har en av etterforskerne gjort observasjoner ved boligen hans. Dette blir gjennomgått under aksjonsmøtet. Gruppen blir enig om kjørerute og hvor de skal parkere under aksjonen. Deretter fordeler etterforskningsleder Nielsen oppgavene. Analytiker Eskild Røen og politioverbetjent Jostein Dahlø, skal stå for fotografering, ransaking og sikring av datautstyr, mens etterforsker Cathrine Martinsen blir en av to etterforskere som skal stå for pågripelse og inntransport til politihuset – hvor han skal avhøres.

Politibetjent John Marius Nielsen er etterforskningsleder for Sobi-gruppen, som til nå har pågrepet fire menn siden i vinter.

- Temaet for disse avhørene er sårbare for de siktede som sitter der. Det er tunge avhør – for det er alvorlig det vi snakker om. Ofte blir også siktedes omgangskrets og familie kalt inn til avhør. Dette er personer som er preget av situasjonen, og for mange forandrer en slik sak livene deres. Vi behandler alle involverte med respekt – uansett om du er siktet eller fornærmet, sier Martinsen til Adresseavisen.

31-åringen har tidligere jobbet med vold og sedelighetssaker, men var også med under daværende Sør-Trøndelag politidistrikts «Operasjon Duck», som startet våren 2015. Denne opprullingen har så langt ført til 13 rettskraftige dommer bare i Trøndelag. 23 prosent av mennene ble dømt for faktiske seksuelle overgrep. Når muligheten for å søke seg til prosjektgruppen Sobi kom, tok Martinsen den.

- Tøft, men en jobb

- Jeg ønsker å jobbe med dette, fordi det er et veldig viktig saksområde. Barna som er rammet, som blir misbrukt, filmet og tatt bilde av, har veldig ofte ikke en stemme. Det er viktig å ta vare på dem. Barn er noe av det viktigste vi kan jobbe med. De er fremtiden vår og det føles viktig og givende å holde på med dette, sier Martinsen.

- Jobben din innebærer at du må se på overgrepsmateriale av barn. Er det tøft?

- Selvfølgelig er det tøft, men samtidig er det en jobb. Det går inn på en, men vi får god oppfølging, sier hun.

Før aksjonsmøtet avsluttes denne fredagen, blir Sobi-gruppen enig om å slå til mot mannen på en bestemt dato.

Tidligere dømt

Like etter klokken 07.00 denne dagen, glir porten til politihusets kjellergarasje opp. En sivil politibil kommer til syne. Det er Cathrine Martinsen og makkeren som er på vei mot boligen til mannen i 40-årene. De drar i forveien for å observere. Noen minutter senere starter også John Marius Nielsen og Jostein Dahlø fra politihuset. Adresseavisen er med i baksetet.

- Hvorfor er denne mannen på prioriteringslista deres?

- Han er far til flere unger – det er én av årsakene, sier Nielsen, mens han kjører.

Tidlig på 2000-tallet slo politiet også til mot mannen. Det endte med dom for nedlasting og lagring av ca. 750 overgrepsbilder av barn. Dommen ble omtalt av Adresseavisen.

At mannen tidligere er straffet for nedlasting og oppbevaring av overgrepsbilder, er også en del av risikovurderingen, opplyser etterforskningslederen.

Pågripelsen

Dommen fra tidlig på 2000-tallet ble også omtalt av Adresseavisen. Mannen hadde lastet ned og lagret ca. 750 overgrepsbilder, og erkjente straffskyld i retten.

Også sist gang politiet slo til mot ham, skjedde det tidlig på morgenen. Etterforskerne ransaket boligen og arbeidsplassen hans og beslagla datautstyr. Etter å ha brukt et gjenopprettelsesprogram, fant de overgrepsbildene på en av harddiskene. Tilståelsessaken endte med en dom på 45 dagers betinget fengsel og 10 000 kroner i bot.

Over ti år senere går nå fire personer fra Sobi-gruppen over gårdsplassen til mannen og bort til huset hvor han nå bor sammen med partner og barn. Det er rolig i villastrøket når de ringer på hos ham. Etter en liten stund åpner mannen døren i bar overkropp. Han virker nyoppstått. Etter å ha håndhilst på politiet, får han se to dokumenter: Rettens beslutning om ransaking samt pågripelsesbeslutningen fra påtalemyndigheten. Han får også vite at han er siktet for brudd på straffelovens paragraf 311, som følge av nedlasting av overgrepsvideoer av barn.

- Reagerer med vantro

Politifolkene går etter dette inn i boligen. Etter vel ti minutter kommer Sobi-etterforskerne ut igjen med mannen mellom seg. Pågripelsen har skjedd uten dramatikk og de bruker ikke håndjern. Politioverbetjent Jostein Dahlø og en av de andre etterforskerne blir sittende med den siktede i flere minutter inne i den sivile politibilen.

