Hjemme hos:

En hemmelighet midt i byen

Stein Adler Bernhoft bor i et hus som er kjent og hemmelig på en og samme tid. Du har helt sikkert sett det, men vet du hva det er? Bli med inn i Thomas Angells hus.

Stein sitt sted  Foto: Guro Kulset Merakerås

Innenfor porten: Hagen, som beboerne i Thomas Angells hus deler på, kalles Klosterhagen, fordi det i middelalderen lå et dominikanerkloster her, tilknyttet domkirken og kongsgården. Skulpturen ved bassenget i Hagen «Sittende kvinne» er laget av Arne Durban, den norske billedhoggeren som også har laget den mer kjente «Ilapiken».  

Utypisk boligfasade: Thomas Angells hus ligger i Bispegata, og har en fasade vi trondhjemmere ikke forbinder med boliger. Det er 75 leiligheter her, som alle leies ut av Thomas Angells stiftelser. 

Leietaker: Stein Adler Bernhoft bor i én av de 75 leilighetene i Thomas Angells hus. 

Innholdsrik: Steins stue er lita, men spennende og innholdsrik. Lidenskapen for tog og foto er godt synlig. 

Fulle vegger: Det er ikke mye ledig veggplass i den lille leiligheten, men med lang erfaring i utstillingsdesign, kan Stein kunsten å gruppere og organisere slik at det likevel ikke virker overfylt. 

Komposisjoner: Stein er mer opptatt av at linjene skal gå opp, en av enhetlig stil. Derfor så han at disse to hyllene kunne stå godt til hverandre. Legg også merke til de små, humoristiske komposisjonene med reven i rampelyset og dama med fingeren. 

Fotohumor: Dette bildet av gatekunst har Stein tatt i London. Det er printet på aluminium, og dekker sprutsonen over kjøkkevasken. 

Fri miks: 54-modell Stein er ikke redd for stilkollisjon i kollagene han lager. 

Sus fra en annen tid: Leilighetene ligger mot gata, mens en korridor, eller en slags svalgang har vinduer inn mot hagen. Dette er fellesarealer som man kan se for seg ble mer brukt da huset var bebodd av "skikkelige og fattige Enkefruer, Præsteenker, Kiønmands- og Kongelige Betienters Enker, gamle Frøkener og Jomfruer". Og en og annen "skikkelig Borgermand"  Foto: Guro Kulset Merakerås

Palassaktig: Thomas Angells hus ble bygd om i 1903, under ledelse av arkitekt Axel Guldahl. Stilarten, som kalles berlinerbarokk, var topp moderne rundt 1900. 

Bibliotek: Beboerne deler på en festsal, et kapell og et bibliotek, og selvsagt den flotte hagen. Komplekset har også gjesteleiligheter som beboernes gjester kan leie for overnatting. 

Kapell: Angells testament fastslo at de skulle innrettes en bønnestue i Thomas Angells hus, hvor det daglig kunne holdes morgen- og aftenbønn. Dette er bakgrunnen for dagens kapell, som fikk sin nåværende form i under ombyggingen av gården i 1903. I dag brukes kapellet hovedsakelig til andakter og konserter for beboerne. 

Stein sitt sted  Foto: Guro Kulset Merakerås

Innenfor porten: Hagen, som beboerne i Thomas Angells hus deler på, kalles Klosterhagen, fordi det i middelalderen lå et dominikanerkloster her, tilknyttet domkirken og kongsgården. Skulpturen ved bassenget i Hagen «Sittende kvinne» er laget av Arne Durban, den norske billedhoggeren som også har laget den mer kjente «Ilapiken».  

Bergenseren Stein kom til Trondheim om lag 230 år etter at byens store velgjører, Thomas Angell, døde.