Utenriks:

Kort vei fra presidentpalass til fengselscelle

Politikerne blander seg i rettssystemet og dommerne blander seg i politikk. Rettssikkerheten ofres i Latin-Amerika.

A man walks past a billboard that describe the former Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva in a jail, one week before his testimony to the federal judge Sergio Moro, in Curitiba, Brazil, May 5, 2017. Sign reads "Welcome! The republic of Curitiba awaits you with open jail." REUTERS/Rodolfo Buhrer  Foto: RODOLFO BUHRER

Politikk og jus er sammenkoblet i så stor grad at det er vanskelig å se hvor det ene slutter og det andre begynner, og det er ikke alltid rettferdigheten som seirer. Som president i Latin-Amerika er det temmelig stor sannsynlighet for at du ender på anklagebenken etter endt gjerning, for tendensen er at politiske motstandere i større grad bruker rettssystemet som våpen mot hverandre. Det kalles lawfare, som en juridisk tvist på ordet warfare (krigføring). Det hører til historien at høyprofilerte dommere heller ikke har noe imot å være i rampelyset.