Her har politigruppen Sobi pågrepet en mann i Trondheim. Aksjonen skjer hjemme hos ham. Mannen (t.v.) er siktet for å ha lastet ned overgrepsvideoer av barn, men nekter straffskyld. Han blir førtn in i en sivil politibil av to etterforskere Foto: Morten Antonsen

Dahlø, som senere skal bevare og sikre data- og lagringsutstyret i boligen før det beslaglegges og fraktes til politihuset for gjennomgang, tar en prat med den pågrepne om hvor utstyret ligger, samt om hvilke passord han bruker.

- Han var medgjørlig. I slike samtaler er det viktig å formidle at vi verken dømmer eller fordømmer noen. Jeg forklarer også at jeg jobber like hardt for å etterforske om folk er uskyldig som skyldig i noe, sier Dahlø til Adresseavisen, etter at den pågrepne mannen er kjørt inn til politihuset for avhør.

Kort tid etter, starter en bil i gårdsplassen. Det er partneren til den siktede som forlater boligen med barna i bilen.

- Hvordan reagerte hun på at dere kom?

- Med vantro. Hun har naturlig nok et stort informasjonsbehov, men det er begrenset hva vi kan si om saken. Hun er gjort kjent med at vi ønsker et avhør av henne og har fått informasjon om hva hun skal avhøres om, sier John Marius Nielsen.

Søker etter biologisk spor

Når huset er tomt, starter etterforskningsgruppen ransakingen. De finner raskt ut at det er barnerom i huset, og da blir også kriminalteknikere tilkalt. De kommer etter kort tid med kriminalsøkshunden Sid. I Norge finnes det totalt fem slike politihunder, som er trent til å markere på blant annet spor av blod og sæd. Det er det siste etterforskerne er interessert i å få et svar på.

Etter at kriminalteknikerne har gjort seg ferdig på barnerommene, slipper Sobi-gruppen til igjen. Bagasjerommet på den sivile politibilen fylles deretter med datautstyr, som Dahlø den kommende tiden skal gjennomgå. Dette for å avdekke om siktede har drevet med nedlasting, oppbevaring og deling av overgrepsmateriale - eventuelt chatting med andre personer.

Etter å ha jobbet rundt tre timer i boligen, er etterforskerne fortsatt ikke ferdige. Nå går turen videre til den pågrepne mannens arbeidsplass. Når de kommer frem til bygget et annet sted i byen, banker John Marius Nielsen på døren og går inn.

Etter å ha ransaket boligen til mannen i 40-årene, drar Sobi-gruppen videre til mannens arbeidsplass i Trondheim. Der beslaglegger de enda mer datautstyr, som skal gjennomgås. Det er Jostein Dahlø fra politidistriktets avsnitt for digitalt politiarbeid og analytiker Eskild Røen (t.h.) som bærer beslaget.

Der får han kontakt med en av siktedes kollegaer, som presenteres for ransakingsbeslutningen. Etter en times ransaking, kommer politifolkene ut med enda mer data- og lagringsutstyr, som må gjennomgås.

Fengslingsmøtet

Onsdag klokken 09.00, etter et opphold i politiets glattcelle, føres den siktede mannen inn i fengslingssalen «Tårnet» i Sør-Trøndelag tingrett. Politiadvokat Marthe Kulset Dahl begjærer ham fengslet i to uker, og begrunner det med faren for at han på frifot vil kunne forspille bevis. Sobi-gruppen har ikke rukket å gjennomgå det store databeslaget før fengslingsmøtet. Siktelsens to poster baserer seg derfor på at mannen i mars skal ha lastet og delt 22 overgrepsvideoer av barn. Han er også siktet for oppbevaring av dette materialet, opplyser politiadvokaten.

Den siktede selv vil ikke intervjues av Adresseavisen etter fengslingsmøtet, men forsvarer Tore Angen har følgende kommentar:

- Han nekter straffskyld.

Ifølge fengslingskjennelsen fra tingretten, har mannen i avhør erkjent å ha lastet ned straffbart materiale ved bruk av et fildelingsprogram. Han hevder imidlertid «at han ikke mente å gjøre det», og at det fulgte med overgrepsmateriale da han lastet ned en «fil-pakke». Retten mener at det er sannsynlighetsovervekt for siktede handlet med forsett da dette skjedde, og mener det er fare for at mannen på frifot vil kunne fjernslette eventuelt mer overgrepsmateriale - før politiet rekker å sikret dette. Dommeren mener også at det er fare for påvirkning av eventuelle vitner. Han varetektsfengsles derfor i to uker med brev- og besøksforbud. Forsvarer Angen opplyser at kjennelsen vil bli anket til lagmannsretten.

Etterforskningsleder John Marius Nielsen opplyser at politiet ikke har noen konkret mistanke om at mannen har begått lovbrudd mot sine egne barn.

- Kommer Sobi-gruppen til å foreta flere pågripelser i tiden som kommer?

- Åpenbart. På grunn av vår arbeidsmetode og de verktøyene vi har, bør ingen i Trøndelag føle seg trygge hvis de holder på med denne typen kriminalitet.