Hjemme hos:

Vekker huset til liv

Jugendvillaen på Byåsen måtte nærmest vekkes fra de døde, etter at omfattende modernisering hadde sugd sjela ut av det en gang så særpregede huset.

I gjenopplivet villa  Foto: Guro Kulset Merakerås

Del av en helhet: Med utsikt over Trondheim by, ligger de gamle villaene på rekke og rad i Gamle Åsvei på Byåsen. Forbipasserende vet å sette pris på at det legges arbeid om omtanke i å ha en vakker hage og et godt bevart hus. 

Hele familien: Ungene Estin (7), Tias (10) og Isrid (12) vokser opp i et hus som gradvis blir fylt med farge, liv og tidligere tiders sjarm, og Bernt og Ann Kathrin blir mer og mer fornøyd med huset de kjøpte i 2015. 

Hageprakt: For seks år siden var dette en parkeringsplass med pukk og villniss. Hagen var det første Bernt og Ann Kathrin satte i stand. De har bygd den opp i ulike nivåer for å ta opp det skrånende terrenget. Bak det nyeste tilskuddet - ei hagestue - ser vi støttemuren til Byåsveien. 

I gammel stil: Nytt kjøkken måtte det bli, tilpasset behovene til en familie som lever i 2021. Dette er bygd i ei av de gamle stuene. 

Ventende prosjekt: I andre etasje er det areal som ennå ikke har blitt kvitt gipsvegger og moderne åpninger mellom rom. Her er planen å bygge bibliotek i det ene rommet og stue i det andre. Legg merke til den smarte løsningen for tv-skjermen. 

Spisestue: Rommene nede var kledd i gips, utstyrt med billig parkett, åpne løsninger, senket tak og var strippet for profilert listverk da Bernt og Ann Kathrin kjøpte jugendvillaen i Gamle Åsvei. De har prøvd å gi huset den stilen det ble bygd for. En av stuene er blitt til kjøkken. 

Småting: Ny kjøkkeninnredning og gammelt tilbehør går godt i hop og demper følelsen av nytt. 

Tapet: Jakten på rett tapet kan være krevende. Ann Kathrin leter hos bygningshistoriske forhandlere på nett og ber gjerne om å få tilsendt prøver som kan henge på veggen ei stund før hun bestemmer seg. 

Jenterommet: Huset mest fargerike tapet finner vi på rommet til Isrid (12). - Det er deilig å kunne tilbakeføre litt farge til dette huset. Det var jo aldri ment å skulle være grått, sier mamma Ann Kathrin. 

Gangen: Husets hovedinngang er flyttet tilbake til opprinnelig sted, og Ann Kathrin og Bernt har markert en yttergangsone ved å legge flis på gulvet foran ytterdøra. Paret er i gang med å få erstattet alle moderne dører med mer stilriktige løsninger. 

De hadde tenkt å gå for tapet, men så fikk de øye på det smale perlestaffpanelet som lå skjult bak platene. Panelet er malt i en farge som er funnet i huset. 

Soverom: Historiske farger fikk gjenerobre Ann Kathrin og Bernts soverom da de pusset det opp. - Det er flott å bruke det huset har, for det er jo så mye gull å finne! Dette rommet ble levende da vi fikk satt farge på det igjen. 

Uten mal: Takets arkitektur setter sitt preg på rom og vindusløsninger i andre etasje. Detaljer som dette takvinduet gjør veldig mye for fasaden på huset, og også innvendig gjør det jo boligen mer spennende enn slike masseprodusert etter mal, synes Bernt og Ann Kathrin. 

I gjenopplivet villa: Ann Kathrin Jantsch og Bernt Rundberget vekker en gammel jugendvilla til live.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Dørjakt: Ann Kathrin og Bernt er i gang med å få erstattet alle moderne dører med mer stilriktige løsninger.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Nytt liv: Bernt Rundberget og Ann Kathrin Jantsch kjøpte en jugendvilla som var blitt ribbet for sin egentlige identitet. Paret blåser liv i husets egentlige sjel gjennom et møysommelig byggeprosjekt.  Foto: Guro Kulset Merakerås

Gang etter. 

Gang før  Foto: Privat

Hovedsoverom før. 

Hovedsoverom etter. 

Hovedsoverom før. 

Ann Kathrin Jantsch og Bernt Rundberget ville ha et hus fra den tida da godt håndverk og holdbare materialer var en selvfølge. Fra den gang folk ikke bygde etter mal, men tok seg tid til å lage særegne detaljer på bolighusene. Derfor ble de nysgjerrige på en villa til salgs i Gamle Åsvei på Byåsen.