Tirsdag ettermiddag sitter 18-åringen Aref på flyet til Kabul. Han ble ikke trodd av Utlendingsnemnda (UNE).

Adresseavisen har tidligere skrevet om Aref (18) fra Levanger. Han er en av rundt 35 oktoberbarn som ble fratatt muligheten til å få saken sin behandlet på nytt. Årsaken er at UNE endret sikkerhetsvurderingen av området han kommer fra.

Tatt av PU

Aref, bosatt på Leira asylmottak på Levanger, fikk avslag på søknaden om opphold høsten 2017. Han har søkt om en omgjøringsanmodning, og hadde derfor utsatt iverksettelse av utsendelse fra Norge.

Siden februar i år har han meldt seg for lokalt politi en gang i uka. Mandag tok han toget fra Levanger til Verdal.

Klokken tolv fikk han den nedslående beskjeden om at han hadde fått avslag på omgjøringsanmodningen sendt til UNE.

- En person fra støttegruppa har alltid vært med han, men dessverre ikke denne gangen, sier Tore Strugstad fra Steinkjer.

Han har kjent Aref over tid, og fungerer som fullmektig, det vil si at han hadde fullmakt i avtalerettslig sammenheng.

- Avtalen med Aref var at han skulle ringe meg så snart han hadde vært på lensmannskontoret, for å gi beskjed om hvordan det hadde gått. Da han ikke ringte, tok jeg kontakt.

På telefon spurte Strugstad Aref om det gikk bra. Han fikk nei til svar.

- PU tok telefonen, og ga beskjed om hva som hadde skjedd. Jeg ringte tilbake litt senere. Da klarte ikke Aref å si noe. Han bare gråt, forteller Strugstad, som ikke hadde fått beskjed på forhånd om at dette ville skje.

Ukjent adresse

Støttegruppa trodde først at gutten skulle transporteres til Politiets utlendingsinternat på Trandum og videre til Afghanistan tirsdag. Beskjeden fra Trandum var at han ikke var der.

- Han ble holdt på skjult adresse til tirsdag. Vi var fortvilte, fordi vi ikke fikk kontakt med han, forteller Strugstad.

I søknaden til UNE kommet det frem en rekke nye opplysninger i saken til Aref. Han har blant annet fortalt Strugstad om hendelser i barndommen som støttegruppa mener bør gi grunnlag for opphold på humanitært grunnlag.

Adresseavisen har lest søknaden, men velger å ikke gjengi detaljer, av hensyn til Aref.

Asylintervju via Skype

I søknaden bes det også om at Aref blir gitt et nytt asylintervju. Det vises til at Aref ble intervjuet via Skype. Hans oppnevnte representant hadde meldt forfall på grunn av sykdom, og setterepresentanten hadde aldri møtt Aref før.

- Det er ikke mulig å få ut nødvendig informasjon fra en traumatisert ungdom i denne settingen, vises det til i søknaden.

At den egentlige historien til Aref ikke kom frem i asylintervjuet, mener de har fått fatale følger for han.

- Vi ber i anmodningen om at Aref blir innkalt til nemdmøte slik at han kan få sjansen belyse alle siden av saken sin i et nytt intervju. Det ønsket ikke UNE. I stedet ble også denne saken avgjort av nemdleder alene, sier Strugstad, som betegner hele prosessen som en systemsvikt.

SE HER: Nærmere halvparten av alle afghanske barn går fortsatt ikke på skole, viser ny rapport. Krig, fattigdom og kjønnsdiskriminering er årsaker

Ikke troverdig

UNE skriver i avslaget at de mener klagerens forklaring om sin bakgrunn familie og nettverk ikke er troverdig. De mener Aref ikke har bidratt til å opplyse om spørsmål knyttet til sin familie.

- Vår generelle erfaring er at et stort antall afghanske mindreårige som har søkt asyl i 2015 har opplyst at en eller begge foreldrene er døde, at de ikke har kjennskap til utvidet familie og at de ikke har kontakt med noen, står det i avslaget.

Uheldig: Afghanske Aref mistet muligheten til å søke om «oktoberbarn-status» da UNE fjernet UDIs henvisningen til internflukt. Nå er han sendt til Afghanistan.

Det vises til at kommunikasjonsteknologi i Afghanistan er godt utbygd. Det vises også til at Aref er «venn» på Facebook med et stort antall personer, både i Afghanistan og Norge.

Nyheter fra Afghanistan søndag: 19 drept i selvmordsangrep øst i Afghanistan

UNE setter opplysninger gitt av Aref opp mot informasjonskilder de selv benytter, og mener ut ifra det at hans forklaring er lite troverdig.

- UNE viser til at selv om klageren opplevde asylintervjuet som følelsesmessig tungt, så ga han uttrykk for at gjennomføringen hadde gått bra, står det.

Fikk ikke utsettelse

Som en siste mulighet, bad støttegruppa tirsdag morgen Oslo byfogdembete om en midlertidig forføyning, som er en betegnelse for en midlertidig rettsavgjørelse der de kan utsette uttransport i påvente av en mer omfattende rettsak.

Dommeren ga UNE frist til 20. juli for en uttalelse, og dermed gikk uttransporten som planlagt.

- Intervallet mellom pågripelse til utsendelse var så kort at vi i støtteapparatet ikke fikk mulighet til å områ oss, sier en skuffet Stugstad.

Også advokat Seiran Ahmadi er skuffet over dommerens kjennelse i saken.

- Byfogdembete har i prinsippet mulighet til å fatte et vedtak uten at motparten ble hørt. I denne saken sa dommeren at saken var for komplisert, og at motparten måtte få komme med bevis i saken, sier Ahmadi.

Eneste mulighet nå er å stevne UNE, slik støttegruppa til den afghanske jenta Farida har gjort.

- Vi skal ta stilling til det onsdag, opplyser Ahmadi.

SÅ DU DENNE?: «Oktoberbarna» Nusratali (17) og Mohammad (17) er avventende til nyheten om at de nå kan få asylsøknaden sin behandlet på nytt

Adresseavisen har vært i kontakt med Politiets utlendingsenhet (PU) De kan av personhensyn ikke bekrefte eller avkrefte at Aref tirsdag ettermiddag blir sendt tilbake til Afghanistan.

- Vi kan først gi en bekreftelse når han er overlevert til landets myndigheter, opplyser informasjonsavdelingen.

Rett før flyet til Istanbul og Kabul letter fra Gardemoen, kommer det en sms fra Tore Stugstad.

- Aref ringte fra flyplassen. Han sa han hadde overnattet i Trondheim fengsel, og at han ikke fikk ringt til noen. Dette er veldig vondt, sier Strugstad, og legger til:

- Hvis ikke Aref sin sak kvalifiserer til opphold på humanitært grunnlag, så gjør ingen saker det.