I løpet av de tre siste årene, er 436 barn og unge henvist til Rikshospitalet for utredning av transseksualitet.

- Det har vært en voldsom økning av henvisninger. Det er verdt å spørre seg hva årsaken kan være. Men hvor mange av de henviste som har fått eller får diagnosen etter utredning, har vi har dessverre ikke tall på, sier overlege Anne Wæhre ved Nasjonal Behandlingstjeneste for transseksualitet.

Wæhre leder teamet for kjønnsidentitetsutredninger av unge (KID-Teamet) etter at behandlingsenheten i 2017 ble delt en voksenavdeling og en avdeling for pasienter under 18 år, der særlig unge jenter står for økningen i bunken for henvisninger. Av de 174 unge som ble henvist i fjor, var det dobbelt så mange jenter som gutter. Men hvor mange som kvalifiserer til diagnose, er det altså ingen som vet.

- Jeg er enig i at det er kritikkverdig at vi ikke har oversikt over hvor mange som får behandling. Vi holder nå på å bygge opp et register så vi får en bedre oversikt i fremtiden. Men det er et ressursspørsmål, og alt tar tid, sier Wæhre. Ifølge Wæhre skyldes registreringsvanskelighetene at nyhenvisninger registreres når de mottas, mens vurdering mot behandling eller avslag vil følge senere.

Heller ikke for den voksne gruppen finnes det en oversikt over hvor mange som årlig får behandling for transseksualisme i Norge, eller hvor mange som får avslag.