Minneord Stein Harry Angen


Stein Harry Angen døde 21. august , 73 år gammel. Han var født 16. mai 1947 i Trondheim. I løpet av de snart 40 årene vi kjente hverandre kan jeg telle på ei hånd de gangene han brukte ordet «Nei». Siste gangen vi snakka sammen var 7. juli i år. Jeg var på besøk i hjembygda. Bilbatteriet mitt var flatt. Om han visste råd? Selvfølgelig. Nabo Stein Harry visste da som ved alle tidligere anledninger, råd. Den egenskapen demonstrerte han tydeligst da hans nabo, min søster ble alvorlig sjuk. Han henta post og måka snø. Ja, han utstyrte sågar fugleburet utafor stuevinduet hennes med kamera og kabel slik at hun om våren kunne følge med på fuglefamilienes gjøren og laden; som adspredelse i en trasig hverdag.
Sjøl om Stein Harry hadde vokst opp ved kysten og var vant til båter og brygger så ble han utrulig raskt ålbygg. Kanskje fant han suset fra Gaula like beroligende som lyden av Atlanterhavet som slo mot svaberga på hans barndoms Skjærvøy? Eva som hadde lærerpraksis på skolen på Skjærvøya i skoleåret 1968/1969 foreslo at de to skulle inngå en livsvarig avtale. Og Stein Harry sa ja og ble med til Ålen. Her engasjerte han seg raskt i bygda-samfunnet; i lokalpolitikken, i etablering av barneparken, og med verv i lokale foreninger. Og ikke minst som ekspeditt butikksjef i svigerfars uhyre veldrevne butikk.
Siden har vi holdt kontakt. I de siste åra ofte over en kopp kaffe på Ålen-torget. Og han satte seg aldri sjøl i fokus. Heller ikke siste gangen vi møttes. Da hadde han hadde mista mange kilo og hadde sikkert all grunn til å være bekymret. Men smilet og velvilligheten var på plass også da. Stein Harry fikk kreftdiagnose i 2016, og mista kona si Eva i 2018 i samme sjukdom. Kreften tok han igjen på vårparten i år. 21. august var det slutt. Jeg satt i festlig lag da Eystein ringte og fortalte uten omsvøp «pappa er død». Festen min slutta brått; en film begynte å gå i bakhodet og har gjort det siden; bildene har skiftet; jeg ser naboen, butikksjefen, lokalpolitikeren, brannmannen, dykkeren, surferen, fabrikkarbeideren, friluftsmannen, bestefaren, Skjærvøyapatrioten,…… Men først og fremst det gode mennesket Stein Harry Angen.
Hvil i fred.